Derby pražských S: Sparta vs. Slavia ve Fortuna lize živě

Středeční ochutnávka v podobě čtvrtfinále MOL Cupu mezi Spartou a Slavií nabídla další zajímavé představení plné gólů, zvratů i kontroverzních situací. V neděli je na programu ještě důležitější odveta, hraje se totiž o ligové body, které mohou velmi výrazně napovědět o šancích obou týmů na titul. Velké pražské derby je znovu tu!

Živý přenosKurzySpartaSlaviaTip

Chytil je momentálně nejlépe hrajícím Slávistou, ale bude to na Spartu stačit? Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fortuna liga, 23. kolo: Sparta Praha vs. Slavia Praha už dnes živě

Sparta svému odvěkému rivalovi Slavii ve středu zasadila těžkou ránu, když otočila pohárový souboj a po prodloužení vyloupila Eden. Ve stejném týdnu se odehraje ještě jedno derby, tentokrát na Letné, kde se oba týmy utkají o důležité body do tabulky Fortuna ligy. Dostane se Sparta do rozhodujícího trháku? Sledujte klíčový souboj pražských S v neděli od 18:00 živě na Fortuně.

sipka Klikněte ZDE a sledujte největší zápas Fortuna ligy živě a zdarma

Sleduj průběh zápasu ZDE

Sparta je po úspěchu i doma favoritem. Jaké jsou kurzy na derby?

Když pomineme obvyklé fráze o tom, že derby zápasy nemají favorita, více šancí zpravidla mívají týmy, které se mohou spolehnout na výhodu domácího prostředí. To platí i tentokrát, kdy bookmakeři favorizují Spartu, která bude hrát na svém stadionu na Letné. Jenže pozor. Před středečním střetnutím v Edenu měla být pro změnu blíže k vítězství Slavia, která ovšem situaci nezvládla a nakonec slavili hosté.

Pro tipující je u titulárního partnera Fortuny připraven na tříbodový zisk svěřenců Briana Priskeho kurz 2,30. Rudí mají před výkopem čtyřbodový náskok na čele tabulky a zřejmě by se tak případně spokojili i s bodem, který je ohodnocen kurzem 3,55. To Slavia naopak bezpodmínečně potřebuje zvítězit, tuto variantu můžete hrát za 3,10.

Jak již bylo zmíněno, dějištěm utkání bude epet ARÉNA na pražské Letné. Stadion je před výkopem beznadějně vyprodaný. Řízením duelu byl pověřen Ondřej Pechanec, pro něhož půjde o první derby v kariéře. Před dvěma lety už tento momentálně 37letý arbitr ukončil svou rozhodcovskou kariéru, nakonec se ale vrátil a nyní okusí atmosféru největšího zápasu v Česku.

Klíčové informace o utkání Sparta - Slavia
Kdy: 03. 03. 2024 od 18:00
Kde: epet ARÉNA, Praha
Rozhodčí: Ondřej Pechanec
Kurzy Fortuny: 2,30 - 3,55 - 3,10
Přímý přenos: Fortuna TV, O2 TV Sport

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Sparta otočila duel a získala psychologickou výhodu, Priske na soka vyzrál

Letenským na úvod druhé poloviny sezony vychází vše, na co sáhnou. Jediný menší zádrhel přišel v Istanbulu, ten byl ale impozantním způsobem napraven domácím obratem v odvetě a cenným postupem přes Galatasaray. Na české scéně zatím Sparta neklopýtla ani jednou, a to tu měla po restartu soutěží velmi nepříjemný los. Ten mimochodem ještě nekončí, po druhém derby ji čeká trojboj Liverpool – Plzeň – Liverpool.

Pokud ale bude obhájce titulu ve Fortuna lize pokračovat v podobném duchu, v jakém odehrála poslední duely, mohla by tentokrát o svém prvenství v české nejvyšší soutěži rozhodnout klidně i dříve než před rokem. Momentálně má na prvním místě Sparta čtyřbodový náskok před druhou Slavií, v případě nedělního úspěchu tak může svému rivalovi zasadit klidně už i rozhodující úder.

Velkou psychologickou výhodu získala i ve středu. V Edenu sice prohrávala 0:2, nakonec ale dokázala vývoj zápasu otočit. V normální hrací době nejprve dvěma góly vyrovnal Olatunji, aby pak v prodloužení vrazil dýku do slávistických srdcí proměněnou penaltou Karabec. Sparta tak postoupila do semifinále MOL Cupu, kde si zahraje doma proti Opavě.

Středeční triumf byl o to důležitější, že ho svěřenci Briana Priskeho dosáhli i s různě kombinovanou sestavou. Volno dostali v poslední době značně vytížení Haraslín a Vindahl, v základu nebyl ani Kuchta. Dánskému lodivodovi se ale skvěle dařilo reagovat i v průběhu utkání. Když se Slavia dostala do dvoubrankového vedení, sáhl Priske ve druhé půli ke dvěma změnám.

Zdánlivě defenzivně laděné střídání Zeleného za Tuciho za nepříznivého stavu mnohé překvapilo, znamenalo ale posun Krejčího do záložní řady, kde se sparťanský kapitán přičinil o převahu svého mužstva. Zajímavý byl i tah s nasazením Sadílka na pravou stranu místo Preciada. Soupeře tyto nepředvídatelné rošády viditelně zaskočily a pomohly Spartě k obratu. Dokoná v neděli zápasový double?

Pravděpodobná sestava Sparty pro derby
Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Laci, Kairinen, Ryneš - Birmančević, Kuchta, Haraslín

Slavia promarnila dvoubrankové vedení, Trpišovský musí zareagovat

Dlouhodobě platí za nejuznávanějšího i nejlepšího českého trenéra. V dánském protějšku Brianu Priskem ale Jindřich Trpišovský našel velmi zdatného soupeře. Nejdříve nad ním měl slávistický kouč navrch, v posledních měsících ale jako by se karta tak trochu obrátila.

Ve středečním duelu to vypadalo, že Priske svému týmu naordinoval lepší taktiku, a to i v době, kdy Slavia dokázala dvakrát skórovat a šla do vedení. Při výstavbě hry měli ale Sešívaní obrovské problémy, které museli často řešit riskantní a nejistou kombinací s brankářem Mandousem, nebo dlouhými míči na osamoceného útočníka Chytila. To Sparta naopak zpravidla nacházela v meziprostorech volná místa a její přechod do útoku byl mnohem plynulejší.

Přesto se Slavia dostala do vedení 2:0, které by si měla umět pohlídat. Z celé sestavy lze však za středeční výkon pochválit jen vždy elegantního záložníka Oscara a také zmíněného Chytila, který i nadále potvrzuje svou skvělou jarní formu. Gól tentokrát sám nedal, jeden ale ukázkově připravil Schranzovi a na hrotu útoku udělal obrovské penzum práce. Nezklamal ani mladík Diouf, jenž se hned při svém debutu v derby dokázal i střelecky prosadit.

Na koho se naopak červenobílá ekipa nemohla spolehnout, to bylo především defenzivní duo Holeš – Ogbu. Oba dva vyráběli prakticky po celý průběh utkání nezvykle velké množství chyb, kterým nabízeli Spartě nadějné situace jako na zlatém podnose. U nigérijského stopera už je to minimálně na zdvižené obočí. Na podzim při derby vyrobil v závěru penaltu, díky které soupeř v nastavení srovnal. To samé se mu přihodilo i loni v nadstavbě, kde dokonce Spartě daroval vítěznou trefu. Jindy dobré výkony podávající stoper se tak musí honem rychle oklepat a ukázat, že i proti hlavnímu rivalovi Slavie dokáže být oporou.

Jedna další se Trpišovskému vrací. Kanonýr Jurečka si odpykal třízápasový trest za červenou kartu a bude opět k dispozici. Otazník zatím visí nad startem záložníka Zafeirise, jenž zatím na jaře vinou zranění zvládl odehrát jen 45 soutěžních minut. Slavia je momentálně dole, výhra by ji ale zcela reálně vrátila do sedla. Schovával si její kouč nějaké trumfy na neděli?

Pravděpodobná sestava Slavie pro derby
Mandous - Holeš, Ogbu, Zima - Douděra, Ševčík, Oscar, Diouf - Zafeiris - Jurečka, Chytil
  • Datum, čas a místo zápasu: 03. 03. v 18:00, epet ARÉNA (Praha)

Fortuna liga, tip na zápas 23. kola Sparta vs. Slavia

Od nástupu Briana Priskeho na sparťanskou lavičku se odehrálo celkem šest derby. To první ze současného pohledu asi není třeba brát na velkou váhu, dánský trenér se v Česku teprve rozkoukával a schytal se svým týmem v Edenu debakl 0:4. Od té doby ale z pěti zápasů proti Slavii prohrál jen jednou, to byl navíc zároveň jediný případ, kdy se jeden z týmů nedokázal střelecky prosadit. Jinak vždy souboje pražských S nabízejí dramatické a hlavně gólové podívané. Nejinak by tomu mohlo být i tentokrát, domácí Sparta by pak dle naší redakce mohla využít své lepší pohody a neprohrát.

TIP: Sparta neprohraje a oba týmy dají gól sipka Získat bonus u Fortuny

Od nástupu Priskeho se oba týmy prosadily čtyřikrát ze šesti duelů

Kde sledovat fotbalové derby Sparta vs. Slavia: derby pražských S v televizi (TV) a online livestreamu zdarma

Všechny zápasy české nejvyšší soutěže nabízí zdarma v přímých přenosech Fortuna TV. Nejinak tomu bude i v případě souboje, který proti sobě svedl oba největší týmy Česka v derby pražských S. K tomu můžete vybírat z celé řady LIVE sázek. V televizi si bude možné zápas pustit na placené stanici O2 TV Sport.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trpišovský a Priske si nic nedarují

Sestavy AC Sparta Praha vs. SK Slavia Praha – Priske vs. Trpišovský

Připomeňte si, jaké sestavy proti sobě poslali do hry Brian Priske a Jindřich Trpišovský v posledních derby Sparta vs. Slavia.

derby

Derby Sparta – Slavia: rekordy, zajímavosti, historie

Derby pražských S je vždy událostí Fortuna ligy. Zápasy jsou plné napětí a rivalské nevraživosti. V článku najdete historii, rekordy a...

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.