Slavia před sezonou 2023/24: příchody, odchody, situace v klubu

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Slavia dvakrát po sobě přišla o mistrovský titul až v závěrečné fázi sezony. Do té nové tak vstupuje s jasným cílem vrátit se na český trůn. Zároveň ale usiluje o další účast v hlavní fázi některé z evropských soutěží. Jak krátce před startem podzimní části vypadá situace v kádru sešívaných a jakých změn by ještě mohl doznat?

KádrPříchodyOdchody
Možné příchodyMožné odchody

Chytil Foto: Michal Beránek / CNC / Profimedia

Slavia má většinu práce se složením kádru hotovou

Slávisté už za sebou mají značnou část letní přípravy. Ligová soutěž začíná už za dva týdny, nedlouho nato navíc sešívaní začnou také cestu za postupem do hlavní fáze Evropské ligy. Na rozdíl od úhlavního rivala z druhého břehu Vltavy to ale vypadá, že má Slavia co do skladby hráčského kádru v podstatě odpracováno.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápasy Slavie

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Na herní soustředění do rakouského Aigenu odcestovalo 34 fotbalistů, mezi nimiž ale bylo i několik mladíků, kteří nebudou součástí A-týmu. V průběhu kempu navíc ještě dorazila dvojice nejnovějších posil z Norska. Jedinými absentéry byli hráči, kteří se svými reprezentačními výběry zápolili na probíhajícím mistrovství Evropy do 21 let. Ti čeští se k týmu už přidali, v případě Nora Zafeirise a Ukrajince Talovjerova by mělo k zapojení do tréninkového procesu dojít po návratu týmu do Prahy. Na celou aktuální soupisku Slavie se můžete podívat v následujícím seznamu.

Aktuální kádr Slavie
BRANKÁŘI
Ondřej Kolář Aleš Mandous Jan Sirotník
OBRÁNCI
Jan Bořil David Douděra Tomáš Holeš
David Jurásek Taras Kačaraba Mikuláš Konečný
Lukáš Masopust Igoh Ogbu Aiham Ousou
David Pech Sheriff Sinyan Maksym Talovjerov
Michal Tomič Tomáš Vlček
ZÁLOŽNÍCI
Jakub Hromada Petr Hronek Matěj Jurásek
Ondřej Lingr Dorley Oscar Dominik Pech
Srdjan Plavšić Lukáš Provod Ivan Schranz
Petr Ševčík Conrad Wallem Christos Zafeiris
ÚTOČNÍCI
Ogungbayi Boluwatife Mojmír Chytil Václav Jurečka
Muhamed Tijani Stanislav Tecl Mick van Buren

sipka Více o přípravě Slavie se dozvíte ZDE

Příchody: posily do útoku a osvědčené norské vody

Slavia jarní část sezony zakončovala s vědomím, že ji tlačí bota na třech frontách. Špatné výsledky na hřištích soupeřů měly všechny v podstatě stejné důvody: laciné chyby v obraně, chybějící kreativita proti zhuštěným obranám soupeřů a absence typického "vápnového" útočníka silného v osobních soubojích. Dva týdny před startem Fortuna ligy si v Edenu mohou všechny tři položky na seznamu odškrtnout.

Pozice hrotového útočníka se začala řešit už s předstihem. V podstatě hned po skončení minulé sezony byl oznámen příchod reprezentačního forvarda Mojmíra Chytila ze Sigmy Olomouc, o jehož námluvách se Slavií se však v éteru mluvilo už několik měsíců. Čtyřiadvacetiletý útočník je nejsilnější zejména ve hře zády k bráně, zdobí ho hra tělem a cizí mu rozhodně není ani střílení branek, což dokázal mimo jiné i při svém reprezentačním debutu, který ozdobil hattrickem do sítě Faerských ostrovů.

Jeho akvizicí ale posilování útoku neskončilo. Z Baníku Ostrava nakonec dorazil ještě vytáhlý Nigérijec Muhamed Tijani. V loňském ročníku nasázel v dresu trápícího se týmu celkem 12 branek, do Slavie s největší pravděpodobní nepřichází jako hráč do základní sestavy, minimálně tedy v úvodu jeho angažmá, se svými 191 centimetry by ale mohl být platný v roli žolíka v situacích, kdy sešívaní budou potřebovat dobývat obranný blok protivníka.

Defenzivu červenobílých by měl vyztužit stoper Sheriff Sinyan. Situace kolem něj je ale o něco komplikovanější. Slavia o jeho služby stála už před třemi lety, když odcházel z Lillestromu, tehdy ho ale nakonec zlákal norský velkoklub Molde. V jeho dresu odehrál celkem 66 utkání, značnou část posledního roku ale vynechal kvůli zranění. A ani do Prahy nepřichází po konci smlouvy v týmu norského mistra v ideálním rozpoložení, mimo hru by měl být ještě zhruba tři měsíce. I proto v Edenu podepsal smlouvu jen na jeden rok s následnou dvouletou opcí. V případě plného zotavení by se ale měl zřejmě postavit po bok dalšího Afričana Ogba a usadit se v základní jedenáctce.

Okamžitý by měl být naopak impakt prozatím poslední posily sešívaných, která rovněž dorazila po už osvědčené trase Norsko – Česko. Z týmu Odds BK přestoupil třiadvacetiletý záložník Conrad Wallem. Rychlostně vybavený střízlík je dalším hráčem, o kterého Slavia stála už delší dobu, trenér Trpišovský ho může využít ve středu pole i na křídle. Pomoci by měl především v předfinální fázi.

Letní příchody do Slavie
Sheriff Sinyan (26 let) Obránce Volný hráč po konci smlouvy v Molde
Michal Tomič (24 let) Obránce Návrat z hostování v Mladé Boleslavi
Conrad Wallem (23 let) Záložník Přestup z Odds BK
Srdjan Plavšić (27 let) Záložník Návrat z hostování v Baníku Ostrava
Mojmír Chytil (24 let) Útočník Přestup ze Sigmy Olomouc
Muhamed Tijani (22 let) Útočník Přestup z Baníku Ostrava

Možné příchody: náhrada za Juráska?

Všechny nejpalčivější posty tak byly už s předstihem vyřešeny, a to navíc hráči v ideálním fotbalovém věku mezi 22 a 26 lety. Kádr je dostatečně široký a kvalitní, a tak se další velké příchody už během léta zřejmě očekávat nedají.

Jedinou výjimkou by mohla být situace odchodu některého z klíčových hráčů kádru. Nejblíže tomu má jeden z nejlepších hráčů loňské sezony Fortuna ligy a momentálně už i stabilní člen základní sestavy české reprezentace, levý obránce David Jurásek. Slavia na jeho post sice má několik interních možností, otázkou ale je, jestli pro kouče Trpišovského budou dostatečné.

Při klasickém čtyřobráncovém systému se nejvíce nabízí zkušený kapitán Jan Bořil. Ten ale kvůli vážnému zranění vynechal v podstatě celé dva poslední ročníky, na jaře zvládl jen několik utkání za B tým. Navíc mu skončila smlouva, se Slavií se ale přesto dál připravuje a o formě jeho setrvání v Edenu se jedná. Vzhledem k Bořilově věku a fyzické kondici už se ale dá očekávat spíše působení v rezervním mužstvu.

O něco pravděpodobněji se momentálně jeví varianta rozestavení se třemi stopery a dvěma wingbacky. Na pozici toho levého by se v takovém případě nabízelo zařazení navrátilce z hostování Srdjana Plavšiće. Ten zažil povedené působení v Baníku Ostrava a dost možná si řekl o další příležitost ve Slavii. Nouzovým řešením by pak mohli být i záložníci Lukáš Provod a Oscar Dorley, které by ale realizační tým raději udržel ve středu hřiště.

Posledním možným řešením je pak nahrazení Juráska úplně jiným hráčem, jenž momentálně v kádru Slavie nepůsobí. V takovém případě by ale nejspíše muselo jít o další posilu z ciziny, jelikož v české nejvyšší soutěži je kvalitních levých obránců jako šafránu. O žádných konkrétních jménech se ale prozatím nemluvilo.

Odchody: konec afrických legend, mladíci se rozprchli po Česku

Přestože v tabulce níže najdeme hned třináct jmen, která Slavii během letní přestávky opustila, v drtivé většině případů jde o mladíky, kteří ještě v aktuální fázi své kariéry nemají na to nastupovat pravidelně a vzhledem k jejich vývoji tak je pro všechny strany přínosnější působení jinde.

To se týká například i dvou mladých brankářů. Jakub Markovič byl před pár lety považován za budoucího nástupce Ondřeje Koláře a příští jedničku mezi třemi tyčemi Slavie, i přes některé velmi zajímavé výkony v Pardubicích se s ním ale tak trochu přestalo počítat a zamířil na přestup do Ostravy. Slavia si ponechala právo zpětného odkupu, ten by ale momentálně byl spíše překvapením. V hierarchii gólmanů ho totiž přeskočil ještě mladší Antonín Kinský. Ten loni zářil ve druhé lize v dresu Vyškova a nyní je připraven na první řádnou příležitost mezi českou elitou, která by měla přijít ve formě hostování v Pardubicích.

Také obranné řady dočasně opustila dvojice benjamínků. Filip Prebsl se vrací na hostování do Liberce, kde už úspěšně působil. Ondřej Kričfaluši pak míří do partnerského týmu Vlašimi do druhé ligy. Krátkou zmínku si zaslouží ještě David Hovorka, který už během jara oznámil předčasný konec své kariéry z důvodu přetrvávajících problémů s koleny.

Nejcitelnější oslabení přišlo v záložní řadě. Po konci smlouvy Eden opustil nejlepší střelec Slavie v historii evropských pohárů, nigérijský křídelník Peter Olayinka. Ten bude ve své kariéře pokračovat v Srbsku v týmu CZ Bělehrad. Jeho energie, bojovnost a především góly v důležitých zápasech budou sešívaným chybět, na druhou stranu ale byl jeho odchod signalizován už s velkým předstihem, a tak by si s jeho absencí Slavia měla poradit.

Odešel také další Afričan, střední záložník Ibrahim Traoré. Klíčová postava jednoho z nejslavnějších a "nejkrásněji ušmudlaných" gólů v dejinách Slavie už ale v posledních měsících nepatřila k oporám. Pokračovat bude trochu překvapivě ve Viktorii Plzeň.

Po pouhém roce Slavii opouští Brazilec Ewerton, od něhož se při jeho příchodu čekaly velké věci. Kvůli zraněním i nestabilním výkonům se ale neprosadil a zamířil na hostování do Baníku. V dresu Bohemians bude pokračovat Michal Beran, do Liberce zase míří jeho jmenovec Štěpán.

Také útočným mladíkům byla nalezena nová angažmá. Daniel Fila nepatří k oblíbencům kouče Trpišovského a vrací se tak na hostování do Teplic. První výraznější šanci v dospělém fotbale bude v Liberci vyhlížet Filip Horský, pravidelné minuty ve Vlašimi by pak mohl sbírat Daniel Šmiga.

Letní odchody ze Slavie
Jakub Markovič (21 let) Brankář Přestup do Baníku Ostrava
Antonín Kinský (20 let) Brankář Hostování v Pardubicích
Filip Prebsl (20 let) Obránce Hostování ve Slovanu Liberec
Ondřej Kričfaluši (19 let) Obránce Hostování ve Vlašimi
David Hovorka (29 let) Obránce Konec kariéry
Ibrahim Traoré (34 let) Záložník Přestup do Viktorie Plzeň
Michal Beran (22 let) Záložník Hostování v Bohemians Praha
Štěpán Beran (19 let) Záložník Hostování ve Slovanu Liberec
Peter Olayinka (27 let) Záložník Konec smlouvy – CZ Bělehrad
Ewerton (26 let) Záložník Hostování v Baníku Ostrava
Filip Horský (20 let) Útočník Hostování ve Slovanu Liberec
Daniel Fila (20 let) Útočník Hostování v Teplicích
Daniel Šmiga (19 let) Útočník Hostování ve Vlašimi

Možné odchody: Jurásek má být blízko Benfice

Jak již bylo naznačeno výše, jen velmi málo by mělo chybět Davidu Juráskovi, aby se zařadil do kategorie už potvrzených odchodů a nikoliv jen těch potenciálních. Francouzská verze oficiálního twitterového účtu Benfiky už dokonce omylem mezi příspěvky o příchodu Ángela Di Maríi zveřejnila i oznámení o akvizici českého levého obránce.

Na začátku léta se poměrně výrazně spekulovalo také o možném odchodu Ondřeje Lingra, zájem měl mít především řecký Panathinaikos. Situace kolem dalšího českého reprezentanta se ale v posledních týdnech uklidnila a Lingr by měl v sešívaném dresu pokračovat.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

SK Slavia Praha - fanoušci fotbalové Slavie, Profimedia

SK Slavia Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

SK Slavia Praha ⚽ je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v české historii. Podívejte se na aktuální informace o Slavii, včetně...

Michal Ševčík během přípravného utkání s Jihlavou

Jak vypadá kádr Sparty před sezonou 2023/24: příchody a odchody

Sparta se chystá na start ligy i na předkolo Ligy mistrů. S kým se ve Spartě nepočítá a kdo by naopak mohl ještě přijít? Více se dozvíte v...

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.