Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 23. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 23. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Pavel Šulc pokračuje v kanonádě Foto: Profimedia

Fortuna liga, 23. kolo: nudu v derby rozbilo až vyloučení, Teplice klepou na šestku

Fortuna liga měla na programu 23. kolo. Padlo tentokrát jen 22 branek, na vině je i bezbrankové remíza ve velkém pražském derby. Nejvíce se naopak diváci bavili v Pardubicích, i když ne tolik ti domácí, jejich tým prohrál s Plzní 2:3. K vidění byly hned čtyři červené karty, jediným potrestaným týmem, který dokázal bodovat, byl Jablonec.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 23. kola: Pardubice - Viktoria Plzeň 2:3

Žádný na pohled krásný duel se na české scéně během posledního víkendu neodehrál. Hodně se čekalo od derby pražských S, to ale tentokrát zklamalo. Na žádné velké ofenzivní představení to nevypadalo ani v souboji Pardubic s Plzní. Zvláště když už v první minutě fauloval domácí Halinský a outsider šel okamžitě do deseti.

Další průběh utkání se nesl v jasném tónu plzeňského dobývání branky soupeře a pardubického úporného bránění. Brankář Budinský vytáhl několik fantastických zákroků, pak ale překvapivě propustil za svá záda neumístěnou střelu Kalvacha a daroval Viktorii vedení. Ta po pauze přidala dva další rychlé góly a vypadalo to, že je po zápase.

Jenže Pardubice se nečekaně vzchopily, povedeným zásahem Daňka nejprve vykřesaly naději a následně vlastní brankou Kalvacha pořádně znervózněly favorita. Ten mohl několikrát definitivně zlomit odpor protivníka, Budinský si ale znovu rozpomněl na své lepší dny a držel naděje svého týmu. Ty mohl v zázračný bod v nastavení přetavit střídající Mareš, vypálil ale mimo.

Ideální sestava 23. kola:

Richard Ludha (Teplice) - Tomáš Vlček (Slavia Praha), Ondřej Kričfaluši (Teplice), David Lischka - Jan JuroškaJiří Boula (všichni Baník Ostrava), Daniel Trubač (Teplice), Vlasiy Sinyavskiy (Slovácko) - Pavel Šulc (Viktoria Plzeň) - Daniel Fila (Teplice), Yusuf Hilal (Mladá Boleslav)

Nejlepší jedenáctce kola tentokrát vládnou zástupci Teplic a Baníku Ostrava. Severočeši do naší sestavy vyprodukovali hned čtyři fotbalisty, Slezané pak další tři. Teplice předvedly velmi dobrý výkon v defenzivě, což vyneslo pochvalu především brankáři Ludhovi a stoperu Kričfalušimu. Ve středu hřiště hru celého mužstva tradičně řídil Trubač a směrem dopředu byl hodně cítit Fila, jenž se blýskl i dalším gólem.

Ostravští také podali dobrý výkon, redakci zaujali nejvíce narozeninový střelec vítězné branky Juroška, jistý stoper Lischka a pracovitý záložník Boula. Uznání zaslouží i slávista Vlček, jenž měl na starosti často až osobní obranu sparťanské hvězdy Haraslína, kterého hlídal znamenitě. Křídelník Sinyavskiy byl zase nejlepším hráčem Slovácka, které v Karviné konečně zabralo.

Své místo si pak samozřejmě vysloužili Šulc s Yusufem. Oba zařídili vítězství svého týmu dvěma přesnými zásahy a i v dalších situacích nadělali obranám soupeře velké potíže.

Hvězda 23. kola: Pavel Šulc (Viktoria Plzeň)

Víkendové kolo Fortuna ligy nabídlo hned dva dvougólové střelce. Yusuf svými zásahy rozhodl o první výhře Mladé Boleslavi pod novým koučem Holoubkem, navíc se svým náběhem podílel i na třetí brance svého týmu. Dvě branky ale zaznamenal i plzeňský Pavel Šulc, jenž k tomu přidal i velmi dobrý výkon v ostatních částech hry.

Třiadvacetiletý střízlík se do dějin utkání zapsal už v první minutě, kdy byl po faulu na něj vyloučen pardubický Halinský. Šulc pak skvěle zachytil nástup do druhého poločasu, nejprve na přední tyči tečoval střelu Červa, hned o dvě minuty později pak uklidil hlavou do sítě centr Mosquery. Celkem už má na svém kontě 13 ligových gólů a vládne střeleckým statistikám soutěže.

Gól 23. kola: Kryštof Daněk (Pardubice)

Nebyla to tentokrát ani žádná velká přehlídka krásných gólů, tři povedené kousky ale k vidění přeci jen byly. Na pomyslných stupních vítězů skončila přesná rána Prekopa z Bohemians a skvělé zpracování i přesné zakončení teplického Fily, my ale vybíráme zásah Kryštofa Daňka.

Kmenovému hráči Sparty se na hostování v Pardubicích daří, přestože to ne vždy stačí na body. To je případ i sobotního souboje s Viktorií Plzeň, kdy Východočeši prakticky celý zápas hráli v oslabení a prohrávali už 0:3. Daněk ale v 55. minutě zavelel ke zdramatizování utkání, když si převzal míč na pravé straně, postupoval s ním do pootevřené obrany, navedl si ho na levačku a zpoza šestnáctky nechytatelně vypálil k bližší tyči.

Největší moment 23. kola: Preciado znovu v derby neunesl nervy

Přestože se toho v derby ani před jednou brankou příliš mnoho nedělo, Sparta působila tak, že vlastně měla průběh utkání pod kontrolou. V 86. minutě ale ekvádorský pravý bek Angelo Preciado neudržel nervy na uzdě. U vlastní brankové čáry byl zezadu postrčen Bořilem, upadl a rozhodčí Pechanec odpískal faul.

Sparťanský rychlík se ale na zemi nepochopitelně nohou ohnal po svém protivníkovi, nakopl ho spodkem kopačky nad koleno a po intervenci videorozhodčího zcela zaslouženě zamířil s červenou kartou pod sprchy. Zcela zbytečně tak do závěrečných minut oslabil svůj tým a může svým spoluhráčům děkovat, že udrželi remízu 0:0.

Nebyl to přitom Preciadův první přestupek daleko za hranou pravidel. Už v podzimním derby v Edenu měl být podle komise rozhodčích vyloučen za podobně nesmyslný zákrok kolíky na lýtko Provoda. Tehdy se sudí Szikszay slitoval a Sparta i tehdy nakonec vybojovala bod. Podobné zkraty ve velkých zápasech ale mohou být v konečném zúčtování rozdílem mezi úspěchem a neúspěchem. Další si už Preciado nemůže dovolit.

Preciado neunesl nervy a nechal se vyloučit Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 23. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (remíza 0:0 se Slavií, 60 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Preciado, Laci, Kairinen, Ryneš - Birmančević, Kuchta, Haraslín
Góly
Hvězda Krejčí

Sparta zvládla další náročný týden ve výsledku přesně tak, jak potřebovala. V prvním derby ve čtvrtfinále domácího poháru vyloupila Eden, když otočila skóre z 0:2 na konečných 3:2 po prodloužení. Pošetřila při tom některé opory, rivalovi ale i tak zasadila těžký direkt.

V ligové odvetě se pak sice střelecky nedokázala prosadit, remíza 0:0 ji ale vzhledem k vývoji tabulky Fortuna ligy nemusí trápit, její náskok na čele zůstává čtyřbodový. Zároveň to vypadalo, že oba duely měla po většinu času herně pod kontrolou, Priske svůj minisouboj s Trpišovským určitě vyhrál. Letenští tak zůstávají v komfortní pozici.

V neděli proti Slavii se odehrála spíše taktická bitva, fotbalových momentů k vidění příliš nebylo, a tak ani z individuálního hlediska nikdo příliš nevyčníval. Za zmínku tak stojí především další zkrat Preciada, který podobným způsobem nezvládl už druhé derby. Spartu čeká v nadstavbě ještě jedno, právě disciplína ji aktuálně snad jako jediná musí trápit. Přestože má na kontě nejnižší počet faulů a druhý nejnižší počet žlutých karet, vyloučení už to bylo její sedmé v sezoně, což je nejvíce ze všech týmů.

2. Slavia Praha (remíza 0:0 na Spartě, 56 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Vlček, Holeš, Zima - Douděra, Masopust, Oscar, Bořil - Jurečka, Schranz - Chytil
Góly
Hvězda Vlček

Týden jako z hororu. V MOL Cupu si to Slavia chtěla se svým úhlavním nepřítelem rozdat jako rovný s rovným, což přineslo pro nestranného diváka zajímavější podívanou s pěti góly. Sešívaní ale neudrželi vedení 2:0, do kterého se dostali spíše šťastně než zaslouženě. V mezihře ale zaostávali, přechod do útoku jim nevycházel a sami dělali hrubé chyby v obraně a špatně vyplňovali prostory.

Reakcí tak byl výlet na Letnou, který se nedá charakterizovat jinak než jako hra na bod. Slavia přijela poctivě bránit a spoléhat na rychlé protiútoky či standardní situace, těch ale přicházelo opravdu pomálu. A když už Masopust táhl brejk 5 na 3, nebyla z toho nakonec ani střela. Když už se ale červenobílý tým zaměřil na defenzivu, tu je potřeba tentokrát pochválit. Hlavně Vlček ukázal, že by bylo chybou odstavit ho po příchodu Zimy na druhou kolej. Spolehlivě působil při svém debutu i brankář Staněk. To je ale tak vše.

Označení "věčně druzí" je v myslích slávistických fanoušků zaryto hluboko pod kůži a o to sladší byl vzestup klubu, který v posledních letech na českém území převzal pozici lídra. Nedělní duel ale mohl znamenat jakési definitivní potvrzení a uznání, že Fortuna lize momentálně vládne Sparta. V pozici, kdy Slavia ztrácí čtyři body a potřebovala zvítězit, asi i její příznivci zkrátka čekali více. I kdyby ne výsledkově, tak rozhodně mentálním nastavením.

3. Viktoria Plzeň (výhra 3:2 v Pardubicích, 48 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ, Souare - Šulc - Chorý, Morquera
Góly 43. Kalvach, 47., 49. Šulc
Hvězda Šulc

Měly to být v podstatě automatické tři body. Celozápasová přesilovka proti slabšímu soupeři, kterému navíc chyběl jeho nejlepší hráč. Když střelecké trápení Viktorie protrhl šťastnou trefou Kalvach a hosty uklidnil, načež během čtyř minut druhé půle dvakrát udeřil Šulc, mělo být po zápase. Místo toho přišel strach až do poslední minuty nastavení, kdy už nervózní kouč Koubek hulákal na rozhodčího, aby co nejrychleji utkání ukončil.

Na druhou stranu, co vůbec Plzni vyčíst? První inkasovaná branka byla z rychlého protiútoku po nádherné ráně Daňka, ta druhá po nešťastné teči bránícího Kalvacha. Pardubice za celý duel vyslaly na bránu jen tři střely, přesto ta třetí v závěru mohla připravit favorita o dva body. Chtělo to více gólů do sítě soupeře, šance na to byly. Směrem k blížícímu se dvojzápasu v Konferenční lize ale zřejmě není důvod k panice.

4. Slovácko (výhra 3:1 v Karviné, 38 bodů, 4. místo)

Slovácko
Sestava Heča - Reinberk, Hofmann, Kalabiška, Doski - Havlík, Trávník - Petržela, Kohút, Sinyavskiy - Vecheta
Góly 37. Sinyavskiy, 58. Hofmann, 65. Havlík pen.
Hvězda Sinyavskiy

No konečně, chtělo by se říci. Slovácko po třech prohrách na úvod jara zabralo, i když to tedy zase nebyl žádný koncert. Stále to působí hlavně směrem dopředu tak nějak upracovaně, bez nápadu i momentu překvapení. Havlík se alespoň poprvé po zimní pauze střelecky prosadil a vylepšil si bilanci už na 11 ligových zásahů.

Slovácku prospěl návrat zkušeného beka Reinberka, jenž v minulém kole proti Spartě stál kvůli kartám. S i jeho návratem však kouče Svědíka trápí absolutní nedostatek možností při skládání obrany. Nebýt více než poločas trvající přesilové hry po červené kartě pro soupeře i velmi sporně nařízené penalty, kdo ví, jak by to dopadlo. Klíčové body ale mohou celý tým nakopnout.

5. Baník Ostrava (výhra 1:0 ve Zlíně, 34 bodů, 5. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Juroška, Pojezný, Lischka, Kpozo - Boula, Rigo - Buchta, Šín, Ewerton - Tanko
Góly 33. Juroška
Hvězda Boula

Tak dlouho a tak často se mluví o vyhazovu trenéra Hapala a on je přitom na pátém místě o čtyři body za jistotou evropských pohárů. Ne snad že by nebylo co kritizovat, Baník až příliš často potýkají výkyvy ve výkonech, a to nejen mezi jednotlivými zápasy, ale i v rámci jednoho utkání. S výjimkou odskočené elitní trojice ale body poměrně pravidelně ztrácejí všechny týmy a Ostrava tak má slušně nakročeno k úspěšné sezoně.

Zmíněné potíže nastaly i ve Zlíně, kde mělo být o výsledku rozhodnuto už s velkým předstihem, hosté byli po celý průběh duelu jasně lepším týmem. Jenže Tanko neproměnil ani své dva samostatné nájezdy na Dostála a ani další šance Baník nedokázal vyřešit, a tak přišlo tradiční polevení a nakonec strach o hubené vítězství. Slabý Zlín ani jednou netrefil branku a na bod tak pomýšlet nemohl, lepší soupeř by ale zřejmě trestal.

6. Teplice (výhra 2:0 nad Libercem, 31 bodů, 7. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Mičević - Beránek, Mareček, Čerepkai, Labík - Trubač - Fila, Yasser
Góly 34. Yasser, 41. Fila
Hvězda Trubač

Spanilá jízda Teplic pokračuje. Na jaře v pěti zápasech ještě neprohrály a posbíraly už úctyhodných jedenáct bodů, díky čemuž výrazně klepou na dveře účasti v nadstavbové skupině o titul. Momentálně je od kýžené šesté pozice dělí jediný bod, pátá pozice, která už může být pohárová, je navíc vzdálena jen na tři body.

Proti Liberci se zaskvěl mladý slovenský brankář Ludha, jenž vytáhl pět skvělých zákroků a celkově působil jistě. Zkušený Grigar před svým zraněním nikterak zázračné výkony nepodával, možná se tak konečně našel jeho nástupce. Dobře se jeví i další mladíci Kričfaluši, Labík nebo Fila, poslední jmenovaný dal na jaře už čtyři branky. Celý zápas poprvé po restartu soutěže odehrál Chaloupek, od léta hráč Slavie.

7. Slovan Liberec (prohra 0:2 v Teplicích, 29 bodů, 9. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Fukala, Chaluš, Pourzitidis - Penner, Prebsl, Varfolomeev, Ghali - Kok, Tupta - Rabušic
Góly
Hvězda Ghali

Slovan podruhé na jaře prohrál, aniž bychom ale chtělo tým za každou cenu omlouvat, zase se vlastně nic tak hrozného nestalo. Na Spartě podal Liberec velmi slušný výkon a vyrovnaným soupeřem byl i v laufu hrajícím Teplicím, přestože mu chyběla velká spousta hráčů. Posuďte sami, karetní trest vyřadil ze hry záložníky Žambůrka s Doumbiou i obránce Mikulu, pro zranění pak chyběl brankář Bačkovský, obránce Plechatý i záložník Frýdek.

Hlavně ve středu hřiště byly absence hodně znát, Varfolomeev zatím ve svých devatenácti letech neukázal, že by měl na to být stabilním členem sestavy, Prebslovi pak vysunutější pozice nesedla. Spolehlivě chytajícího Bačkovského, jenž před týdnem utrpěl po srážce s vlastním spoluhráčem otřes mozku, nahradil mezi tyčemi Belgičan Vliegen a rozdílový gól jde na jeho vrub. Body budou Slovanu chybět, příliš negativních závěrů se ale z tohoto zápasu učinit nedá.

8. Mladá Boleslav (výhra 3:1 nad Českými Budějovicemi, 32 bodů, 6. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec, Suchý, Král, Suchomel - Karafiát - John, Mareček, Matějovský, Kušej - Yusuf
Góly 10., 15. Yusuf, 90+1. Nikl vl.
Hvězda Yusuf

Nový mladoboleslavský kouč David Holoubek stále tak trochu hledá ideální setup svého mužstva. Oproti remíze v Hradci Králové udělal tentokrát hned pět změn v sestavě, i když ta v bráně byla vynucená. Náhradník Mikulec ale situaci zvládl a párkrát se svému kouči za důvěru odvděčil. Do základní jedenáctky se vrátil Kušej, překvapivě ale nahradil Ladru, jenž patří po celou sezonu k nejlepším hráčům týmu.

Boleslav si tentokrát pomohla především standardními situacemi, skvělé centry Kušeje a Matějovského dvakrát zužitkoval nikým nehlídaný Yusuf. Ten byl i u třetí branky domácích, když před ním brankář Šípoš odvrátil míč kuriózním způsobem jen do vlastního obránce Nikla, od něhož se odrazil do sítě. Stále to ani na jedné polovině hřiště nebylo ideální, po dvou matných výkonech ale přeci jen přišlo zlepšení.

9. Jablonec (remíza 1:1 s Hradcem Králové, 25 bodů, 11. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Hurtado, Tekijaški, Polidar - Černák, Houska, Martinec, Nebyla, Hollý - Chramosta, Chanturishvili
Góly 35. Chramosta pen.
Hvězda

Poprvé na jaře jablonecký tým tak trochu nudil. Nutno ale na rovinu říci, že starý známý problém je zpět a na Střelnici byl opět na vině i v šíleném stavu se nacházející trávník. Jablonci navíc citelně scházel vykartovaný záložník Kratochvíl, který jinak tradičně řídí hru celého týmu. Příští týden bude zpět, vypadnou ale pro změnu karetní hříšníci Černák a vyloučený Hurtado i zraněný Polidar.

Úvodní půlhodinu domácí nezvládli, postupem času se ale do zápasu dostali a dokázali i srovnat. Po pauze začali na hřišti dokonce dominovat, jenže vše zhatila červená karta. Po zbývající minuty se pak Jablonec už v podstatě jen bránil a může vděčit několika skvělým zákrokům gólmana Hanuše, že získal alespoň bod. Vzhledem k okolnostem žádná tragédie, tedy až na to hřiště...

10. Bohemians (remíza 2:2 v Olomouci, 26 bodů, 10. místo)

Bohemians
Sestava Valeš - Köstl, Hůlka, Hybš - Kadlec, Hrubý, Beran, Kovařík - Hála, Prekop - Huf
Góly 4. Prekop, 41. Hála
Hvězda Kadlec

Klokanům roste velice perspektivní moderní obránce. Dvacetiletý odchovanec Adam Kadlec se zřejmě nadobro usadil na pozici pravého wingbacka. Před týdnem v Ostravě se ještě jeho vysunutí oproti původní pozici stopera dalo zdůvodnit absencemi Dostála i Köstla, kouč Veselý pak zkrátka neměl příliš na výběr. Köstl se ale vrátil po karetním trestu zpět do sestavy a byl to on, kdo zamířil na post pravého stopera, zatímco mladík opět dostal více volnosti směrem dopředu. Výsledkem byl další zajímavý výkon okořeněný ofenzivními výpady.

Poprvé v dresu Bohemians nastoupil od začátku Huf, své aury žolíka se ale asi jen tak nezbaví, nebyl příliš vidět a krátce po přestávce šel ze hřiště. To další ofenzivní hráči Prekop a Hála se kromě gólů blýskli i dalšími nebezpečnými akcemi. Přesto z toho je zase jen bod a svěřenci trenéra Veselého na jaře stále čekají na první vítězství...

11. Sigma Olomouc (remíza 2:2 s Bohemians, 30 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Vraštil, Pokorný, Beneš, Novák - Ventúra, Pospíšil - Vodháněl, Fortelný, Zorvan - Juliš
Góly 19. Fortelný, 22. Novák
Hvězda Zorvan

Po vyhazovu kouče Jílka převzal otěže nad lavičkou Sigmy jeho asistent Saňák, bylo tedy zajímavé sledovat, jak moc byli dva hlavní muži realizačního týmu sladěni. No, příliš ne. Nový lodivod udělal zásadní změny, ze systému 3-5-2 přešel na klasický čtyřobráncový a vypadalo to, že to hře Olomouce pomohlo.

Hlavně Zorvanovi seděla ofenzivnější pozice, sedmadvacetiletý šikula byl do svého vystřídání asi nejnebezpečnějším hráčem domácích. Přesto na Hané stále evidentně není všechno zalité sluncem, vypovídající byla Julišova agresivní reakce poté, co byl deset minut před koncem rovněž stažen ze hry. Mimochodem, poslední ligový gól dal v listopadu.

12. Pardubice (prohra 2:3 s Plzní, 23 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Budinský - Icha, Halinský, Ortiz, Chlumecký - Solil, Vacek, Kissiedou - Krobot, Daněk, Zlatohlávek
Góly 55. Daněk, 72. Kavlach vl.
Hvězda Daněk

Jestliže šly Pardubice do zápasu s dalším velkým favoritem s nějakým plánem, ten vzal za své už po 37 vteřinách. V tu chvíli totiž Halinský nešikovně došlápl Šulce a po pětiminutovém čekání na verdikt musel předčasně pod sprchy. Oslabený tým držel při životě jen výborný brankář Budinský, paradoxně to byl ale právě on, kdo naděje mužstva tak trochu pohřbil velmi lacinou brankou Kalvacha do šatny.

Pak to bylo dokonce už 0:3, v tu chvíli ale jako by se něco změnilo. Snad z domácích opadly nervy, možná hrálo roli i polevení ze strany Viktorie, ale Pardubice se dvěma góly dokázaly vrátit do hry o body a v závěru od jednoho nebyly daleko. Comeback táhl především ve druhé půli skvěle hrající Daněk. Jinak se toho příliš hodnotit nedá, hra v početní nevýhodě není ideálním scénářem pro nějaké soudy, týmu navíc chyběl klíčový záložník Hlavatý.

Bude zajímavé sledovat, kdo se příští týden ve východočeském derby objeví v brance. Jaro začal jako jednička Kinský, na Slavii ale hrát nemohl a Budinský i přes porážku podal heroický výkon. Ostatně jako proti Plzni, proti níž byl za předchozí vystoupení odměněn dalším startem, přestože úvodní gól si za rámeček nedá.

13. Hradec Králové (remíza 1:1 v Jablonci, 24 bodů, 12. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil - Čmelík, Kodeš, Kaštánek, Krejčí - Kučera, Pilař - Vašulín
Góly 5. Spáčil
Hvězda Zadražil

Královéhradečtí zažili premiéru pod novým koučem Horejšem, jenž na lavičku týmu usedl teprve v polovině minulého týdnu, když nahradil zdravotně indisponovaného Kotala. Osud tomu tak chtěl, že hned první zápas v novém působišti ho poslal do Jablonce, odkud byl loni v létě vyhozen. Možná i to přispělo k tomu, že si v závěru za protesty vysloužil žlutou kartu.

Oproti svému předchůdci udělal Horejš jedinou změnu v sestavě, místo Šašinky vsadil na zkušeného Pilaře. Votroci nepodali vůbec špatný výkon, pomohlo jim i vyloučení soupeře. Přesto je několikrát musel podržet brankář Zadražil. Obránce Spáčil podal i při svém druhém startu v kariéře velmi nadějný výkon a dokonce si připsal i premiérový gól, i když vše trochu vrátil zaviněnou penaltou.

Vzhledem k takřka půlhodinové přesilovce je získaný bod spíše málo. Příští týden ve východočeském derby navíc budou pro karty chybět záložníci Kučera s Kodešem a otazník visí nad dalším středopolařem Kaštánkem, jenž musel pro zranění střídat. Variant na pozice 6 či 8 nezbývá mnoho...

14. České Budějovice (prohra 1:3 v Mladé Boleslavi, 17 bodů, 15. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký, Nikl, Čoudek, Trummer - Čermák, Zíka - Šigut, Suchan, Brandner - Ondrášek
Góly 7. Zíka
Hvězda Zíka

Sedmnáctiletý záložník Petr Zíka odehrál první zápas za A tým a hned se zapsal do dějin nejen českobudějovického klubu. V historii Fortuna ligy se stal čtvrtým nejmladším debutantem, kterému se podařilo skórovat. Kouč Lerch dopřál premiérové minuty v nejvyšší soutěži i dalším dvěma mladíkům, dvacetiletí obránce Lazić a útočník Sliacky ale porážku neodvrátili.

Jihočeši předvedli vlastně docela obstojný výkon, vaz jim ale srazila až ostudná bohorovnost při bránění standardních situací. Yusufa nechala obrana dvakrát zakončovat úplně osamoceného, třetí gól si pak České Budějovice daly pro změnu úplně samy. Z tohohle se dalo vytěžit i více.

15. Zlín (prohra 0:1 s Ostravou, 18 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Didiba, Kolář, Holík - Bužek, Janetzký - Vukadinović, Slončík, Bartošák - Schánělec
Góly
Hvězda Janetzký

Zlín v týdnu překvapivě dokázal zvládnout čtvrtfinále MOL Cupu proti Slovanu Liberec a po vítězném gólu Janetzkého v prodloužení se dostal mezi čtyři nejlepší týmy soutěže. Je tak nyní už jen dva zápasy od pohárové Evropy, což by bylo vzhledem k výkonnosti celku dosti paradoxní. Velmi reálná je totiž varianta sestupu. Ta se znovu o trochu přiblížila porážkou s Baníkem.

Což o to, nestačit výsledkově na Ostravu není žádná ostuda, vyslat ale na jeho bránu za celý zápas jen šest střel a ani jednou netrefit správný prostor, to už s použitým označením hraničí. Obnovený ligový debut ve Zlíně zažil obránce Libor Holík, který patřil k tomu lepšímu ve žlutém. Po dvou slibných výkonech proti Slavii a Slovácku teď ale zase Červenkův tým dvakrát v řadě zcela propadl.

16. Karviná (prohra 1:3 se Slováckem, 16 bodů, 16. místo)

Karviná
Sestava Holec - Krčík, Svozil, Bergqvist, Fleišman - Moses, Žák - Ivan, Ayaosi, Regáli - Akinyemi
Góly 30. Krčík
Hvězda Holec?

Karvinský trenér Jarábek dlouho volal po posílení defenzivy, které na závěr přestupového období přišlo v podobě švédského stopera Bergqvista. Ten své první minuty v českém fotbale odehrál proti Slovácku, nijak zvlášť z klasické šedi svého týmu ale nevyčníval. Už počtvrté z pěti jarních kol z toho tak byly hned tři inkasované góly, shodou okolností to bylo ve všech čtyřech domácích zápasech. Ne snad ale že by to venku bylo výrazně lepší, v Teplicích Karviná inkasovala dvakrát.

Poslední tým tabulky přešel po delší době na rozestavení se čtyřmi obránci, ze sestavy vypadl africký mladík Traore, který na sebe před týdnem nejvíce upozornil šokujícím přístupem při inkasované brance. Chválit ale příliš nelze, šest vyslaných střel za 90 minut je velmi chabá vizitka, týmu navíc vyloučením uškodil Ayaosi. Tak snad alespoň ten gól stojí za zmínku, především tedy nezištná asistence Svozila.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Juventus s Atalantou bojují o každou pozici

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 4.3.-10.3.

České týmy vstupují do osmifinále evropských pohárů, pokračují také boje o titul. Na co se můžete v týdnu od 4. do 10. března těšit?