Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 28. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 28. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Birmančević táhne Spartu za obhajobou Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Fortuna liga, 28. kolo: Slavia na čele vydržela jen týden, dolů nikdo nechce

Fortuna liga má za sebou 28. kolo. Slavia nedokázala využít minulého zaváhání hlavního konkurenta v boji o titul a na prvním místě vydržela jen týden. Po prohře v Plzni přenechala vedení opět Spartě, která tak je dva zápasy před koncem základní části na nejlepší cestě k domácímu derby. Zamotává se situace také na opačné straně tabulky, bodovaly tentokrát všechny čtyři nejhorší týmy pořadí. Zajímavostí je, že hned osm hráčů napříč ligou bylo z důvodu špatného výkonu staženo ze hry už o poločase.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 28. kola: České Budějovice - Slovan Liberec 3:2

Živou vodou politý Slovan s možností dostat se do první šestky proti posledním Českým Budějovicím, které pět kol v řadě nevyhrály. Jasná věc, řeklo by se? Chyba lávky. Jihočeši si na favorita na domácím hřišti vyšlápli a po dramatické koncovce nakonec mohli slavit tři body. Ty mimo jiné znamenají, že se odlepili ze dna tabulky a dostali se o bod před Karvinou.

Přitom hned od začátku byl Liberec lepším týmem a chtěl potvrdit své dobré rozpoložení z posledních dnů. Už v šesté minutě Preisler z levé strany vysunul dopředu Kulenoviće, ten vrátil míč pod sebe nabíhajícímu Žambůrkovi a bylo to 0:1. Stejný hráč mohl dobrý vstup hostů potvrdit už o moment později, tentokrát ale levačkou zamířil jen do boční sítě.

Budějovice se postupem času osmělovaly a srovnat mohl ranou k bližší tyči Trummer, Vliegen byl ale na zemi včas. Tuptův volej skončil těsně vedle, Suchan pak na druhé straně v pádu na dlouhou nohu nedokázal z malého vápna usměrnit balón mezi tři tyče a vysoko přestřelil. Domácí přesto ještě do půle vyrovnali, když nepříliš razantní zakončení Hellebranda z hranice vápna skončilo až za zády nejistého belgického gólmana.

Také po přestávce se hrál aktivní fotbal nahoru – dolů. Své šance nevyužili Mikula ani znovu Hellebrand. Ten byl i u dalšího důležitého momentu, když byl v 54. minutě faulován Kulenovićem a rozhodčí Zaoral udělil libereckému forvardovi červenou kartu. Správně ale zasáhl videorozhodčí a Chorvatovi byl trest nakonec zmírněn na žluté napomenutí.

Přesto však jako by se v tu chvíli na hřišti něco změnilo. Budějovičtí získávali převahu, Čermákův pohotový volej ještě šel do středu brány, v 67. minutě už se ale outsider dočkal. Alli po levé straně pláchl Fukalovi a poslal míč do skrumáže před brankou, kde se nejlépe zorientovala kobra se jmenovkou Ondrášek na zádech a bylo to 2:1.

Slovan ve snaze o vyrovnání konečně zase přidal, jeho tlak byl ale spíše platonického charakteru. Vysvobodil ho až ve třetí nastavené minutě domácí stoper Poulolo, jenž si nešťastně srazil do sítě střílený centr Tupty.

Závěrečné minuty byly tím nejlepším úsekem utkání, vyhrát chtěla obě mužstva. Alliho nejprve zblízka vychytal Vliegen, nějakých 14 sekund před koncem avizovaného herního času ale maličký Nigérijec našel před bránou Suchana, ten ještě obešel Pourzitidise a levačkou o tyč rozhodl o výhře Budějovic.

Ideální sestava 28. kola:

Lukáš Soukup (Bohemians) - Martin Vitík (Sparta), Robin Hranáč (Viktoria Plzeň), Jakub Pokorný (Sigma Olomouc) - Štěpán Harazim (Hradec Králové), Radim Breite (Sigma Olomouc), Pavel Šulc (Viktoria Plzeň), Vincent Trummer (České Budějovice) - Veljko Birmančević (Sparta), Tomáš Chorý (Viktoria Plzeň), Ewerton (Baník Ostrava)

Nejlepším brankářem kola vyhlašujeme trochu překvapivě toho, který společně s libereckým Vliegenem inkasoval nejvíckrát. Lukáš Soukup z Bohemians ale proti Spartě dlouho držel svůj tým nad vodou, hlavně Birmančeviće v první půli doslova přiváděl k šílenství.

V obraně jsou dva reprezentační stopeři Martin Vitík a Robin Hranáč. Ti mají takovou výkonnost, že by svou virtuální spolupráci v naší jedenáctce mohli přetavit v tu skutečnou na mistrovství Evropy. Po jejich bok zařazujeme ještě olomouckého Jakuba Pokorného, jenž řídil defenzivu Sigmy, která ani v deseti neinkasovala.

Do záložní formace jsme nominovali i dva autory vítězných gólů. Hradecký Štěpán Harazim i plzeňský Pavel Šulc rozhodli svými zásahy o hubených výhrách 1:0. Šulc se svou trefou posunul zpět po bok Jurečky na čelo tabulky střelců Fortuna ligy. Zaujali také další zástupce Sigmy Radim Breite a českobudějovický levý bek Vincent Trummer.

Tomáš Chorý se tentokrát sám střelecky neprosadil, na vítězné brance Šulce měl ale lví podíl a platný byl i ve hře mimo šestnáctku. V ideální sestavě kola pak nemohou chybět dva dvougóloví kanonýři Ewerton a Veljko Birmančević.

Hvězda 28. kola: Veljko Birmančević (Sparta)

Už na podzim pravidelně ukazoval své nesporné kvality, Spartu ale v ofenzivě ještě více táhl slovenský křídelník Lukáš Haraslín. Ten s blížícím se závěrem sezony tradičně trochu odpadl, zatímco Veljko Birmančević nepolevuje a naopak při aktuální krizi velké části kádru je to on, kdo obhájce titulu vytahuje z maléru.

V posledních šesti soutěžních zápasech nasázel stejný počet branek, netrefil se pouze v semifinále MOL Cupu v Opavě, kde ale tým jeho příspěvek proti druholigovému soupeři nepotřeboval. V lize dal klíčové góly proti Hradci, Budějovicím i Boleslavi, všechny měly cenu získaných bodů. V Ďolíčku se trefil dokonce dvakrát a sám po přestávce rozhodl do té doby remízový duel.

Je tedy fér přiznat, že stav 1:1 trval po poločase jen proto, že právě Birmančević v úvodním dějství zahodil tři stoprocentní příležitosti. Špatnou koncovkou se však nenechal rozhodit a hned po třech minutách druhé půle povedeným obstřelem na zadní tyč zajistil tři body. Ty ještě později stvrdil z dorážky a Sparta nakonec malé pražské derby ovládla výsledkem 3:1.

Díky tomu se vyhoupla zpět do čela tabulky Fortuna ligy a už jen dvě výhry ji dělí od zajištění domácího derby i klíčového tiebreakeru pro nadstavbu. Pokud se ji to povede, bude na tom mít největší zásluhu právě srbský střízlík. S bilancí 12+9 je nejproduktivnějším hráčem ligy a Letenští příliš neváhali s využitím opce na trvalý přestup z Toulouse. Poměrně nákladná investice se stejně ukazuje jako skvělý tah.

Gól 28. kola: Ewerton (Baník Ostrava) a Andrija Ražnatović (Karviná)

O víkendu padly dvě tak výjimečné branky, že si trochu ohneme pravidla této rubriky a oceníme obě.

Tou první je trefa ostravského šikuly Ewertona z vlastní poloviny. Brazilec si všiml vysokého postavení karvinského gólmana Holce, nijak se nerozpakoval a v podstatě z kroku napálil míč na bránu. Ten nádherným způsobem skončil až v síti a Baník se díky tomu brzy ujal vedení 1:0.

Druhý vybraný zásah je typologicky úplně odlišný, ovšem neméně povedený. Je ze stejného utkání, dosáhli ho ale hosté a deset minut před koncem si jím zajistili bod za remízu 2:2. Do krásného ťukesu na hranici šestnáctky se zapojili Traoré, Budínský, Regáli, Ezeh a vše zakončil utaženou levačkou pod břevno Ražnatović.

Na góly kola se můžete podívat na následujícím odkazu v časech 0:43 a 2:31.

Největší moment 28. kola: Svědík po sezoně skončí na Slovácku

Nikdo v celém českém fotbale za poslední roky neudělal více muziky za méně peněz. Vše dobré ale jednou končí a platí to i o spolupráci mezi Slováckem a Martinem Svědíkem. Devětačtyřicetiletý kouč v pondělí oznámil vedení klubu svůj záměr po sezoně rozvázat smlouvu, která ho původně měla v Uherském Hradišti udržet ještě i na další sezonu. Tomuto přání bylo vyhověno a obě strany se tak v létě rozejdou.

Jistě, na jaře to Slovácku ani trochu nejde, z devíti zápasů hned sedm prohrálo a hrozí mu ještě nedávno nemyslitelný propad ze skupiny o titul. Byla by ale chyba, pokud by nepovedené poslední týdny měly nějak zastínit skvělou práci, kterou Svědík pro tým odvedl. Byl to on, kdo na jih Moravy jako první přinesl trofej za vítězství v MOL Cupu a také historický postup do základní části některého z evropských pohárů.

Kdo ví, třeba mají na aktuální výkonnost Slovácka vliv i nakonec neúspěšné námluvy Svědíka s českou reprezentací, kterou se nijak netajil svou touhou převzít. Něco se zkrátka na jinak vždy spolehlivě fungujícím stroji zadrhlo a pro všechny zúčastněné bude nenásilný konec "po dobrém" asi nejlepším řešením.

Je otázka, co bude s renomovaným koučem dál. Spekuluje se o možném přesunu k ambicióznímu Baníku, který už dříve oznámil, že pro další sezonu nepočítá s Pavlem Hapalem. Zkušenému harcovníkovi Miroslavu Koubkovi v Plzni končí v létě smlouva, vzhledem k úchvatnému tažení Konferenční ligou ale bude zřejmě jen na něm, zda bude chtít na západě Čech pokračovat. Pokud by zvolil zasloužený odpočinek, jevila by se Viktoria jako velice zajímavá možnost dalšího Svědíkova kariérního posunu.

Sám ale nevyloučil ani variantu třetí, totiž úplnou pauzu od fotbalu. Tu by dle svých slov mohl kromě více času s rodinou využít také k zajímavým zahraničním stážím. Jisté je, že Slovácku se náhrada bude hledat velice těžko. Nejúspěšnější trenér historie klubu tu po sobě zanechá velkou díru.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po XX. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 3:1 na Bohemians, 70 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Wiesner, Sadílek (87. Solbakken), Kairinen, Ryneš (87. Zelený) - Tuci (66. Haraslín), Kuchta (66. Olatunji), Birmančević
Góly 45+2. Vitík, 48., 74. Birmančević
Hvězda Birmančević

Jen jedno vydání strávila na čele našeho žebříčku Slavia, než ji opět vystřídala Sparta. Ta se zároveň vrátila na první místo i v tabulce Fortuna ligy, za což vděčí kromě zaváhání soupeře také svému nejlepšímu vystoupení za poslední týdny. V malém pražském derby v Ďolíčku tým i bez vykartovaného Briana Priskeho na lavičce zvítězil 3:1, přičemž výsledek mohl být ještě podstatně jednoznačnější.

Zároveň se potvrdilo, že tenhle tým momentálně stojí a padá na výkonech křídelníka Veljka Birmančeviće. Ten sám klidně mohl nasázet sedm branek a zcela určitě měl dát alespoň čtyři. Spartě ale tentokrát stačily i dvě, a to hlavně díky fungující defenzivě. Ta Bohemce povolila ohrozit branku jen po standardních situacích, když z jedné i inkasovala.

Kromě Srba je ale forma ostatních útočných es minimálně k zamyšlení. Nejlepší sparťanský hráč podzimu Haraslín tentokrát začal jen na lavičce, naposledy se totiž střelecky prosadil před takřka dvěma měsíci. Kuchta hrál od začátku, ve svých vyložených šancích ale dvakrát naprosto selhal. Birmančević patří mezi největší hvězdy celé ligy a je schopen sám vyhrávat zápasy, přesto ale ve vyrovnaném boji o titul bude potřebovat pomoc.

2. Slavia Praha (prohra 0:1 v Plzni, 68 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Vlček, Ogbu, Zima, Zmrzlý (66. Masopust) - Ševčík (72. Jurásek), Oscar - Provod (46. Zafeiris), Jurečka (66. Diouf), Wallem (88. Tijani) - Chytil
Góly
Hvězda Ogbu

Když jsme před týdnem vyhoupli do popředí Slavii, bylo to důsledkem několikatýdenní zlepšené výkonnosti. Stačilo ale devadesát minut v Plzni a veškerý progres je fuč. Sešívaní nezvládli další velký duel, celkem v soubojích mezi "velkou trojkou" ve čtyřech utkáních získali pouhopouhé dva body, a to ještě musíme připočíst i nezvládnuté derby v rámci MOL Cupu.

Jedna věc je, že Trpišovský byl opět předčen svým plzeňským protějškem Koubkem. Netrefil správnou taktiku, Provod je na kraji hřiště pravidelně poloviční, tandem Chytila s Jurečkou pak rovněž příliš nefunguje. Druhý jmenovaný je sice stále nejlepším střelcem soutěže, kromě gólů ale ve hře příliš platný není. Za čtyři miliony eur koupený stoper Zima zatím po návratu neukazuje, proč z něj v Edenu udělali nejdražšího hráče historie ligy.

Ještě větším problémem byl ale přístup celého týmu. Nasazení, které Slávisté (ne)předvedli, se absolutně neslučuje s titulovými ambicemi. Měly to přitom být především právě síly a emoce, v čemž měli mít hosté proti na třech frontách bojující a ligu už neprioritizující Plzni navrch. Chyběl možná i vždy do boje zapálený Douděra, to je ale chabá omluva.

3. Viktoria Plzeň (výhra 1:0 nad Slavií, 58 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ (77. Traoré), Souaré - Šulc (90+2. Hejda), Metsoko (74. Vydra) - Chorý
Góly 87. Šulc
Hvězda Hranáč

Jestliže se sparťanští fanoušci před víkendem obávali šetření hráčů a vypuštění zápasu ze strany Viktorie, nic takového se ani náznakem nekonalo. Trenér Koubek nic nevymýšlel a svoji zahajovací jedenáctkou potvrdil, že souboj se Slavií je prestižní za jakýchkoliv okolností. Týmu naordinoval skvělou taktiku, která fungovala na jedničku a soupeř si nedokázal vypracovat ani jednu vyloženou příležitost. To Plzeň se radovala hned dvakrát a ačkoliv napoprvé ještě Šulcovi zhatil radost videorozhodčí, tři minuty před koncem už vše klaplo v rámci pravidel.

Předvedly se všechny klíčové opory Západočechů. Čtyřiadvacetiletý stoper Hranáč má za sebou sice sotva debut v dresu národního týmu, v klubu ale týden co týden dokazuje, že do reprezentačního kádru patří a mělo by se o něm minimálně vážně uvažovat i směrem k základní sestavě na mistrovství Evropy. V přímém srovnání vypadal o třídu lépe než slávistický Zima. Kvalitně pak zahráli i Šulc s Chorým, další vážní adepti na letenku do Německa.

Viktoriáni působili živě i přesto, že měli v nohách náročný duel s Fiorentinou. Úvodní čtvrtfinále Evropské konferenční ligy skončilo remízou 0:0, už ve čtvrtek pak ve Florencii Plzeň zabojuje o historický postup mezi čtyři nejlepší týmy soutěže. Jisté už je (i s přispěním pražských S) to, že se Česko dostalo na desátou příčku v žebříčku národních koeficientů a přespříští mistr si zahraje Ligu mistrů.

4. Baník Ostrava (remíza 2:2 s Karvinou, 44 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Letáček - Blažek, Frydrych, Lischka - Rusnák, Boula, Rigo (66. Šín), Buchta (59. Kpozo) - Ewerton - Tanko (59. Kubala), Klíma (78. Adediran)
Góly 19., 74. pen. Ewerton
Hvězda Ewerton

Tohle asi nikdo nečekal. Po třech výhrách v řadě to konečně vypadalo, že se Baníku povedlo ustálit výkonnost, hlavně přesvědčivý domácí triumf nad Teplicemi přinesl fanouškům spoustu radosti. Jenže ti hned při dalším klání na vlastním stadionu museli opět kousat hořkou pilulku. Ve slezském derby s Karvinou se remíza 2:2 zkrátka nepovažuje za přijatelný výsledek.

Kouč Hapal zůstal u rozestavení se třemi stopery, ten prostřední z nich Frydrych ovšem ukázal své rychlostní limity a až příliš snadno se nechal předběhnout skórujícím Regálim. Celkově to ale ze strany Ostravy snad s výjimkou Ewertona nebylo dobré. Štěstím v neštěstí je fakt, že Mladá Boleslav i Slovácko dokonce prohrály, a tak se Baník i přes zaváhání o další bod přiblížil zajištění pohárových příček.

5. Slovan Liberec (prohra 2:3 v Českých Budějovicích, 38 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Vliegen - Mikula (79. Horský), Chaluš, Pourzitidis - Penner (44. Ghali), Prebsl (79. Tetour), Žambůrek, Preisler (60. Fukala) - Tupta, Višinský (60. Doumbia) - Kulenović
Góly 6. Žambůrek, 90+3. Poulolo vl.
Hvězda Tupta

Dalším nepříjemným překvapením víkendu bylo představení Liberce. Na severu Čech panovala od minulého týdne pozitivní atmosféra po nástupu nového majitele a vysoké výhře nad Slováckem. Proto se očekávalo pokračování dobrých časů, to se však nedostavilo. V posledních Českých Budějovicích se Kozlova družina natrápila, i přes dobrý start do utkání zaslouženě padla a nevyužila šance dostat se až na páté místo.

Otázkou je, jestli se na něj vůbec dostat chce. Tématu jsme se věnovali už v předchozí edici této rubriky, kdy sám liberecký trenér připustil, že vlastně neví, zda je výhodnější hrát skupinu o titul či o poháry zabojovat skrz tu prostřední. Nepodržel tentokrát brankář Vliegen, především při prvním zásahu Hellebranda. Jaro začal mezi třemi tyčemi Bačkovský a vedl si dobře, pak ale utrpěl otřes mozku a místo musel přepustit. Teď už je znovu fit, nastal čas na další výměnu?

6. Mladá Boleslav (prohra 1:2 s Teplicemi, 40 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kadlec (76. Kostka), Král (76. Žitný), Suchý, Fulnek - Sakala, Karafiát - John (86. Vaníček), Kubista (76. Fila), Ladra - Pulkrab (63. Jawo)
Góly 88. Suchý
Hvězda Ladra

Pokud je některý z účastníků Fortuna ligy ve druhé polovině sezony vzorem pro nevyrovnanost výkonů, je to Mladá Boleslav. Ta přišla o pětizápasovou sérii bez porážky a doma nestačila na do té doby se trápící Teplice. V případě úspěchu se přitom mohla dotáhnout na Baník a skoro si už zajistit účast v přední skupině nadstavby.

Pro žluté karty chyběl Kušej a na ofenzivním snažení Středočechů to bylo znát. V první půli tápali úplně, v té druhé se pak sice zvedli, paradoxně ale dvakrát inkasovali. Týmu chybí jasný systém. Ten současný založený na přepínání mezi tří a čtyřobráncovém systému v závislosti na postavení Karafiáta zdánlivě přidělává hráčům více starostí, než je zdrávo.

7. Teplice (výhra 2:1 v Mladé Boleslavi, 35 bodů, 10. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Mičević - Radosta (68. Švanda), Mareček, Bílek (86. Jukl), Labík - Trubač - Čerepkai (68. Yasser), Fila (90+3. Křišťan)
Góly 69. Trubač, 78. Fila
Hvězda Fila

Jako den a noc se prezentují také v Teplicích, na rozdíl od Boleslavi ale na každém pólu své výkonnosti setrvávají delší dobu. Do jara Skláři vstoupili skvěle a pětkrát v řadě neprohráli. Pak následovaly naopak čtyři duely přetavené dohromady v jediný získaný bod. Škoda, že do konce základní části zbývají už jen dvě kola, i kdyby Frťalův tým najel na další vítěznou vlnu, na první šestku už to zřejmě stačit nebude.

V Mladé Boleslavi ale Teplice po delší době předvedly, proč byly pasovány do role černého koně jarního zápolení o ligové body. Především v úvodním dějství bylo na hřišti jen jedno mužstvo, po přestávce zase konečně Severočeši přetavili svou pravidelnou dávku vyložených příležitostí v góly. Na opačné straně hřiště se do teplické svatyně vrátil Ludha, zkušený Grigar se totiž před týdnem podepsal pod prohru. Po všech stránkách povedené odpoledne.

8. Hradec Králové (výhra 1:0 nad Slováckem, 36 bodů, 9. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90+4. Krejčí) - Čmelík (70. Šašinka), Pilař (82. Juliš) - Vašulín
Góly 77. Harazim
Hvězda Harazim

Kdyby vám někdo po podzimu řekl, že Hradec Králové bez větších potíží přejede Slovácko, asi byste se minimálně podivili, případně byste to označili za ojedinělý případ. Jenže po zimní pauze se situace v obou táborech zcela otočily a dominance Votroků byla jen logickým vyústěním. Od šestnáctého kola mají na svém kontě více bodů jen pražská S, Plzeň, Liberec a Baník.

Hradecký brankář Zadražil vychytal už své páté čisté konto v devátém prvoligovém startu. Přestože se na nulu tentokrát nenadřel, jde o mimořádnou bilanci, která je ještě impozantnější s přihlédnutím k trvající absenci klíčového stopera Čiháka. Na jeho post byl zasunut obvyklý záložník Kodeš a vše zvládá bez větších potíží.

9. Slovácko (prohra 0:1 v Hradci Králové, 39 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Fryšták - Reinberk (46. Sinyavskiy), Hofmann, Břečka, Blahút (82. Petržela) - Daníček, Havlík - Kim (58. Juroška), Trávník (82. Kvasina), Holzer (78. Kalabiška) - Vecheta
Góly
Hvězda Vecheta

To, o čem jsme na tomto místě mluvili už několik týdnů, se definitivně potvrdilo. Spojení Slovácka a trenéra Svědíka se po sezoně po šesti úspěšných letech přetrhne a v Uherském Hradišti budou hledat nového lodivoda. Čas zkrátka nadešel. Podle slov temperamentního kouče nejde o reakci na současné výsledky, těžko si ale představit, že by nehrály žádnou roli.

Svědík v závěru svého působení na Slovácku zkouší, co může, aby odvrátil úplný propad tabulkou. Za to, že se tak dosud nestalo, ale musí vděčit spíše podzimnímu náskoku a častým ztrátám všech pronásledovatelů, samotný klub si vůbec nepomáhá a prohrál už posedmé z deseti jarních kol. Minule nastoupila ofenzivní jedenáctka, úspěch to nepřineslo. Tentokrát padla sázka spíše na obranu a výsledek je zase nula v kolonce získaných bodů. Už aby byl konec a všechny strany se mohly posunout kupředu.

10. Bohemians (prohra 1:3 se Spartou, 31 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Křapka (62. Shejbal), Vondra, Hybš - Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (76. Hrubý) - Prekop (76. Huf), Hála (62. Köstl) - Ristovski (36. Puškáč)
Góly 41. Hůlka
Hvězda Soukup

Pokud za celé jaro prohrajete jen s Plzní, Slavií a Spartou, není asi třeba dělat žádné ukvapené závěry a kritizovat. V žádném z utkání se navíc Bohemka herně neztratila a ani v jednom neprohrála o více než dva góly. Jenže začíná to vypadat, že se Klokani nevyhrabou z jedenácté pozice a budou se muset o svou prvoligovou příslušnost strachovat ve skupině o záchranu. Náskok na barážové pozice se ztenčil na sedm bodů...

A to ještě Bohemians přišli pro zranění o útočníka Ristovskiho, jehož náhradník Puškáč už je hlavou v Jablonci a po nástupu na hřiště si připsal zhruba stejně faulů jako úspěšných dotyků s míčem. Pozitivem byl výkon nezkušeného brankáře Soukupa, jenž si připsal osm skvostných zákroků a dlouho držel svůj tým ve hře.

11. Jablonec (prohra 0:1 v Olomouci, 28 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - D. Souček (88. Velich), Hübschman (77. Náprstek), Štěpánek, Polidar - Černák, Hollý, Houska, Alegue (46. Kanakimana) - Chanturishvili, Chramosta
Góly
Hvězda Hübschman

V souboji dvou asi nejhůře fungujících klubů letošní sezony odešel Jablonec poražen. Je třeba říkat více? Možná by bylo lepší to nedělat, tím se ale neřídí ani samotný trenér Severočechů Látal, a tak nebudeme ani my. Bývalý český reprezentant po utkání nepochopitelně "shodil pod autobus" vlastního svěřence Polidara, na němž prý není vůbec vidět, že přišel ze Sparty, s podobnou zkušeností v zádech by od něj čekal větší kvalitu na míči.

Je ale na Jablonci vidět, že by ho trénoval schopný kouč? Každý by si měl nejprve zamést před vlastním prahem. Zatím to spíše vypadá, že bude po skončení probíhajícího ročníku zameteno právě s Látalem, v kuloárech už se hovoří o jeho konci v klubu. Nejspíš by to bylo ku prospěchu věci, šílený výkon proti více než hodinu v oslabení hrající Sigmě je jen jedním z většího množství argumentů.

12. Pardubice (remíza 1:1 ve Zlíně, 28 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Mareš, Halinský, Ortiz, Surzyn - Solil, Icha, Hlavatý - Daněk (70. Kissiedou) - Sychra (46. Zlatohlávek), Patrák (90. Donát)
Góly 48. Hlavatý pen.
Hvězda Hlavatý

Pohroma pro tuto chvíli zažehnána. Kdyby Pardubice ze Zlína odjely s prázdnou, velmi nebezpečně by se přiblížily sestupovým vodám. Zlepšený výkon po poločasové pauze ale přinesl alespoň remízu a udržení čtyřbodového náskoku. V případě zdárného udržení nejvyšší soutěže půjde o slušný úspěch už jen z toho pohledu, že nejstarším členem základní sestavy týmu je šestadvacetiletý obránce Surzyn. To není obvyklé u žádného mužstva, tím méně pak v boji o přežití, kde se často sází spíše na zkušenosti.

Ty ostatně Perníkářům v některých utkáních znatelně chybí. Ve Zlíně se to tak úplně nepotvrdilo a Pardubice naopak s přibývajícím časem získávaly na jistotě a převažovaly misky vah na svou stranu. Hrát se ještě o něco déle, zřejmě by si nakonec odvezly vítězství. Remíza je vzhledem k situaci přijatelná, jsou to ostatní, kdo musí dohánět.

13. Sigma Olomouc (výhra 1:0 nad Jabloncem, 36 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Chvátal, Pokorný, Vraštil, Sláma (22. Fortelný) - Spáčil, Breite (90. Ventúra) - Vodháněl (46. Šíp), Zorvan, Uriča (90+3. Matys) - Juliš (46. Zifčák)
Góly 76. Chvátal
Hvězda Pokorný

Mimo hrací plochu pokračují a spíše dokonce gradují protesty olomouckých fanoušků proti vedení jejich oblíbeného klubu. Což o to, odchod z tribun v devatenácté minutě sice škodí především hráčům, kteří terčem být nemají, alespoň však jde o nenásilnou formu vyjádření nespokojenosti. Zakrvavené prasečí hlavy vyvěšené před Androvým stadionem i soukromými pozemky jednotlivých členů představenstva už jsou ale tak daleko za linií přípustného, že tato čára vypadá jako tečka.

Fotbalisté Sigmy přitom zabrali a teprve podruhé na jaře zvítězili. Už ve 26. minutě byl po nechtěném došlápnutí na kotník soupeře vyloučen Spáčil, Olomouc se ale semkla a i v deseti ovládala průběh utkání. Rozhodující branka Chvátala patnáct minut před koncem byla zaslouženým vyústěním dění na hřišti. Výhra přinesla klid a na Hané mohou zase začít pomýšlet třeba i na poháry.

14. Zlín (remíza 1:1 s Pardubicemi, 24 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Černín, Simerský, Pidro - Vukadinović, Bužek, Slončík (86. Žák), Gonzalez (63. Janetzký), Fantiš (73. Natchkebia) - Schánělec (73. Ikugar)
Góly 18. Vukadinović
Hvězda Cedidla

Tenhle bod je málo. Zlín sice potvrdil, že přes vlastními příznivci až na výjimky neprohrává, v tomto případě ale potřeboval více. Prvních pětačtyřicet minut přitom naznačovalo, že by se domácí chtěli porvat o tři body, úvodní dějství jim patřilo. Po změně stran ale převzal taktovku soupeř a výsledkem tak byla zasloužená plichta.

Střed pole Ševců se musel tentokrát obejít bez zkušeného lídra Bartošáka, a tak hrál vůbec poprvé na jaře v základu španělský šikula Gonzalez. Nijak ale nepřesvědčil a hvězdě minulého kola Slončíkovi v tvorbě hry příliš nepomohl. Chyběl také mladík Tkáč, který se v minulém kole podíval na trávník na patnáct minut po několikaměsíční pauze vynucené krevní sraženinou v noze. V neděli se však z blíže nespecifikovaných důvodů nevtěsnal ani na lavičku. Zlínu by se moc hodil.

15. České Budějovice (výhra 3:2 nad Libercem, 22 bodů, 15. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Lazić (72. Sladký), Králik, Poulolo, Trummer - Suchan, Hellebrand, Čermák (82. Hubínek) - Šigut, Ondrášek (90. Tranziska), Alli
Góly 45. Hellebrand, 67. Ondrášek, 90+6. Suchan
Hvězda Trummer

Jihočechy i nadále ve hře drží výsledky na vlastním stadionu. Na Střeleckém ostrově na jaře prohráli jen se Spartou, a to ještě jen těsně po hrubé chybě gólmana Janáčka. Místo něj už zase chytá Šípoš a příliš práce tentokrát neměl, za inkasované branky ovšem také nemohl.

Zajímavý výkon předvedl hlavně rakouský obránce Trummer, v černobílém dresu ale šlapal jako namazaný stroj celý tým. Záložní řada ve složení Suchan – Hellebrand – Čermák přehrála tu libereckou, Ondrášek fungoval jako spolehlivý styčný bod při přechodu do útoku a obranu soupeře zlobil i rychlonohý Alli.

16. Karviná (remíza 2:2 v Ostravě, 21 bodů, 16. místo)

Karviná
Sestava Holec - Traoré, Svozil, Bergqvist - Raspopović (78. Kačor), Boháč, Čavoš (78. Budínský), Moses (78. Ayaosi), Ražnatović - Iván (46. Regáli), Akinyemi (46. Ezeh)
Góly 63. Regáli, 80. Ražnatović
Hvězda Ražnatović

No vida, ono to hrát fotbal umí! Už druhý poločas utkání minulého kola s Plzní naznačil možnosti karvinského mužstva, když se nováček osmělil a po přestávce byl přinejmenším vyrovnaným sokem čtvrtfinalistovi Evropské konferenční ligy. Stejným způsobem Slezané navázali i v regionálním derby v Ostravě, kde překvapivě vůbec netahali za kratší konec. Druhá vyrovnávací trefa Ražnatoviće pak byla skvělým důkazem kvalit jednotlivců i týmové souhry.

Jako by se v Karviné něco změnilo, snad ze sebe hráči dokázali sejmout tlak a momentálně působí mnohem uvolněnějším dojmem. Bodové zisky proti Plzni a Baníku jsou příjemným oživením záchranářských ambicí. Bodují sice i ostatní konkurenti, na to se ale není třeba fixovat, každý z klubů má stále situaci plně ve svých rukou.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.

Cole Palmer zachraňuje letos Chelsea od pohromy

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 15.4.-21.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 15. do 21. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?

Patrik Schick o víkendu oslavil titul s Leverkusenem

Jak si vedli Češi v zahraničí: oslavy titulu i čtyři střelci

Je tu nový týden. Opět se tedy ohlížíme za tím, jak se o víkendu dařilo českým fotbalistům v zahraničí.