ACF Fiorentina: představení soupeře Plzně v Konferenční lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Viktoria Plzeň si zahraje své historicky první čtvrtfinále evropských pohárů. Mezi poslední osmičkou Konferenční ligy narazí na italskou Fiorentinu. Přečtěte si více o historii i současností tohoto klubu, jehož barvy hájí také český reprezentant Antonín Barák.

HistorieTrenérHráči
Liga a pohárEvropa

Hráči Fiorentiny před utkáním na hřišti Juventusu Foto: Profimedia

Hodnocení dvojzápasu Viktoria Plzeň vs. Fiorentina: 8,5/10

  • Termíny: První zápas v Plzni se odehraje ve čtvrtek 11. dubna od 18:45, odveta ve Florencii je na programu ve čtvrtek 18. dubna od 18:45
  • Přímé přenosy: Oba duely vysílá televizní stanice ČT sport

Představení Fiorentiny a kurzy na duel s Plzní ve čtvrtfinále Evropské konferenční ligy

Fiorentina je loňským finalistou Evropské konferenční ligy. I aktuální pohárový ročník začala v této soutěži, musela se ale prokousat před dramatické play-off proti Rapidu Vídeň (0:1 a 2:0). V něm o svém postupu rozhodla až penaltou v poslední minutě odvety.

V následné základní skupině už to bylo pro Violu o něco klidnější. Ani jednou neprohrála a nechala za sebou Ferencváros, Genk a Čukarički. Triumf ve skupině znamenal přímý postup do osmifinále. V něm Fiorentině k postupu výrazně pomohl Antonín Barák, který se proti Maccabi Haifa (4:3 a 1:1) trefil venku i doma.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápas Plzeň vs. Fiorentina

Sleduj průběh zápasu ZDE

Pokud jde o kurzy, tak favoritem je v prvním zápase v Plzni hostující Fiorentina. Sázkové kanceláře dávají italskému mančaftu větší šance také na celkový postup.

Kurzy na úvodní duel i na to, kdo projde do semifinále, si můžete prohlédnout níže. Doplňujeme také několik základních informací o Fiorentině.

Základní informace o Fiorentině
Celý název: ACF Fiorentina S.r.l.
📅 Datum založení: 29. srpna 1926
🏟 Stadion a kapacita: Stadio Artemio Franchi (43 147 míst)
Kurzy na duel Viktoria Plzeň vs. Fiorentina
1. zápas Plzeň vs. Fiorentina: 3,60 – 3,55 – 2,05
Postup Plzeň vs. Fiorentina: 3,95 – 1,26

V historii Fiorentiny najdeme úspěchy doma i v Evropě, ale i náhlou smrt kapitána nebo bankrot

Historie Fiorentiny v sobě skrývá velké úspěchy na hřišti, ale i velice smutné momenty mimo něj. V roce 2018 na hotelu před venkovním zápasem náhle zemřel klubový kapitán Davide Astori. Příčinou byla srdeční zástava. Fiorentina poté vyřadila jeho dres s číslem 13.

I my jsme na počest Astoriho použili toto číslo. Ve 13 bodech vám přinášíme souhrn dalších významných událostí v historii Violy.

  • 1926 – Luigi Ridolfi Vay da Verrazzano založil klub s názvem Associazione Calcio Fiorentina. Šlo o spojení dvou už dříve existujících klubů z Florencie – CS Firenze a PG Libertas.
  • 1931 – Fiorentina poprvé postoupila do Serie A. Ve stejném roce navíc otevřela stadion, dnes známý pod názvem Stadio Artemio Franchi.
  • 1956 – Viola vyhrála svůj první ze dvou italských ligových titulů. Při premiérovém triumfu zvítězila s náskokem 12 bodů na AC Milán.
  • 1957 – Jako první italský tým se Fiorentina představila ve finále Poháru mistrů evropských zemí. V něm ale nestačila na Real Madrid, kterému podlehla 0:2.
  • 1961 – Celek z Florencie vyhrál Pohár vítězů pohárů. Ve finále porazil skotské Rangers 2:0 a 2:1.
  • 1969 – Fiorentina získala svůj druhý a zatím poslední italský titul. V lize se 45 body zvítězila před Cagliari a AC Milán (oba týmy měly 41 bodů).
  • 1997 – Viola porazila na San Siru AC Milán 2:1 a došla si pro triumf v Italském superpoháru.
  • 2001 – Celkem šestkrát vyhrála Fiorentina Italský pohár. V tomto roce to bylo zatím naposledy.
  • 2002 – Po odhalení dluhů ve výši asi 50 milionů dolarů Fiorentina sestoupila do Serie B a následně vyhlásila bankrot.
  • 2004 – Klub se vrátil do Serie A. Po svém znovuzaložení začal ve čtvrté lize, kterou vyhrál. Poté byl díky rozšíření druhé ligy rovnou poslán do Serie B. A v jejím play-off si zajistil postup mezi elitu.
  • 2006 – Fiorentina byla potrestána za účast na korupční aféře Calciopoli. Trest zněl sestup do Serie B a odpočet 12 bodů. Po odvolání mohl klub setrvat v Serii A, ale s odpočtem 19 bodů. Další odvolání tento trest snížilo na 15 bodů.
  • 2019 – Violu převzal současný majitel Rocco Commisso. Tento miliardář za Fiorentinu zaplatil okolo 160 milionů eur.
  • 2023 – Fiorentina došla až do finále Evropské konferenční ligy. V pražském Edenu ale prohrála s West Hamem 1:2.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trenér Fiorentiny zažil postupy z nižších soutěží, do března táhl nezvyklou sérii

Fiorentinu trénuje od léta 2021 Vincenzo Italiano. Ten se narodil v německém Karlsruhe rodičům ze Sicílie, kteří se záhy přestěhovali zpět do Itálie. Současný kouč Violy za sebou má i profesionální hráčskou kariéru. Má na kontě přes 100 zápasů v Serii A, nejvíce toho ale odkopal o patro níže. V Serii B také zažil dva postupy. Nejvíce startů v kariéře nasbíral v Hellasu Verona.

Kopačky pověsil na hřebík v roce 2014. A ve stejném roce se vrhl na trenérskou dráhu. Tu začínal jako asistent a koučoval také mládež. První úspěchy, díky kterým si budoval jméno, přišly v nižších soutěžích. Pro sezonu 2018/19 převzal třetiligové Trapani a dokázal s ním přes play-off postoupit do Serie B.

Toho si všimla druholigová Spezia. Ambiciózní klub angažoval Italiana před ročníkem 2019/20 a opět z toho byl postup přes play-off. V další sezoně navíc Italiano dovedl Spezii k záchraně v Serii A, když měla na 15. místě náskok šesti bodů na sestupové příčky.

Opět se ozval větší klub, tentokrát Fiorentina. Italiano ve Florencii během dvou kompletních sezon zapsal sedmé a osmé místo. Blízko trofeji byl v pohárových soutěžích. V Italském poháru došla Viola pod jeho vedením do semifinále a posléze dokonce do finále. V Evropě pak Italiano dokázal v ročníku 2022/23 postoupit až do finále Konferenční ligy.

Italiano má na kontě také jednu zajímavou sérii. Ve 141 utkáních za sebou nepostavil stejnou jedenáctku. Tato šňůra skončila až 2. března 2024, kdy fanoušci Fiorentiny sledovali totožnou základní sestavu doma s Laziem (2:1) i poté v Turíně (0:0).

Vincenzo Italiano
Datum a místo narození: 10. 12. 1977 (46 let), Karlsruhe
Angažmá jako hlavní trenér: Vigontina (2016 až 2017)
Arzignano (2017 až 2018)
Trapani (2018 až 2019)
Spezia (2019 až 2021)
Fiorentina (2021 až ?)
Trofeje/postupy jako hlavní trenér: Postup ze Serie C (2019)
Postup ze Serie B (2020)
Preferované rozestavení: 4-2-3-1

Zajímaví hráči Fiorentiny: nestárnoucí Jack nebo argentinský křídelník

Níže si můžete přečíst krátké představení tří hráčů Fiorentiny, které v dvojzápase s Plzní stojí za to sledovat. Vynechali jsme Antonína Baráka, kterého čeští fanoušci znají více než dobře. Vybrali jsme obránce, záložníka a forvarda.

  • Nikola Milenković, střední obránce, 26 let – Jen brankář Pietro Terracciano odehrál v této sezoně za Fiorentinu více minut než tento srbský stoper. Milenković se narodil v Bělehradě, kde posléze jako jeden z pouhých pěti hráčů prošel náborem do týmu Partizanu do 15 let. V černobílém klubu se prokousal až do áčka, se kterým v roce 2017 oslavil titul. Ve stejném roce se stěhoval do Fiorentiny. Na reprezentační úrovni se jinak Milenković zúčastnil dvou světových šampionátů.
  • Giacomo Bonaventura, střední záložník, 34 let – Nestárnoucí kreativní záložník je spjatý hlavně s Atalantou a AC Milán. Od roku 2020 ale dává góly a připravuje je ve Fiorentině. Jen v této sezoně se Jack, jak se Bonaventurovi přezdívá, podílel na 10 brankách. Tento technický středopolař stále patří i do národního týmu. Minulý rok se dokonce stal nejstarším fotbalistou, který si v italské reprezentaci otevřel střelecký účet.
  • Nicolás González, pravé křídlo, 26 let – Asi největší ofenzivní klenot Fiorentiny. González je odchovancem klubu Argentinos Juniors, ze kterého přes Stuttgart doputoval až do Florencie. V ní má zatím tento argentinský křídelník skvělá čísla. V první sezoně měl podíl na 17 gólech, ve druhém ročníku to vzrostlo na číslo 19. A v aktuální sezoně měl už prsty ve 14 trefách. González také s Argentinou vyhrál Copa América. Smůlu měl před nakonec vítězným mistrovstvím světa 2022, kdy kvůli zranění vypadl z nominace těsně před startem turnaje.

Výsledky Fiorentiny v lize a poháru: střed tabulky je zklamáním, v Italském poháru to ale vypadá nadějně

Nyní je Fiorentina účastníkem evropských pohárů. Není to ale tak dávno, co měla úplně jiné starosti. Ještě v sezoně 2018/19 skončila v lize na 16. místě a zachránila se jen o tři body. Výraznější zlepšení přišlo až v posledních dvou ročnících, kdy Viola pod koučem Vincenzem Italianem zapsala sedmou a osmou příčku. V aktuální ligové sezoně je zatím 10. a na poháry ztrácí sedm bodů.

Klubu z Florencie se v uplynulých ročnících dařilo v Italském poháru. Z posledních pěti ročníků Fiorentina dvakrát skončila v semifinále Coppa Italia. Jednou si zahrála i finále. Do něj má dobře nakročeno také letos. V prvním semifinálovém utkání porazila doma Atalantu 1:0. Odveta je na programu 23. dubna.

Výsledky Fiorentiny v domácích soutěžích
Ročník Liga Pohár
2018/19 16. místo Semifinále
2019/20 10. místo Čtvrtfinále
2020/21 14. místo Osmifinále
2021/22 7. místo Semifinále
2022/23 8. místo Finále
2023/24 10. místo (po 30 zápasech) Semifinále (stále ve hře)

Výsledky Fiorentiny v evropských pohárech: Viola chce ještě vylepšit minulý ročník

Celek z Florencie má v evropských pohárech slavnou minulost. Jak už jsme zmínili v části věnované historii tohoto klubu, Fiorentina došla do finále Poháru mistrů evropských zemí (1957) a vyhrála Pohár vítězů pohárů (1961). Na zašlou slávu navazuje Viola až nyní, když loni padla ve finále Konferenční ligy. Byla to její první účast v Evropě od sezony 2016/17.

V aktuálním ročníku opět bojuje v Konferenční lize. Přes Rapid Vídeň prošla do základní skupiny, kterou vyhrála. Za sebou nechala Ferencváros, Genk a Čukarički. Fiorentina tedy nemusela do předkola play-off, zajímal ji až los osmifinále. Ten Viole přisoudil Maccabi Haifa. S ním si italský mančaft poradil po výsledcích 4:3 a 1:1.

Výsledky Fiorentiny v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2022/23 Konferenční liga Finále
2023/24 Konferenční liga Čtvrtfinále (stále ve hře)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Fotbalisté Plzně slaví gól do sítě Českých Budějovic

FC Viktoria Plzeň - zápasy, program a výsledky

Plzeň je jedním z nejúspěšnějších českých klubů. ⚽ V sezoně 2022/23 skončila v lize třetí. Podívejte se na její program a výsledky.

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální tabulku.