Liverpool FC: Představení soupeře Sparty v Evropské lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Sparta v Evropské lize porazila Galatasaray a může se těšit na osmifinále. Tam čeká Liverpool, který se jeví, jako příliš velká hora ke zdolání. Přečtěte si o historii a současnosti tohoto tradičního anglického klubu.

Představení a kurzyHistorie
TrenérHvězdyEvropa

Liverpool se raduje z vítězství v Carabao Cupu Foto: Profimedia/ČTK

Hodnocení dvojzápasu Sparta vs. Liverpool: 9,9/10

  • Termíny: První zápas se odehraje v Praze na Letné ve čtvrtek 7. března od 18:45, odveta v Liverpoolu je v plánu 14. března od 21:00
  • Přímé přenosy: První utkání bude vysílat ČT sport

Kurzy na duel se Spartou v osmifinále Evropské ligy

Los osmifinále proběhl v pátek 23. 2. a určil, že pražská Sparta se v osmifinále Evropské ligy utká s Liverpoolem.

Anglický gigant postoupil do osmifinále z prvního místa skupiny E, v které si připsal nečekané 2 prohry. Sparta prošla po výborném výkonu v dvojzápase s Galatasaray do osmifinále a čeká jí tedy další těžký soupeř.

Favoritem dvojutkání je jednoznačně Liverpool. Kurzy mluví jasně.

Kurzy na duel Sparta vs. Liverpool
1. zápas Sparta vs. Liverpool: 3,90 – 3,80 – 1,88
Postup Sparta vs. Liverpool: 5,10 - 1,17

sipka Získejte bonus za registraci a vsaďte si na Spartu v Evropské lize

Sleduj průběh zápasu ZDE

Představení Liverpoolu: základní informace

Liverpool patří k nejtradičnějším anglickým celkům a má jednu z největších fanouškovských základen na světě. Jeho kultovní Anfield patří k nejznámějším fotbalovým stánkům, stejně tak hymna You'll never walk alone.

Liverpool je nejúspěšnějším anglickým klubem v evropských pohárech, když šestkrát vyhrál Ligu mistrů a jejího předchůdce Pohár mistrů evropských zemí.

Liverpool FC: informace
Oficiální název klubu Liverpool Football Club
Datum založení 1892
Web https://www.liverpoolfc.com/
Stadion Anfield Road (61 276 míst)
Klubové barvy červená, bílá
Manažer Jürgen Klopp

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Jeden z nejúspěšnějších a nejslavnějších klubů v historii fotbalu

Liverpool FC byl založen v roce 1892 v městě Liverpool a bylo to de facto kvůli jeho stadionu Anfield. Původně totiž na stadionu hrál konkurenční Everton a po neshodách s majitelem stadionu, kterým byl John Houlding, se rozhodl Everton odejít do Goodison Parku, v kterém hraje dodnes.

John Houlding měl prázdný fotbalový stánek, a aby našel využití, rozhodl se pro založení vlastního klubu jménem Liverpool Football Club. Ředitelem klubu se stal John McKenna a přivedl do týmu 13 skotských profesionálních fotbalistů. Ve své první sezóně klub vyhrál Lancashire League, aby se následně přesunul do Football League Second Division. Tu rovněž vyhrál a postoupil do First Division, což byla v té době nejvyšší anglická soutěž.

Svůj první titul Reds vyhrávají v roce 1901, druhý v roce 1906. V roce 1914 se poprvé dostávají do finále FA Cupu, v kterém prohrávají s Burnley.

Jedno z nejúspěšnějších období klubu se datuje od roku 1959. V tu dobu klub pobývá ve druhé lize a příliš se mu nedaří. Tým přebírá Bill Shankly, který během svého patnáctiletého působení Liverpool změní v jeden z nejlepších klubů v Evropě.

V roce 1962 klub vyhrává druhou ligu a vrací se do nejvyšší soutěže a od té doby již nikdy nesestoupil. Už v roce 1964 Liverpool vyhrává nejvyšší soutěž a rok poté i FA Cup.

V sezóně 1972/73 se Reds podaří průlom na evropských kolbištích, když vyhrává Pohár UEFA. O rok později a dalšímu vítězství v FA Cupu opouští po patnácti letech pozici manažera Bill Shankly. Manažerskou židli po něm převzal dlouhodobý asistent Bob Paisley, který navázal na úspěchy svého předchůdce.

Tento manažer se se stává legendou a dodnes můžete jeho podobiznu vidět na Anfield Road. Pod jeho vedením si Liverpool podmaňuje i Pohár mistrů evropských zemí. Celkově tenhle manažer dokázal s Reds vyhrát 23 trofejí včetně 3 titulů PMEZ.

Úspěšné období trvá zbytek 70. let a celá 80. léta, když se na manažerské lavičce vystřídají po Paisleym i Joe Fagan a další legenda Kenny Dalglish. Bohužel v tomto období se staly dvě velké katastrofy v historii fotbalu a obě jsou spojené s tímto anglickým klubem.

Prvním byla hrůzná událost ve finále Poháru mistrů evropských zemí 1985. Liverpool se utkal o pohár s Juventusem v belgickém Bruselu. Utkání dopadlo 1:0 pro Juventus, když rozhodující branku dával Platini z penalty. Víc se bohužel vzpomíná na tragédii, která se stala před zápasem.

Utkání se konalo na stařičkém Heysel Stadium, který byl v absolutně nevyhovujícím stavu. Svůj díl viny měla i špatná pořadatelská služba. Fanoušci Liverpoolu napadli fanoušky Juve, kteří unikali přes chatrnou betonovou zeď do dalšího sektoru fanoušků. Zeď se pod náporem masy lidí zhroutila a výsledkem bylo 39 mrtvých a 400 zraněných. To vše před zraky miliónů lidí u televizních obrazovek. Často je tato tragédie nazvána Den, kdy zemřel fotbal. UEFA následkem toho vyřadila anglické kluby na 5 let z evropských soutěží.

Další tragédie, která je spojená s Liverpoolem, se odehrála 15. dubna 1989. Liverpool hraje semifinále FA Cupu s Nottinghamem Forest na Hillsborough Stadium v Sheffieldu. Policie a organizátoři nezvládli nápor fanoušků, kterých se na stadion dostalo více, než byla kapacita. Vypukla tlačenice, následkem které bylo 96 osob ušlapáno k smrti a více než 700 zraněno.

Jako opatření proti budoucím možným incidentům vznikla tzv. Taylorova zpráva, která změnila a hlavně zpřísnila bezpečnostní opatření ve fotbale. To platí hlavně o oddělení sektorů domácích a hostů, omezení prodeje alkoholu na stadionu a dalších.

V 90. letech nastává pro Liverpool období bez ligového titulu. Z First Division se stává Premier League a dlouze to vypadalo, že Reds žádný nezískají. Úspěchy přicházely spíše v Evropě, kde vybojovali vítězství v Poháru UEFA (2001) nebo v památném finále Ligy mistrů 2005 proti AC Milán.

Zlom nastal až s angažováním německého trenéra Jürgena Kloppa.

Jürgen Klopp - trenér, který vrátil do Liverpoolu titul Premier League

Jedním ze symbolů úspěchu Liverpoolu v posledních letech je beze sporu německý kouč Jürgen Klopp. Ten svojí fotbalovou kariéru spojil s fotbalovou Mohučí, s kterou hrál převážně 2. fotbalovou Bundesligu. Nedá se říci, že by byl nějakým fotbalovým talentem.

Na manažerském kolbišti se mu daří mnohem lépe. Jeho počátky jsou spojeny opět s Mohučí, když tento klub dokázal v roce 2004 dostat do Bundesligy po více jak 40 letech. Na konci sezóny 2007 Mohuč sestoupila a na konci následující sezóny se Klopp po nevydařené sezóně s Mohučí loučil, když rezignoval.

Po velkém zájmu Bayernu Mnichov se Klopp rozhodl následující sezónu pro angažmá u jednoho z rivalů Borussie Dortmund. Dortmund v té době nezažíval dobré období a před nástupem Kloppa skončil dokonce na 13. místě Bundesligy. Klopp tým pozvedl a doplnil vhodnými hráči, když si v roce 2010 pořídil do klubu budoucí střeleckou superhvězdu Roberta Lewandowskiho. Další hráči jako Götze, Gündoğan, Piszczek, Hummels nebo Błaszczykowski byli hlavním důvodem, proč Dortmund v roce 2011 zvednul nad hlavu mistrovský pohár, který o rok později dokázal obhájit.

Po řadě úspěchů, ke kterým lze přičítat i finále Ligy mistrů z ročníku 2012/13 přišel odliv hráčů, když například Götze a Lewandowski přestoupili do konkurenčního Bayernu. Kritickou sedmou sezónu přišel pro Kloppa a Dortmund propad a vestfálský tým skončil až na 7. místě Bundesligy. Následkem toho Klopp opět rezignoval

Už na podzim v roce 2015 přebírá Liverpool a Reds pod jeho taktovkou vstupují do nové úspěšné éry, která trvá doteď. S týmem vyhrál všechny možné trofeje včetně Ligy mistrů i vytoužené Premier League. Na konci ledna Klopp oznámil, že po sezóně skončí. Chce se věnovat odpočinku. Klopp za svojí kariéru vedl pouze 3 kluby a nikdy nebyl vyhozen.

Německý kouč byl několikrát zvolen německým manažerem roku (2011, 2012, 2019) a stal se dvakrát i nejlepším manažerem dle asociace FIFA (2019, 2020).

Jürgen Klopp
Datum narození: 16 . 06. 1967 (56 let)
Trenérská kariéra: Mainz 05 (Mohuč)
Borussia Dortmund
Liverpool FC
Trenérské úspěchy: 2x mistr Bundesligy (2011, 2012), 1x DFB-Pokal (2012), 2x DFL-Supercup (2013, 2014)
1x mistr Premier League (202), 1x FA Cup (2022)m 2x EFL Cup (2022, 2024), 1x Community Shield (2022), 1x Liga mistrů (2019), 1x Superpohár UEFA (2019), 1x FIFA Mistrovství světa klubů

Nejlepší hráči Liverpoolu: tým plný hvězd

Liverpool si vždy potrpěl na velké hvězdy, ale pro mnoho hráčů se často jednalo jen o přestupní stanici do jiného klubu za velké peníze. To se týkalo hlavně Coutinha, Torrese nebo Suáreze. V Kloppově éře se podařilo hvězdy udržet a vytvořit jeden z nejlepších klubů na světě.

  • Mohamed Salah, útočník, 31 let – Největší hvězda a jeden ze symbolů úspěchů Reds. Egyptský krajní útočník platí rovněž za jednu z největších hvězd celé ligy, protože jeho konstantní střelecká forma je věc, na kterou se ofenziva Liverpoolu spoléhá už sedmou sezónu. Letos vstřelil ve všech soutěžích už 19 branek a přidal 10 asistencí. Nebýt zranění, tak by jeho konto mohlo být mnohem větší. Na Spartu by měl být Salah připraven.
  • Darwin Núñez, útočník, 24 let – Mladý uruguayský útočník je pracovitým hráčem, který se někdy dokáže stát spalovačem šancí. Přesto už nasázel ve všech soutěžích 13 branek a přidal 8 asistencí. Darwin Núñez je rovněž důležitým hráčem do mezihry, když dokáže otvírat prostory pro rychlá křídla. Navíc dokáže hrát nejen jako devítka, ale sedí mu i hra z křídla.
  • Virgil van Dijk, obránce, 32 let – Kapitán týmu Reds je pilířem obrany už sedmou sezónu a stále předvádí solidní výkony. Dlouhodobě tak platí k nejlepším obráncům nejen v Premeir League, ale i na světě. Kromě dobré defenzivy je velice nebezpečný i při útočných standardních situacích. To předvedl na konci února proti Chelsea ve finále EFL Cupu, když ve 118. minutě rozhodl hlavou po rohu Tsimikase.
  • Dominik Szoboszlai, záložník, 23 let – Liverpool získal mladého záložníka před sezónou, když přišel z Lipska. Tento maďarský reprezentant se stal okamžitě miláčkem tribun. Výstavba hry, rozehrávání standardních situací a výborná střela ze střední vzdálenosti to jsou hlavní zbraně tohoto středního záložníka. I jeho trápilo zranění, ale již nastoupil v sobotu proti Nottinghamu na poslední čtvrthodinu, takže proti Spartě by měl být k dispozici.

Za zmínku jistě stojí i další křídlo Luis Díaz, středopolař Alexis Mac Allister, brankář Alisson Becker nebo ve formě hrající Endo Wataru.

Liverpool je nejúspěšnější anglický klub v evropských pohárech

Jak bylo psáno výše, průlom v pohárové Evropě se Liverpoolu povedl v 70. letech pod Billem Shanksem, který vyhrál s týmem Pohár UEFA. Následně pod Bobem Paisleym vyhráli i Pohár mistrů evropských zemí.

Z novodobých pohárových úspěchů nelze nezmínit i vítězství v Poháru UEFA v roce 2001, na kterém se podíleli i Vladimír Šmicer a Patrik Berger.

V roce 2005 po fantastickém utkání vyhrává i Ligu mistrů. V tomto zápase už Liverpool prohrával 0:3, ale i zásluhou Vladimíra Šmicera Reds vyrovnali a v penaltách si pak připsali vítězství.

Poslední vítězství spadá již do Kloppovy éry, když v roce 2019 porazili Tottenham. Celkově Klopp dostal Liverpool jednou do finále Evropské ligy a třikrát do finále Ligy mistrů.

Výsledky Liverpoolu v evropských pohárech za Kloppovy éry
Ročník Soutěž Výsledek
2015/16 Evropská liga Finále
2017/18 Liga mistrů
Finále
2018/19 Liga mistrů Vítěz
2019/20 Liga mistrů Osmifinále
2020/21 Liga mistrů Čtvrtfinále
2021/22 Liga mistrů Finále
2022/23 Liga mistrů Osmifinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta Praha je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hrají Letenští příští zápas a prohlédněte si jejich...

Trofej pro vítěze Konferenční ligy

Bonusy UEFA v Evropské lize a Evropské konferenční lize

Nejen ve fotbalové ⚽ Lize mistrů jsou ve hře vysoké finanční odměny. Zajímavé prémie 🏅 čekají na kluby i v Evropské lize a Konferenční...