Jak si vedli Češi v zahraničí: zisk doublu i parádní přímý kop

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

O víkendu se zatáhla opona za nejvyššími soutěžemi v Anglii nebo Německu. V obou zemích u toho byli také Češi. Naše ohlédnutí za výkony českých fotbalistů v zahraničí nás ale zavede také do Nizozemska, Rakouska, Polska a na Slovensko.

AnglieNěmeckoItálie
Další vybrané ligy

Dominik Janošek při zápase s Rodou Kerkrade Foto: Profimedia

Jak si vedli Češi v zahraničí: čeští fotbalisté slavili double i postup do pohárů

V pořadí 13. dílem zakončíme v sezoně 2023/24 seriál Češi v zahraničí. Důvodem je dohrání anglické Premier League a německé Bundesligy, kde máme hned několik zástupců. Přečtěte si, jak se o víkendu dařilo Čechům nejen v těchto ligách. Podíváme se také do dalších soutěží, kde naši hráči slavili double nebo postup do evropských pohárů.

sipka Sledujte fotbalové zápasy zdarma u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Premier League: Češi mistrovské oslavy nepřekazili, Součkovi neuznali gól

West Ham v Premier League skončil devátý. Přesto v posledním kole ještě mohl zamíchat kartami v boji o titul. Kdyby na Etihad Stadium obral o body Manchester City, mohl cestu k ligovému triumfu otevřít Arsenalu. Hammers ale po necelých 20 minutách prohrávali už o dvě branky. A i přes krásné nůžky Mohammeda Kuduse padli 1:3.

Tomáš Souček mohl závěr utkání ještě zdramatizovat. Po rohovém kopu z 88. minuty dostal míč do sítě, VAR ale správně poukázal na to, že reprezentační kapitán skóroval rukou a gól neuznal. Souček jinak vyhrál jeden hlavičkový souboj a od serveru WhoScored.com (z tohoto zdroje pochází i další známky v tomto článku) dostal hodnocení 6,35.

Jeden úspěšný vzdušný souboj měl na kontě i Vladimír Coufal. Ten v duelu také jednou fauloval, vyslal tři centry a na závěr sezony odcházel se známkou 6,65.

Češi v anglické Premier League
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Vladimír Coufal 1:3 vs. Man City (V) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Souček 1:3 vs. Man City (V)
ANO 90 0 0 0/0

Bundesliga: Leverkusen se Schickem opět neprohrál, a to i díky chybě Koubka

Před týdnem jsme informovali o tom, že v Bundeslize nastoupilo šest z 10 Čechů. A v závěrečném ligovém kole to bylo stejné. Začneme mistrovským Leverkusenem. Ten doma porazil Augsburg 2:1 a stal se prvním týmem v německé historii, který za celou sezonu ani jednou neprohrál.

U vítězství byl v roli střídajícího hráče také Patrik Schick. Z jeho dvou střel se ovšem ani jedna neujala a připsal si tak známku 6,06. Hodnocení 6,23 obdržel na straně poražených Tomáš Koubek. Chyboval totiž u první trefy domácích, kdy příliš dlouho váhal s rozehrávkou. Pochytal ale také šest střel nových mistrů. S Augsburgem Koubek obsadil 11. místo. Nebýt pěti proher v řadě, mohl Augsburg pomýšlet na evropské poháry.

Do nich se nakonec dostal Hoffenheim, který porazil doma Bayern 4:2. Modrobílí si tak díky sedmé pozici zahrají předkolo Konferenční ligy. K vítězství nad bavorským velkoklubem přispěl také Pavel Kadeřábek. Jednou vystřelil, třikrát odcentroval a vyslal jednu klíčovou přihrávku. To vše se známkou 6,62. Podobnou bilanci měl střídající David Jurásek, jen stihl o jeden centr více. Vysloužil si tak hodnocení 6,83.

O pohárové Evropě si mohou nechat jen zdát ve Wolfsburgu. Vlci skončili 12., což je velkým zklamáním. Na závěr sezony prohráli doma 1:3 s Mohučí a zhruba 15 minut v tomto zápase odkopal Václav Černý. Zapsal devět doteků s míčem a obdržel známku 5,94.

Za očekáváním zůstal také Mönchengladbach. Obsadil dokonce až 14. příčku a od baráže ho dělil jediný bod. Jedná se o nejhorší ligové umístění klubu od roku 2011. Ve 34. kole navíc Gladbach schytal debakl 0:4 na hřišti Stuttgartu. Zhruba 25 minut odehrál Tomáš Čvančara, který se během svého pobytu na trávníku dostal ke třem střelám. Po konci utkání pak u něj svítilo hodnocení 6,00.

Další čtyři Češi v závěrečném bundesligovém kole žádné minuty nepřidali. Na lavičce zůstali Matěj Kovář, Adam Hložek (oba Leverkusen, 1. místo v tabulce), Jiří Pavlenka (Brémy, 9.) a Alex Král (Union Berlín, 15.).

Češi v německé Bundeslize
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Václav Černý 1:3 vs. Mohuč (D) NE 14 0 0 0/0
Tomáš Čvančara 0:4 vs. Stuttgart (V) NE 24 0 0 0/0
David Jurásek 4:2 vs. Bayern (D)
NE 29 0 0 0/0
Pavel Kadeřábek 4:2 vs. Bayern (D) ANO 90 0 0 0/0
Tomáš Koubek 1:2 vs. Leverkusen (V) ANO 90 0 0 0/0
Patrik Schick 2:1 vs. Augsburg (D) NE 27 0 0 0/0

Serie A: Češi nehráli, Samek byl ale podruhé v řadě alespoň na lavičce

Z italské Serie A tentokrát nemůžeme přinést ohlédnutí ani za jedním českým výkonem. Antonín Barák zůstal při remíze Fiorentiny s Neapolí 2:2 jen na lavičce. Viola po plichtě drží osmou příčku.

Jakuba Jankta do hry opět nepustil zraněný kotník. Nadále tedy platí, že si naposledy zahrál 14. dubna. V Janktově nepřítomnosti Cagliari zvládlo důležitý souboj na půdě Sassuola. Po výhře 2:0 se klub ze Sardinie zachránil, domácí naopak putují do Serie B.

Jisté setrvání v nejvyšší soutěži má vedle Cagliari také Lecce. A to i přes domácí porážku 0:2 s Atalantou. Podruhé v řadě se na lavičku Giallorossi dostal také Daniel Samek. Mladý český záložník ale na svůj debut v Serii A nadále čeká.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Další ligy: double v Rakousku i krásný gól z přímého kopu

První zastávku mimo špičkové ligy hned začneme titulem. Ten v Rakousku získal Vítězslav Jaroš. Český brankář, který z Liverpoolu hostuje ve Sturmu Graz, o víkendu vychytal čisté konto proti Klagenfurtu (2:0). Zneškodnil obě střely hostů a pomohl přerušit dominanci Salcburku, který lize nepřetržitě vládl od roku 2014. Sturm s Jarošem navíc začátkem května vyhrál i domácí pohár a zapsal tedy double.

Další titul s českou stopou uvidíme v Polsku. Ekstraklasu před posledním kole vede Jagiellonia s Michalem Sáčkem. Stejně bodů má ale druhý Slask s Petrem Schwarzem. Celek z Wroclawi porazil doma Radomiak Radom 2:0 a český záložník k tomu přispěl asistencí. Nakrátko rozehrál roh na Matíase Nahuela, který parádní ranou uzavřel skóre zápasu.

Teď už přejdeme ke střelcům. Jen několik minut byl na hřišti Ondřej Lingr, když se na malém vápně dostal k odraženému míči a dal druhý gól Feyenoordu proti Excelsioru. Dostal za to známku 7,61. Domácí nakonec při rozlučce kouče Arneho Slota, který převezme Liverpool, zvítězili 4:0 a v tabulce obsadili druhé místo za PSV.

Eredivisie by v příštím ročníku ráda hrála také Breda s Dominikem Janoškem. Ve čtvrtfinálové odvetě baráže vyhrála 5:0 na půdě Rody Kerkrade, za kterou nastoupil Václav Sejk. Janošek se na demolici podílel parádní trefou z přímého kopu. Dvakrát navíc skóroval už v prvním duelu (3:1).

České góly padaly i na Slovensku. Prosadili se třeba Jaromír Zmrhal nebo Tomáš Poznar, my si ale vybíráme branku Erika Daniela. Drzé zakončení z úhlu předvedl při triumfu Trnavy nad Podbrezovou 5:0. Pro Spartak šlo o ohromně důležité tři body. Posunuly ho totiž na třetí místo Niké ligy. A Trnava se tak může těšit na předkolo Konferenční ligy.

Vybraní Češi v dalších ligách
Hráč Zápas ZS Min. G A ŽK/ČK
Erik Daniel 5:0 vs. Podbrezová (D) NE 26 1 0 0/0
Dominik Janošek 5:0 vs. Roda Kerkrade (V) ANO 67 1 0 0/0
Vítězslav Jaroš 2:0 vs. Klagenfurt (D) ANO 90 0 0 0/0
Ondřej Lingr 4:0 vs. Excelsior (D) NE 30 1 0 0/0
Petr Schwarz 2:0 vs. Radomiak R. (D) ANO 90 0 1 0/0

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Sleduj streamy sportovních zápasů a 1. fotbalové ligy živě na Betano TV

BETANO - získej zdarma 500 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 500 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.

Poslední EURO vyhrála Itálie

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024: program, výsledky, skupiny

Na mistrovství Evropy bude v roce 2024 poprvé v historii 24 týmů a mezi nimi i Česko. ⚽️ Hrát se bude od června do července v Německu.

Češi jsou na finálovém turnaji po pěti letech

Mistrovství Evropy do 17 let 2024: program, výsledky, skupiny

O nadvládu nad starým kontinentem zabojují v létě jako první fotbalové naděje do 17 let. Bude u toho i český výběr.