Na co se těšit v jarní části české Fortuna ligy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Startuje jarní část Fortuna ligy, české nejvyšší soutěže. Fanoušci se mají na co těšit, ve hře o titul jsou hned tři týmy. Na co dalšího se na jaře zaměřit?

PlzeňSlaviaSparta4. místo
Vrba ve ZlíněBoj o záchranu
Nejlepší střelecNejvětší hvězdy

Trpišovský a Priske Foto: JAN ZÁTORSKÝ / MAFRA / Profimedia

Preview jarní části Fortuna ligy: Boj o titul, poháry i záchranu

Obhájí titul Plzeň, nebo se na český trůn vrátí Slavia? Nebo snad ze třetího místa zaútočí a své letité trápení ukončí Sparta? Ve hře je i další pohárové místo, velký adept na sestup má zachránit legendární trenér. O korunu krále střelců si to rozdají nečekaní střelci a po českých trávnících běhá celá řada velice zajímavých fotbalistů. To vše a ještě více si rozebereme v následujícím preview jarní části.

sipka Získejte u Fortuny bonus zdarma a vsaďte si na Fortuna ligu

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Plzeň usiluje o obhajobu titulu

Z nejlepší výchozí pozice před startem jarní části sezony startuje plzeňská Viktoria. Obhájce titulu na podzim sice vyhořel v základní skupině Ligy mistrů i v MOL Cupu, v lize ale poztrácel za polovinu sezony pouhých devět bodů a přezimoval na čele ligového pelotonu.

Úspěšný a dobře fungující tým navíc zůstal pro jaro pohromadě, neodešel žádný z důležitých členů kádru. Do Plzně naopak zamířila podzimní kometa z Bohemians Roman Květ a také ze zdravotních neduhů se zotavující reprezentant Matěj Vydra. Ti by měli nabídnout kouči Bílkovi další velmi zajímavé možnosti při skládání základní sestavy či směrem k oživení hry v průběhu zápasů.

Viktoria sice sázkovými kancelářemi z hlediska šancí na titul stále mírně zaostává za Slavií, naše redakce se ale shodla ve svých tipech a favorizuje právě úřadujícího šampiona.

Slavia chce zpět na trůn, přivádí velkou posilu

Jak již bylo zmíněno, jsou to stále sešívaní, kdo se těší nejnižšímu kurzu bookmakerů. Jejich ztráta na čelo tabulky je na začátku jarní fáze jen dvoubodová, situace na čele tabulky je tak stále naprosto otevřená. Po delší době navíc Slavia může soustředit své síly plně na domácí soutěže, v Evropské konferenční lize totiž neuspěla. Kouč Trpišovský si navíc může pochvalovat stav svého mužstva.

Na podzim Slavii velmi výrazně trápila marodka, delší dobu byli mimo hru Holeš, Provod, Ševčík, Bořil, Hovorka, Schranz, Traoré nebo Mandous. Hovorka s Bořilem zůstávají mimo hru, zbytek zmíněných by se ale měl znovu zapojit. Slávistický trenér musel navíc výrazně míchat sestavou z důvodu maximální kvóty hráčů s národností mimo Evropskou unii, kteří mohou zasáhnout do jednoho ligového duelu.

I proto se v zimě ze Slavie pakovali Afričané Sor, Usor a Tiéhi. Sešívaní navíc získali zajímavé posily, do základu se počítá se stoperem Ogbuem, zahrát by si dost měli i Pech, Hronek či navrátilec z úspěšného libereckého hostování van Buren. Na cestě má navíc být ještě mládežnický norský reprezentant Zafeiris, za něhož by Slavia měla vysázet hned 3 miliony eur.

Sparta vsadila na zahraniční cestu, pilovala Priske-ball

Když se řekne Sparta a množství zahraničních posil, "rudým" fanouškům se před očima udělá doslova...rudo. Pryč je ale neúspěšný Ital Stramaccioni a jeho vyčpělé hvězdy, Sparta pod vedením moderního dánského lodivoda Briana Priskeho působí o poznání svěžejším dojmem.

Proto když v zimě klub přivedl na Letnou čtyři posily z ciziny, u fanoušků vyvolal spíše nadšené očekávání než obavy. Do Sparty zamířili Fin Kairinen, Albánec Laci, Srb Kamenović a Australan Mabil a už v přípravě naznačili své zajímavé atributy.

Sparta v přátelských zápasech přehrála Žilinu, Stuttgart i Norimberk, s rakouským Salcburkem prohrála po dobrém výkonu jen těsně, a tak na Letné před restartem ligy panuje dobrá nálada. Sparta na první Plzeň ztrácí sedm bodů, své šance ale rozhodně nevzdá bez boje.

O čtvrté místo si to rozdá...sedm týmů?

Přestože první trojice je od zbytku účastníků Fortuna ligy kvalitativně poměrně výrazně odskočená, rozhodně to neznamená, že by ostatní týmy z lepšího středu tabulky neměly o co hrát. Naopak, při správné konstelaci výsledků existuje velice slušná šance, že právě čtvrté místo zaručí umístěnému týmu účast v příští sezoně evropských pohárů.

Do jara vstoupí čtvrtá Olomouc, tabulka je ale opravdu natřískaná. Sigmu a třinácté České Budějovice dělí pouhých šest bodů! Od jedenácté Zbrojovky Brno, dvanáctých Teplic a třináctého Dynama se zřejmě útok na čtvrtou příčku očekávat nedá, až do desátého Baníku Ostrava by si však všechny týmy zálusk na lukrativní pozici dělat mohly. Rozhodnout může každý zápas, každý bod!

Vrba si jde "odpočinout" do Zlína

Když byl Pavel Vrba v polovině října odvolán z lavičky svého srdcového Baníku Ostrava, předpokládalo se, že si na nějakou dobu dá od trénování pokoj a bude se snažit sbírat síly do další práce. Už na konci listopadu ale přišla velice překvapivá zpráva: Vrba převezme fotbalisty Zlína.

Pro kouče, který byl v českém prostředí dlouhou dobu považován za modlu a který vedl ty nejambicióznější celky, jde o nezvyklou situaci. Zlín je po podzimu předposlední, od přímého sestupu ho dělí jen dva body, k úniku z barážových pozic by musel dohnat šestibodovou ztrátu.

Dokáže Vrba s papírově slabým mužstvem zázrak a zachrání ho, nebo potvrdí svůj úpadek ze slávy?

Statistiky Pavla Vrby
Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry ⌀ body
Ostrava 12 3 5 4 1,17
Sparta 69 42 11 16 1,99
Ludogorec 26 14 4 8 1,77
Plzeň 117 70 22 25 1,98
Machačkala 19 7 5 7 1,37
Plzeň 203 119 42 42 1,97

Sestupu mají nejblíže Pardubice

Zmíněný Zlín je pořádně namočen do sestupových tahanic, pochopitelně ale rozhodně není jediný. Ještě horší výchozí pozici mají Pardubice, které během podzimu získaly jen deset bodů, vstřelili nejméně branek a také jich nejvíce inkasovaly.

Klid v žádném případě nemůže panovat ani v Jablonci, který i přes mnohem výraznější ambice přezimoval až čtrnáctý a i on by tedy za současného stavu mířil do ošemetné baráže. České Budějovice rovněž mohou mít ještě výrazné starosti, v první polovině sezony sice získaly osmnáct bodů, podle matematických propočtů jejich výkonů jich ale mělo být výrazně méně. Namočit se ještě mohou i týmy Teplic a Brna, výrazných předsezonních sestupových adeptů.

Střelcům vládne Řezníček, dotáhne se někdo?

Jedním z nejvýraznějších překvapení podzimní části Fortuna ligy byly dozajista výkony zkušeného útočníka Jakuba Řezníčka. Ten za šestnáct kol nasázel hned jedenáct branek, a tak zimu strávil v pozici lídra tabulky střelců. O dva zásahy méně nasbírali plzeňský Chorý, slávistický Tecl, liberecký van Buren a Květ z Bohemians.

Poslední dva jmenovaní už jaro stráví také ve Slavii, resp. Plzni, a tak se dá vzhledem ke konkurenci očekávat snížení jejich střelecké potence. Také u Tecla není vůbec jisté, do kolika utkání sešívaných na jaře nastoupí, a tak by se dal očekávat především souboj Řezníčka s Chorým. Nebo ještě zezadu zaútočí jiní?

Tabulka střelců Fortuna ligy
Hráč Tým Góly
Jakub Řezníček Brno 11
Tomáš Chorý Plzeň 9
Stanislav Tecl Slavia 9
Roman Květ Bohemians/Plzeň 9
Mick van Buren Liberec/Slavia 9

Kdo dotáhne svůj tým k titulu? Prodá se někdo na západ?

Ozdobou české nejvyšší soutěže jsou samozřejmě velké rivality, specifické atmosféry na stadionech, ale také (a možná především) hvězdní hráči. V posledních čtyřech sezonách byl fotbalistou sezony vyhlášen hráč Slavie (Holeš, Provod, Souček, Kolář), ta ale v letošním ročníku žádnou podobně výraznou osobnost ve svém středu nemá.

Tři ze čtyř zmíněných hráčů sice stále v kádru sešívaných působí, všichni se ale potýkají se zdravotními problémy. Přesto mohou stále sehrát klíčovou roli v boji o titul. Holeš by se měl vrátit na trávníky v průběhu února, Provod už je v plné kondici, jenže se zatím po vážném zranění kolena herně spíše hledal.

Největší šance má momentálně zřejmě brankář Plzně Jindřich Staněk. Ten svými výkony často drží Viktorii ve hře a je to především jeho zásluha, že jsou Západočeši na startu jara první. Svými góly zase Viktorii táhne Tomáš Chorý, skvěle se po přesunu z Hradce Králové chytil Vlkanova.

Ve Spartě zatím docela tápe kontroverzní letní posila Kuchta, po plně absolvované přípravě by si ale mohl rozvzpomenout na svou střeleckou formu. Důležitou roli může sehrát i třeba Ladislav Krejčí, pokud tedy vydrží zdravý.

Nejsou to ale samozřejmě jen tři přední celky, které mají z hlediska velké fotbalové kvality co nabídnout. V Olomouci řádí čerstvý reprezentant Chytil, hru Slovácka řídí neúnavný Havlík, tu libereckou zase Frýdek, v Brně se skvěle sehrála dvojice Řezníček - Ševčík. Ladislav Almási toho na podzim kvůli zranění mnoho neodehrál, přesto v sedmi duelech stihl pět ligových branek.

Nezapomínejme ani na mladíky. Zajímavé západní angažmá by si mohli vysloužit například oba Juráskové a Lingr ze Slavie, Vitík či Čvančara ze Sparty. Pravděpodobně spíše v rámci ligy by se výše mohli posunout hráči jako Ryneš, Ševčík nebo Gning. Fortuna liga zkrátka má co nabídnout.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sparta

1. česká fotbalová liga: informace, program zápasů a tabulka

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se po svém sponzorovi jmenuje Fortuna liga. Podívejte se na její program, ⏰ výsledky i aktuální...

SK Slavia Praha - fanoušci fotbalové Slavie, Profimedia

SK Slavia Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

SK Slavia Praha ⚽ je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v české historii. Podívejte se na aktuální informace o Slavii, včetně...

Fanoušci Sparty při utkání s Jabloncem

AC Sparta Praha fotbal - zápasy, program a výsledky

Sparta Praha je nejúspěšnějším klubem české fotbalové ⚽ historie. Podívejte se, kdy ❓ hrají Letenští příští zápas a prohlédněte si jejich...