Bilance Plzně proti italským klubům v pohárové Evropě

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Plzeňská Viktoria už za několik hodin rozehraje svůj čtvrtfinálový souboj proti Fiorentině. Čekání na výkop si můžete zkrátit ohlédnutím za tím, jak si západočeský celek v historii evropských pohárů proti italským soupeřům vedl.

Plzeň ví, jaké je to italského soupeře porazit, byl u toho tehdy i Patrik Schick Foto: ČTK / Kamaryt Michal

Celková bilance Viktorie proti týmům z Itálie

Plzeň se pravidelným účastníkem evropských pohárů stala až v posledních necelých dvou dekádách, do té doby měla na svém kontě jen jednu krátkou zkušenost ze sedmdesátých let. Všechna setkání s italskými mančafty jsou tak stále v poměrně živé paměti a Viktoriáni z nich nevycházejí vůbec marně. Jejich celková bilance je sice negativní, ve Štruncových sadech se už ale slavilo pár velice cenných výsledků.

Hned čtyřikrát z dosavadních pěti případů se Západočeši s italským protivníkem utkali už v základní skupině. V té mají na svém kontě jedinou výhru, tým z Apeninského poloostrova nikdy v tabulce nepředčili. Když ale Plzeň dosud jedinkrát los zavedl do Itálie až ve vyřazovací části, byly z toho dokonce hned dva přesvědčivé triumfy a poklidný postup přes Neapol.

Naději před úvodním duelem dodávají Viktorii i celému českému fotbalu také statistiky jejích zápasů hraných doma. Tam prohrála jen jednou, v 80 % případů tak uhrála výsledek, který tuzemské kluby potřebují k posunu na desáté místo v žebříčku koeficientu a jistotě hlavní fáze Ligy mistrů.

Jedno jméno však fanouškům Viktorie raději moc nezmiňujte. Exteplický kanonýr Edin Džeko nasázel do sítě jejich oblíbeného klubu hned devět gólů! Jediné štěstí, že momentálně nenastupuje za Fiorentinu...

Plzeň vs. italské týmy
Výhry Plzně Remízy Výhry soupeře
3 2 5

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápasy Viktorie v evropských pohárech

Sleduj průběh zápasu ZDE

Plzeň vs. Inter (Liga mistrů 2022/23, skupina C)

Zatím poslední účast Viktorie v milionářské Lize mistrů dopadla krutým vystřízlivěním. Ve skupině smrti s Bayernem, Barcelonou a Interem nezískala ani bod a se skóre 5:24 byla společně s glasgowskými Rangers nejslabšími celky ročníku. Příliš dobře se ji nevedlo ani proti milánskému protivníkovi, se kterým odehrála svůj druhý zápas v hlavní fázi soutěže a první domácí.

Byl to přitom právě zmíněný Džeko, kdo už ve 20. minutě otevřel skóre. Plzeň tahala po celý průběh duelu za kratší konec, jen jednou trefila branku soupeře a když se po přestávce nechal vyloučit Bucha, bylo hotovo. Druhý úder pak ještě domácím zasadil Dumfries a určil konečné skóre 0:2 z pohledu tehdejšího českého mistra.

Odveta v Miláně byla na programu v pátém kole skupin, kdy ještě Viktoria teoreticky mohla živit naději alespoň na třetí místo a pokračování v Evropské lize. Ta ale vzala za své už v prvním poločase, když se trefili Mkhitaryan a Džeko. Bosenský forvard pak přidal ještě jeden zásah a na konečných 4:0 upravoval v závěru Lukaku.

Je fér zmínit, že Inter byl loni v Evropě nesmírně silný a došel nakonec až do finále, kde těsně padl s Manchesterem City. Zajímavostí je, že přestože jde jen o rok a půl starou vzpomínku, například na San Siru nastoupilo v dresu Plzně v základu jen pět hráčů, kteří stále v klubu působí. Řady změn ale doznali i Nerazzurri.

Plzeň vs. Inter
Datum Místo Výsledek Góly
13.09.2022 Doosan Arena Plzeň - Inter 0:2 Džeko, Dumfries
26.10.2022 San Siro Inter - Plzeň 4:0 Mkhitaryan, Džeko 2, Lukaku
Jak to dopadlo?
Inter postoupil ze 2. místa, Viktoria skončila bez bodu poslední

Plzeň vs. AS Řím (Liga mistrů 2018/19, skupina G)

To předchozí postup do nejprestižnější evropské klubové soutěže skončil podstatně lépe. Viktoria sice schytala dva těžké pětigólové debakly, jinak ale byla zcela konkurenceschopná a sedm získaných bodů ji nakonec stačilo ke třetí příčce a přechodu o úroveň níže. V EL však posléze ztroskotala hned na prvním protivníkovi a vypadla s Dinamem Záhřeb.

Přesto její účinkování mezi evropskou smetánkou zanechalo celkově dobrý dojem. Statečný výkon předvedla třeba i na San Bernabéu, kde jen těsně nestačila na slavný Real Madrid. Ještě předtím však inkasovala těžký direkt v hlavním městě Itálie. Na Stadio Olimpico jela sebevědomá, už ve třetí minutě ale s AS Řím prohrávala. Ptáte se, kdo se střelecky prosadil? Ano, Edin Džeko. Ten dal v utkání dokonce hattrick, další branky přidali Under a Kluivert a byl z toho výprask 5:0.

V posledním kole skupiny však i tak Plzeň věděla, že pokud doma už jistého postupujícího porazí, zajistí si kýženou třetí pozici, což se nakonec podařilo. Vyrovnaný duel se rozhodoval až ve druhém dějství, skóre otevřel Kovařík, Under pak sice velice brzy srovnal, domácí to ale nepoložilo a už za další čtyři minuty Chorý dorážkou rozhodl.

Právě on společně s Hejdou, Kopicem, Havlem a Řezníkem jsou jedinými pamětníky ze současných Viktoriánů. Římané se proměnili ještě více, aktuálně v jejich týmu působí jen Cristante, Pellegrini a Karsdorp. Do obou utkání v dresu Giallorossi zasáhl i český reprezentant Patrik Schick, příliš úspěchů ale i přes postup neslavil, stopku jeho mužstvu vystavilo už v osmifinále Porto.

Plzeň vs. AS Řím
Datum Místo Výsledek Góly
02.10.2018 Stadio Olimpico AS Řím - Plzeň 5:0 Džeko 3, Under, Kluivert
12.12.2018 Doosan Arena Plzeň - AS Řím 2:1 Kovařík, Chorý - Under
Jak to dopadlo?
AS Řím postoupil ze 2. místa, Viktoria skončila 3. a přešla do Evropské ligy

Plzeň vs. AS Řím (Evropská liga 2016/17, skupina E)

Na stejného soupeře Západočeši narazili také o dva roky dříve, v tomto případě šlo o základní skupinu Evropské ligy. Tentokrát ale český celek žádnou díru do fotbalového světa neudělal a s poháry se rozloučil už po základní části.

Začalo to přitom tak slibně. Hned na úvod Viktoria hostila doma AS Řím a přestože už ve čtvrté minutě prohrávala po proměněné penaltě Perottiho, hned v 11. minutě bylo srovnáno, když se hlavou prosadil pohárový specialista Bakoš. Vyrovnanou partii mohl rozseknout hostující Nainggolan, trefil ale jen tyč a na remízovém výsledku už se tak nic nezměnilo.

Problémy však nastaly jinde, hlavně jen jeden získaný bod proti rumunské Astře Giurgiu zlomil Plzni vaz. V pátém hracím týdnu tak v Římě svěřenci trenéra Pivarníka potřebovali bodovat a spoléhat na příznivé okolnosti z druhého stadionu. Nepodařilo se ale ani jedno, tradiční kat Viktoriánů Džeko nasázel další hattrick, Matějů si navíc vstřelil vlastní gól, a tak byla Zemanova trefa jen cenou útěchy.

V dresu Říma v té době nastupovaly pozdější obrovské hvězdy světové kopané, například brankář Alisson, útočník Salah či stoper Rüdiger. Za zmínku určitě stojí i úřadující mistr světa s Argentinou Paredes. V Plzni si na závěrečných dvacet minut ještě zahrál i legendární Totti, v domácí odvetě pak pro změnu na chvilku naskočil další muž spojený pouze s AS De Rossi. Nabitý tým přesto padl v osmifinále s Lyonem. Z Plzně už zmíněné zápasy pamatují jen Kopic, Hejda a Řezník.

Plzeň vs. AS Řím
Datum Místo Výsledek Góly
15.09.2016 Stadion Plzeň Plzeň - AS Řím 1:1 Bakoš - Perotti pen.
24.11.2016 Stadio Olimpico AS Řím - Plzeň 4:1 Džeko 3, Matějů vl. - Zeman
Jak to dopadlo?
AS Řím postoupil z 1. místa, Viktoria skončila 3. a nepostoupila

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Plzeň vs. Neapol (Evropská liga 2012/13, šestnáctifinále)

Největší úspěch proti italskému mužstvu zaznamenala Viktoria v sezoně 2012/13. Neapol přitom vstupovala do dvojzápasu jako jednoznačný favorit, vždyť byla v Serii A na druhém místě hned za Juventusem, o rok dříve v Lize mistrů vyřadila Manchester City i Villarreal a padla až po prodloužení s později vítěznou Chelsea.

Jenže Plzeň věhlasného soupeře dokonale zaskočila. Už z města pod Vesuvem si přivezla šokující, ale o to cennější výhru 3:0. První branku dal ve 28. minutě Darida, překvapeného protivníka pak v závěru dalšími dvěma zásahy zlomili Rajtoral a Tecl. Družina nejúspěšnějšího trenéra historie klubu Vrby nebyla nijak výrazně lepší, podržel ji ale brankář Kozáčik a Neapol dostala lekci z efektivity.

To v odvetě na západě Čech už nebylo co řešit. Domácí kontrolovali průběh utkání a přestože nemuseli útočit, i tak byli jasně lepším mužstvem na hřišti. Zaslouženou odměnou byly trefy Kovaříka a Tecla, které z dvojzápasu učinily debakl o celkovém skóre 5:0. To přitom za Neapol nastupovaly takové hvězdy jako Cavani, Hamšík nebo Insigne.

Pro český fotbal šlo o první jarní postup v evropských soutěžích po dlouhých jedenácti letech. Jen je škoda, že euforie příliš dlouho nevydržela a Viktoriáni už v dalším kole nestačili na Fenerbahce. Řezník s Hejdou přesto mohou svým současným spoluhráčům vyprávět, jaké je to vyšlápnout si v play-off na italského giganta.

Plzeň vs. Neapol
Datum Místo Výsledek Góly
14.02.2013 Stadio San Paolo Neapol - Plzeň 0:3 Darida, Rajtoral, Tecl
21.02.2013 Stadion Plzeň Plzeň - Neapol 2:0 Kovařík, Tecl
Jak to dopadlo?
Viktoria postoupila celkovým výsledkem 5:0

Plzeň vs. AC Milán (Liga mistrů 2011/12, skupina H)

Začátek slavné plzeňské éry se datuje do ročníku 2011/12. Hned na rozkoukání v pohárové Evropě, tedy po přechodu přes tři předkola, schytal mistr české ligy do skupiny Ligy mistrů dva obrovské velkokluby, Barcelonu a AC Milán. Tehdejší Viktoria ale nebyla za otloukánka a při své premiéře na největší scéně získala slušných pět bodů.

Po remíze s běloruským BATE jela Plzeň na San Siro, kde se rozhodně neztratila a slavného protivníka dokonce přestřílela. Skórovat se ji ale nepodařilo, naopak za Rossoneri se po přestávce v rozmezí třinácti minut prosadili Zlatan Ibrahimović a Antonio Cassano a zajistili AC vítězství 2:0.

Odveta byla naplánována až na samotný konec skupinové fáze, tedy na dobu, kdy už Milán měl jistý postup a Viktorii by o třetí místo připravil jen zázrak v podobě triumfu Bělorusů na Camp Nou. Barcelona ale i v béčkové sestavě vyhrála jasně 4:0, a tak nebylo co řešit. Západočeši přesto i sami uhráli výsledek, který jim garantoval pokračování v EL, s AC totiž doma remizovali. Během několika desítek sekund po návratu ze šaten se sice trefili Brazilci Pato a Robinho a vypadalo to na další porážku. V 89. minutě ale nejprve vykřesal naději Bystroň a v nastavení srovnal osvědčený žolík Ďuriš.

Plzeň v šestnáctifinále Evropské ligy nestačila na Schalke, i tak ale byla její první prezentace v Evropě hodnocena jen a jen kladně. Jediným hráčem, jenž zažil všechny duely s italskými týmy, je obránce Řezník. Změřit síly s hráči jako Ibrahimović, Nesta, Seedorf nebo Thiago Silva a neztratit se každopádně muselo být pro Vrbův tým tou pravou motivací do další práce a jedním z důvodů, proč se Viktoria v dalších letech v pohárech zabydlela. Milán v dalším průběhu LM nejprve vyřadil Arsenal, pak ale ztroskotal na Barceloně.

Plzeň vs. AC Milán
Datum Místo Výsledek Góly
28.09.2011 San Siro AC Milán - Plzeň 2:0 Ibrahimović, Cassano
06.12.2011 Synot Tip Aréna Plzeň - AC Milán 2:2 Bystroň, Ďuriš - Pato, Robinho
Jak to dopadlo?
AC Milán postoupil ze 2. místa, Viktoria skončila 3. a přešla do Evropské ligy

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hráči Fiorentiny před utkáním na hřišti Juventusu

ACF Fiorentina: představení soupeře Plzně v Konferenční lize

Plzeň si poprvé zahraje čtvrtfinále evropských pohárů. Přečtěte si více o jejím soupeři v Konferenční lize – italské Fiorentině.

Pohár pro vítěze Konferenční ligy

Evropská konferenční liga UEFA 2023/2024: losování, zápasy

Vyřazovací část třetího ročníku Evropské konferenční ligy ⚽ hraje také Viktoria Plzeň. Podívejte se na výsledky ✔️ i program.

Lautaro táhne Inter za titulem

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 8.4.-14.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 8. do 14. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?