Česko na ME ve fotbale - historie, nominace a úspěchy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Česká reprezentace nikdy od svého vzniku nechyběla na evropském šampionátu. Tato skutečnost platí i po poslední kvalifikaci, po které postoupila se značným štěstím. Na historickou bilanci Čechů na Euru se podíváme v článku.

Euro 1996Euro 2000Euro 2004
Euro 2008Euro 2012Euro 2016Euro 2020

Česká reprezentace na Euru 2004 Foto: Profimedia/ČTK

Česko je pravidelným účastníkem evropského šampionátu

Česká reprezentace se kvalifikovala na další Euro. Celkově je to už osmý šampionát v řadě, kterého se náš národní tým účastní. Na turnajích zažil skvělé okamžiky i mnoho zklamání, výkony českého výběru jsou jako na houpačce. Čtyřikrát Češi dokázali postoupit ze skupiny, třikrát její bránu nepřekročili. Otázkou je, jak si povedou tentokrát?

sipka Zaregistrujte se, získejte bonus a vsaďte si na českou reprezentaci

Euro 1996 – outsideři dokráčeli do finále

V roce 1993 se k nově vzniklé české reprezentaci dostal Dušan Uhrin, který měl za sebou úspěchy především s pražskou Spartou. Po neúspěšné kvalifikaci o mistrovství světa měli Češi za úkol postoupit na Euro, které představilo nový systém, ve kterém se kvalifikovalo více týmů. Naši měli v cestě na evropský šampionát Nizozemsko, Norsko, Bělorusko, Lucembursko a Maltu.

Nečekaná prohra s Lucemburskem, dál tři remízy a samá vítězství. Národní tým postoupil z prvního místa a mohl se těšit na první turnaj od rozdělení Československa.

Mistrovství Evropy pořádala kolébka fotbalu Anglie a domácí si dělali velké naděje, když v týmu měli hráče jako Alan Shearer nebo ve skvělé formě hrajícího Paula Gascoigna. Češi byli nalosováni do těžké skupiny C, ve které se potkali s Německem, Itálií a Ruskem. Byli považováni za absolutního outsidera, od kterého se moc nečekalo. Kostru mužstva tvořili hráči z české ligy s pouze několika legionáři. Hned na úvod navíc Češi padli s Německem 0:2, což jen potvrzovalo předchozí tvrzení.

František Cipro v médiích vyjádřil, že můžeme být rádi za postup na Euro, protože na nic jiného nemáme. Podobně Uhrinův tým odepsal i anglický Guardian. Uhrinovi navíc rebeloval Patrik Berger, který po vydařené sezóně v Dortmundu nehodlal sedět v národním týmu na lavičce a chtěl odcestovat z šampionátu. Po legendárním rozhovoru s Uhrinem, který zachytili i fotografové, nastoupil Berger v základní sestavě proti Itálii.

A Češi i jeho zásluhou otočili kormidlem dějin, když po brankách Nedvěda a svátečního střelce Bejbla porazili Itálii 2:1. Tím si zachovali naději na postup za suverénními Němci. V posledním zápase museli bodovat a spoléhat i případně na Němce.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Souboj s Ruskem začal pro Čechy dobře, když zásluhou Suchopárka a hlavně po parádním gólu Kuky šli rychle do vedení 2:0 a měli jasnou převahu, když celkem třikrát trefili brankovou konstrukci. Ve druhém poločase se Rusové probrali a otočili na 2:3. Češi byli ještě v 88. minutě na pokraji vyřazení, když přišel nákop za obranu Ruska, na který si naběhl Vladimír Šmicer a vyrovnal na konečných 3:3.

Jelikož Italové s Německem remizovali 0:0, tak díky lepším vzájemným zápasům postoupili Češi na úkor Itálie do čtvrtfinále.

Ve čtvrtfinále naši reprezentaci čekali Portugalci s hvězdami Baíou, Figem, Coutem nebo Ruiem Costou. Češi vyrukovali s tvrdou defenzivní hrou, proti které se Portugalci těžko prosazovali. V 53. minutě přišel jeden z nejikoničtějších momentů kariéry Karla Poborského.

Tomu se dařilo na celém šampionátu, ale až v tento moment jeho hvězda zazářila naplno. Poborský dostal balon zhruba třicet metrů od branky soupeře a rozhodl se přímočaře vyrazit k vápnu. I s několika šťastnými odrazy přešel přes tři protihráče, když na hranici vápna uviděl Baíu, který byl vyběhnutý z branky. Poborský parádním lobem brankáře překonal a jednalo se o jeden z nejkrásnějších gólů historie mistrovství Evropy. Díky této parádě Češi vyhráli 1:0 a postoupili do semifinále. V závěru utkání se však nechal vyloučit Radoslav Látal, takže v dalším utkání chyběl.

I Francie měla silnou sestavu včetně vycházející hvězdy Zinédina Zidana. Trenér Uhrin udělal několik změn, když posadil Kuku a v útoku ho nahradil Radek Drulák. Od začátku chyběl i Patrik Berger, kterého před čtvrtfinále skolila viróza a ani při semifinálovém zápase nebyl v pořádku.

Uhrin opět vsadil na defenzivní pojetí, ale Francouzi si přesto tvořili šance. Hlavně Djorkaeff a Zidane zlobili českou obranu. Branka ale v základní hrací době nepadla. V nastavení Češi začali vystrkovat růžky, když především Poborský a Berger měli svoje šance, ale ani jim nebylo přáno. Za bezbrankového stavu se šlo na penalty. Tam byla úspěšnější česká reprezentace, když rozhodující branku vstřelil Miroslav Kadlec. Na druhé straně neproměnil Reynald Pedros.

Češi tak propluli až do finále, což nikdo nečekal. Tým okolo Nedvěda, Bergera nebo Poborského najednou znala celá Evropa. Utkání se odehrálo ve slavném Wembley a Češi stanuli opět proti Německu, se kterým se potkalo ve skupině.

A předvedlo výrazně ofenzivnější taktiku než v předchozích bojích. V první půli měla obě mužstva své šance, ale ty ztroskotaly na výborných brankářích. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0. V druhé půli unikajícího Karla Poborského sestřelil Matthias Sammer a byla z toho penalta. Z opakovaných záběrů je vidět, že německý obránce Poborského fauloval už před vápnem. Každopádně nařízený pokutový kop s velkou dávkou štěstí proměnil v 59. minutě Patrik Berger. Od vítězství nás dělila půlhodina.

V 69. minutě se odehrálo zásadní střídání, když na hřiště místo Mehmeta Scholla přišel Oliver Bierhoff. Ten o čtyři minuty později nikým nehlídaný hlavou vyrovnal. Němci ke konci zápasu Čechy zatlačili a vytvářeli si šance. Branka však nepadla a utkání šlo do prodloužení, ve kterém rozhodoval zlatý gól neboli náhlá smrt. Ta padla už v 95. minutě. K míči se dostal Bierhoff, obtočil se kolem Rady a vystřelil. Balon se otřel o obránce Horňáka a Petr Kouba si slabou chvilku vybral v ten nejhorší možný čas.

Německo slavilo a Česko padlo po neuvěřitelném šampionátu, když překvapilo postupem do finále. Tři Češi se nakonec dostali i do All Star týmu. Byli jimi Radoslav Látal, Karel Poborský a Pavel Kuka.

Mnoho hráčů čekal po šampionátu velký přesun do jednoho z evropských klubů. Radek Bejbl přestoupil do Atlética Madrid, Petr Kouba do Deportiva La Coruña, Karel Poborský do Manchesteru United, Vladimír Šmicer do RC Lens, Patrik Berger do Liverpoolu a Pavel Nedvěd do Lazia.

NOMINACE NA EURO 1996
BRANKÁŘI
Petr Kouba Sparta Praha
Ladislav Maier Slovan Liberec
Pavel Srníček Newcastle United
OBRÁNCI
Michal Horňák Sparta Praha
Miroslav Kadlec 1. FC Kaiserslautern
Martin Kotůlek Sigma Olomouc
Luboš Kubík Petra Drnovice
Karel Rada Sigma Olomouc
Jan Suchopárek Slavia Praha
ZÁLOŽNÍCI
Radek Bejbl Slavia Praha
Patrik Berger Borussia Dortmund
Martin Frýdek Sparta Praha
Radoslav Látal Schalke 04
Václav Němeček Servette Ženeva
Pavel Novotný Slavia Praha
Karel Poborský Slavia Praha
Vladimír Šmicer Slavia Praha
ÚTOČNÍCI
Radek Drulák Petra Drnovice
Milan Kerbr Sigma Olomouc
Pavel Kuka 1. FC Kaiserslautern

Euro 2000 – konec favorita ve skupině

Po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa se rozhodl trenér Uhrin skončit na lavičce reprezentace. Příležitost dostal mladý kouč Jozef Chovanec, který v té době trénoval velmi krátce pražskou Spartu, přesto si s ní připsal důležité tituly.

Před sparťanskou legendou stál úkol dostat reprezentaci na Euro 2000. Česko bylo nalosováno do kvalifikační skupiny, ve které ho čekalo Skotsko, Estonsko, Bosna a Hercegovina, Litva a Faerské ostrovy. Češi jako první tým na světě dokázal postoupit na šampionát bez ztráty jediného bodu, když vstřelili dvacet šest branek a inkasovali jich jen pět.

Šampionát se odehrával v Nizozemsku a Belgii a česká reprezentace byla na rozdíl od předchozího turnaje považována za jednoho z favoritů.

Česko bylo nalosováno do těžké skupiny s Nizozemskem, Francií a Dánskem. Bylo to první utkání s Nizozemskem, které vyvolalo řadu kontroverzí a mnoho českých fanoušků na něj vzpomíná s hořkou pachutí. Šlo o vyrovnané střetnutí, ve kterém větší šance mělo Česko, když dvakrát nastřelilo brankovou konstrukci.

Zápas řídil Pierluigi Collina, světově uznávaný rozhodčí, který od zápasu s Nizozemskem byl v Česku nepřítelem číslo jedna. Nejprve na sebe upozornil při potyčce mezi Davidsem a Tomášem Řepkou, když známého bouřliváka rychle odkázal do patřičných mezí a Řepka překvapivě zkrotl.

Druhým momentem byla nařízená penalta v 89. minutě po kontaktu Jiřího Němce s Ronaldem de Boerem. Němec mírně zatáhl Nizozemce za dres a ten teatrálně vyskočil a padl na zem. Penaltě nedokázal nikdo uvěřit. Collina si však za svým rozhodnutím stál. Pokutový kop proměnil Frank de Boer a Češi byli na kolenou. Úvodní prohra zkomplikovala možnost postupu.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Druhý zápas čekal Čechy s Francií, která byla úřadujícím mistrem světa. Utkání začalo šancemi z obou stran. V 7. minutě udělal obrovskou chybu Petr Gabriel, který nahrál do běhu Henrymu a útočník Arsenalu se tváří v tvář Srníčkovi nemýlil. Francie se dostala na koně a vytvářela si příležitosti. Ve 35. minutě Deschamps zboural Nedvěda před vápnem a chybně byla odpískána penalta pro český tým. Tu proměnil Poborský a bylo vyrovnáno.

Ve druhé půli se ocitl v obrovské šanci Pavel Nedvěd, ale neproměnil. Českou obranu výrazně větral svými výpady Thierry Henry a po jednom z nich přihrál pod sebe na Djorkaeffa, který poslal zemi galského kohouta do vedení. Češi si sice vytvořili tlak, když Koller hlavou trefil břevno, k ničemu to bohužel nevedlo a po zápase bylo jasné, že tým Jozefa Chovance ze skupiny nepostoupí.

V posledním duelu, ve kterém už o nic nešlo, si Česko poradilo s Dánskem 2:0, když obě branky vstřelil Vladimír Šmicer.

Nenaplněné ambice se proměnily ve smutek všech reprezentantů, od kterých se čekalo mnohem více.

NOMINACE NA EURO 2000
BRANKÁŘI
Jaromír Blažek Sparta Praha
Ladislav Maier Rapid Vídeň
Pavel Srníček Sheffield Wednesday
OBRÁNCI
Milan Fukal Sparta Praha
Petr Gabriel Sparta Praha
Jiří Novotný Sparta Praha
Karel Rada Slavia Praha
Tomáš Řepka Fiorentina
Petr Vlček Slavia Praha
ZÁLOŽNÍCI
Radek Bejbl Atlético Madrid
Patrik Berger Liverpool
Pavel Horváth Slavia Praha
Marek Jankulovski Baník Ostrava
Radoslav Látal Schalke 04
Pavel Nedvěd Lazio Řím
Jiří Němec Schalke 04
Karel Poborský Benfica Lisabon
Tomáš Rosický Sparta Praha
ÚTOČNÍCI
Jan Koller Anderlecht Brusel
Pavel Kuka VfB Stuttgart
Vratislav Lokvenc Sparta Praha
Vladimír Šmicer Liverpool

Euro 2004 – jeden z nejlepších týmů české historie zastavila řecká zeď

Po neúspěchu na Euru 2000 se české reprezentaci nepovedla ani kvalifikace na mistrovství světa 2002. Neúspěch si vzápětí vyžádal odstoupení trenéra Chovance. Národní tým po něm převzal jeho dosavadní asistent Karel Brückner.

Pod jeho vedením se mužstvo nastartovalo a svoji vzestupnou formu chtělo potvrdit i v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2004, které se mělo konat v Portugalsku. V té bylo nalosováno do skupiny s Moldavskem, Rakouskem, Běloruskem a tradičním soupeřem Nizozemskem.

Předchozí majstrštyk trenéra Chovance se napodobit nepodařilo, protože ho pokazila venkovní remíza s Nizozemskem 1:1. V ostatních zápasech však Brücknerova družina neztratila ani bod, a když doma přejela Holanďany 3:1, bylo o postupu s předstihem rozhodnuto.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Stává se to snad tradicí, že je Česko nalosováno do „skupiny smrti“. Výběry Lotyšska, Německa a opět Nizozemska čekaly ve skupině D. A Češi zde rozjeli nečekaný koncert fotbalového umu, kterému dominovala úchvatná ofenzivní podívaná.

Už první utkání proti Lotyšům předvedlo, že Češi jsou silný tým. Hned od začátku obléhali branku gólmana Kolinka, ale žádná z šancí se neujala. Na konci poločasu přišla pohroma. Po ztrátě míče u pokutového území Lotyšska přišel rychlý protiútok a Češi prohrávali 0:1. Naši ve druhé půli utáhli ještě více šrouby a dokázali v 73. minutě po parádní individuální akci Karla Poborského vyrovnat, když zakončoval Milan Baroš. V 85. minutě dával na 2:1 Heinz. Blamáž byla odvrácena, Čechy čekaly ve skupině ještě dvě náročné výzvy.

Hlavně památné utkání s Nizozemskem, které se zapsalo do historie. Uběhly pouhé čtyři minuty a Češi prohrávali 0:1. Za další čtvrthodinu už to bylo po brance Van Nistelrooye 0:2. Obě branky přišly po chybách obrany, což odnesl Grygera, kterého vystřídal Šmicer a Češi začaly hrát all in. Pár minut po brance Van Nistelrooye snížil Koller a okamžitě to vypadalo přijatelněji. Hra vabank se několikrát málem nevyplatila, když naši reprezentaci zachraňoval brankář Petr Čech nebo tyče jeho branky.

Druhá polovina strhujícího utkání byla již více v režii českých hráčů. Když v 73. minutě Koller po centru Nedvěda hrudí přiťukl míč Barošovi, který trefil halfvolejem balon do šibenice, tak bylo vyrovnáno. Vynikající souboj, který nabídl šance na obou stranách, rozhodl v 88. minutě Vladimír Šmicer po nezištné přihrávce Karla Poborského. Duel skončil 3:2 pro Čechy a o střetnutí se rázem mluvilo jako o jednom z nejlepších utkání fotbalové historie.

Češi měli po dvou vítězstvích jistotu postupu do čtvrtfinále a proti Německu si mohli dovolit luxus v podobě odpočinku největších hvězd. Němci byli v odlišné situaci, když po dvou remízách potřebovali vyhrát, aby postoupili.

Obměněná sestava měla s Němci problémy, a když Michael Ballack ve 21. minutě trefil parádní ranou šibenici, na Čechy by nikdo nesázel. Ti se však dali dohromady a táhl je hlavně Marek Heinz. Ten byl po půlhodině faulován a sám se ujal exekuce přímého kopu. Výstavní střela ze třiceti metrů zaplula do pravého rohu Kahnovy branky, který marně plachtil vzduchem.

Němci byli v utkání lepší, ale v 55. minutě se na hřiště dostal Baroš s Poborským a dali naší reprezentaci větší jistotu na míči. V 77. minutě vyslal Heinz Baroše do úniku, ten si poradil se dvěma německými obránci a po šťastné narážečce o Kahna uklidil míč do sítě. Češi vyhráli 2:1 a Němci jeli už po skupině domů.

Jako jediný tým na šampionátu Česko neztratilo ani bod a ve čtvrtfinále se mohlo těšit na Dánsko, které postoupilo z těžké skupiny s Itálií, Bulharskem a Švédskem.

První půle tohoto utkání nebyla pro diváky nijak výrazně strhující, to až ve druhé půli se začaly dít věci. Karel Poborský z rohu našel Jana Kollera a ten hlavou poslal naše reprezentanty do vedení. Ani ne po čtvrthodině přišla show Milana Baroše. Nejprve po exkluzivní přihrávce od Poborského přeloboval brankáře Sørensena. Za dvě minuty vyslal Baroše do dalšího sprintu Nedvěd a rodák z Vigantic levou nohou napálil balon tvrdě pod víko. Češi tak vyhráli 3:0 a čekalo je semifinále.

A tam číhala řecká zeď. Samotný postup Řecka do semifinále byl obrovským překvapením, protože nejenže postoupilo ze skupiny A, kde se potkalo s Portugalskem, Španělskem a Ruskem, ale ve čtvrtfinále porazilo jednoho z favoritů Francii. Češi byli ale zatím nejsuverénnějším týmem na šampionátu a nikdo tak neočekával, že by je mohl zastavit tento fotbalový trpaslík.

Češi bušili do Řeků marně a jejich pokusy ztroskotávaly na solidní obraně řeckého mančaftu. Nebo jim ve skórování několikrát zabránila branková konstrukce. Jedním z nejdůležitějších okamžiků semifinále bylo zranění kapitána Pavla Nedvěda. Držitel Zlatého míče za rok 2003 byl klíčovou osobou našeho družstva, bez něj bylo dobývání řecké pevnosti o mnoho složitější.

Zápas doputoval do prodloužení, ve kterém byli překvapivě lepší Řekové. Na konci prvního prodloužení přišel šok z hlavy Traianose Dellase, který po rohu poslal Řeky do finále. Mimochodem to byl jeho jediný gól v řecké reprezentaci.

Češi skončili před branami finále a smutek padl na všechny fanoušky. Celá fotbalová veřejnost věřila, že tento šampionát opanujeme. Výsledky a skvělá forma našich reprezentantů tomu napovídaly.

Do All Star týmu šampionátu se probojovali brankář Petr Čech, záložník Pavel Nedvěd a útočník Milan Baroš, který byl i nejlepším střelcem turnaje s pěti brankami. Nejlepším nahrávačem byl Karel Poborský, který si připsal čtyři asistence.

NOMINACE NA EURO 2004
BRANKÁŘI
Jaromír Blažek Sparta Praha
Petr Čech Rennes
Antonín Kinský Saturn Ramenskoje
OBRÁNCI
René Bolf Baník Ostrava
Zdeněk Grygera Ajax Amsterodam
Tomáš Hübschman Sparta Praha
Marek Jankulovski Udinese Calcio
Martin Jiránek Reggina
Pavel Mareš Zenit Petrohrad
David Rozehnal Club Brugge
Tomáš Ujfaluši Hamburger SV
ZÁLOŽNÍCI
Tomáš Galásek Ajax Amsterodam
Pavel Nedvěd Juventus Turín
Jaroslav Plašil AS Monaco
Karel Poborský Sparta Praha
Tomáš Rosický Borussia Dortmund
Vladimír Šmicer Liverpool
Roman Týce Mnichov 1860
Štěpán Vachoušek Olympique Marseille
ÚTOČNÍCI
Milan Baroš Liverpool
Marek Heinz Baník Ostrava
Jan Koller Borussia Dortmund
Vratislav Lokvenc 1. FC Kaiserslautern

Euro 2008 – naděje na postup pohřbilo Turecko

Euro 2004 bylo vrcholem generace okolo Poborského, Nedvěda a Šmicera. Po výbuchu na mistrovství světa 2006, kde Češi díru do světa neudělali, čekala českou reprezentaci nutná generační výměna.

V kvalifikaci bylo Česko nalosováno do skupiny s Německem, Irskem, Slovenskem, Walesem, Kyprem a San Marinem. Češi postoupil z prvního místa, když si připsali jednu prohru s Německem (1:2) a dvě remízy s Irskem (1:1) a Walesem (0:0). Ve zbylých utkáních naši zvítězili a zaslouženě slavili postup.

Na mistrovství Evropy 2008 v Rakousku a Švýcarsku byla reprezentace nalosována do tradičně těžké skupiny s Portugalskem, Tureckem a Švýcarskem.

sipka Podívejte se na vzájemnou bilanci Česka s Portugalskem

Už první zápas proti Švýcarsku naznačil, že rozhodně nejsme týmem, který by měl na turnaji aspirovat na vítězství. Švýcaři si proti mužstvu Karla Brücknera vytvořili řadu šancí a od prohry Česko zachraňoval jen skvělý Petr Čech v brance. V 71. minutě přišel šok, když po rohovém kopu dostal míč za obranu Švýcarů Svěrkoš a tváří v tvář brankáři Benagliovi skóroval. Češi tak vyhráli 1:0 a brali úvodní tři body.

Druhý zápas čekal reprezentaci proti favorizovanému Portugalsku. V 8. minutě rozjel Ronaldo narážečku s Gomesem, Čech ještě stačil zakročit, ale proti nadvakrát dorážejícímu Decovi už nic nezmohl a bylo to 0:1. Češi se nevzdávali, což vyústilo v 17. minutě ve vyrovnání, které zařídil po rohovém kopu Sionko. V následujících minutách o sobě dával vědět hvězdný Cristiano Ronaldo, ale všechny jeho pokusy v prvním poločase končily na skvělém Čechovi.

Ve druhé půli pokračovala převaha Portugalců, ale Čech nadále zářil. V 63. minutě přece jen inkasoval, když ho překonal Ronaldo. Česko pak sice zabralo, ale týmu bez zraněného Rosického chyběla větší kreativita. V 91. minutě poté utekl obraně Ronaldo, který před samotným Čechem nahrál Quaresmovi před prázdnou bránu. Konečný výsledek byl 1:3.

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Poslední zápas čekal Česko proti Turecku, a pokud chtělo pomýšlet na postup, tak muselo vyhrát. Češi okamžitě na Turky vlétli a byli jasně lepší, jejich pokusy však dlouho postrádaly přesnost. Po půlhodině hry se přece jen dočkali. Grygerův centr z pravé strany poslal hlavou do sítě veterán Koller. Češi nepolevovali v úsilí, ale v první půli se už nic nestalo.

Ve druhém dějství se Turci začali osmělovat, ale bylo to Česko, které náhle udeřilo. V 63. minutě si na další centr z pravé strany naběhl Plašil a ve skluzu usměrnil míč za Demirela. Češi měli vše ve svých rukou. Jenže v 75. minutě snížil Arda Turan a Turci se nadechli k obrovskému tlaku. V 87. minutě přišel zásadní okamžik zápasu. Petr Čech si totiž vybral slabou chvilku v nejhorší možný okamžik a vypadl mu turecký centr přímo k nohám Nihata, který tak vyrovnával do prázdné branky. České sebevědomí padlo na dno. Navíc o dvě minuty později se k míči dostal opět Nihat a dokonal dílo zkázy. Češi tak padli 2:3 a opustili šampionát už po skupině.

Po Euru se česká reprezentace rozloučila i s 68letým trenérem Karlem Brücknerem a nastal konec jedné éry.

NOMINACE NA EURO 2008
BRANKÁŘI
Jaromír Blažek 1. FC Norimberk
Petr Čech Chelsea FC
Daniel Zítka Anderlecht Brusel
OBRÁNCI
Zdeněk Grygera Juventus Turín
Marek Jankulovski AC Milán
Michal Kadlec Sparta Praha
Radoslav Kováč Spartak Moskva
Zdeněk Pospěch FC Kodaň
David Rozehnal Newcastle United
Tomáš Sivok Udinese Calcio
Tomáš Ujfaluši Fiorentina
ZÁLOŽNÍCI
Tomáš Galásek 1. FC Norimberk
David Jarolím Hamburger SV
Marek Matějovský Reading
Jaroslav Plašil Osasuna Pamplona
Jan Polák Anderlecht Brusel
Libor Sionko FC Kodaň
Rudolf Skácel Southampton
ÚTOČNÍCI
Milan Baroš Olympique Lyon
Martin Fenin Eintracht Frankfurt
Jan Koller 1. FC Norimberk
Václav Svěrkoš Baník Ostrava
Stanislav Vlček Anderlecht Brusel

Euro 2012 – po výbuchu s Ruskem přišlo nečekané čtvrtfinále

Po odchodu trenéra Karla Brücknera se na lavičce české reprezentace protočilo neobvykle vysoké číslo trenérů. Než na lavičku usedl Michal Bílek, tak se během roku u reprezentace vystřídali tři muži. Petr Rada, František Straka a Ivan Hašek. Po neúspěšné kvalifikaci na mistrovství světa 2010 byl koučem jmenován výše zmíněný Michal Bílek.

Ten měl za úkol postoupit na Euro 2012, když v kvalifikační skupině jeho tým potkal Skotsko, Litvu, Lichtenštejnsko a favorizované Španělsko. A na začátek přišel pro Čechy šok. Hned na úvod zaváhali s Litvou a padli 0:1. Česká reprezentace poprvé od svého vzniku prohrála v úvodním utkání, navíc s fotbalovým trpaslíkem z Litvy.

V následujících zápasech se Bílkovo mužstvo zvedlo a uhrálo v kvalifikaci druhé místo. To zajišťovalo baráž, ve které se potkalo s Černou Horou. Po vítězstvích 2:0 a 1:0 se Česko opět kvalifikovalo na mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině.

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

Na Euru 2012 naše mužstvo čekalo Rusko, Řecko a domácí Polsko. První zápas s Ruskem byl katastrofálním výbuchem. Rusové totiž už ve 24. minutě vedli 2:0 a Češi vypadali jako bez duše. Ve druhé půli přišlo oživení, a když v 51. minutě snížil Pilař, tak všichni doufali ve vyrovnání. Jakákoli snaha však přišla vniveč. V 79. minutě se k míči dostal Dzagojev a vstřelil svůj druhý gól v utkání. V 82. minutě dovršil debakl Pavljučenko a Bílkova družina hned na úvod padla 1:4.

Po této nečekané prohře se snesla na Bílka a jeho tým spousta kritiky. Známá je ta od moderátora Karla Šípa, který si v rozhovoru pro ČT nebral servítky na adresu českého mančaftu.

Mužstvo po nečekaném výbuchu muselo předvést, že se všichni kritici mýlili. A to se povedlo hned proti Řecku. Krátce po začátku utkání to už bylo 2:0 pro Čechy, když nejprve skóroval Jiráček ve 3. minutě a v 6. minutě pak Pilař. Češi měli utkání pod kontrolou, nicméně v 53. minutě se po chybě Sivoka s Čechem utkání zdramatizovalo. K většímu tlaku Řeků však utkání nevedlo a reprezentace slavila vítězství. Velkým oslabením bylo zranění kapitána Tomáše Rosického, který odstoupil z důvodu bolavé achilovky.

V posledním duelu se Česko utkalo se sebevědomým domácím Polskem. Vyrovnané střetnutí rozhodli Češi v 72. minutě, když Baroš po svém průniku předložil míč Jiráčkovi, který si ještě položil obránce a skóroval. Následně reprezentace přežila závěrečný tlak Poláků a zvítězila 1:0.

I přes klopýtnutí v úvodním zápase Češi postoupili z prvního místa. Utkání ukázala, že ofenzivní pojetí trenéra Brücknera je už definitivně pryč a z reprezentace je výrazně defenzivnější tým spoléhající na rychlé protiútoky.

To byla strategie i ve čtvrtfinále, ve kterém se Češi potkali s favorizovanými Portugalci. Hlavním cílem bylo zastavit fenomenálního Cristiana Ronalda. A dlouho se to dařilo. Česká obrana odolávala a vzadu chytal výborný Čech, který předváděl jeden z nejlepších výkonů v reprezentaci. V 79. minutě se Moutinho přehnal přes Gebre Selassieho a poslal centr do vápna. Ten si našel Ronaldo a prudkou hlavičkou do protipohybu nedal Čechovi šanci. Češi tak padli 0:1.

Po úvodním debaklu se naši semkli a nečekaně propluli do čtvrtfinále a otočili tak původní negativní dojem. Po šampionátu skončil v týmu Milan Baroš, na kterého se dlouhodobě valila kritika.

NOMINACE NA EURO 2012
BRANKÁŘI
Petr Čech Chelsea FC
Jaroslav Drobný Hamburger SV
Jan Laštůvka Dnipro
OBRÁNCI
Theodor Gebre Selassie Slovan Liberec
Roman Hubník Hertha Berlín
Michal Kadlec Bayer Leverkusen
David Limberský Viktoria Plzeň
František Rajtoral Viktoria Plzeň
Tomáš Sivok Beşiktaş Istanbul
Marek Suchý Spartak Moskva
ZÁLOŽNÍCI
Vladimír Darida Viktoria Plzeň
Tomáš Hübschman Šachtar Doněck
Petr Jiráček VfL Wolfsburg
Daniel Kolář Viktoria Plzeň
Milan Petržela Viktoria Plzeň
Václav Pilař Viktoria Plzeň
Jaroslav Plašil Girondins Bordeaux
Tomáš Rosický Arsenal FC
ÚTOČNÍCI
Milan Baroš Galatasaray Istanbul
David Lafata FK Jablonec
Tomáš Necid CSKA Moskva
Tomáš Pekhart 1. FC Norimberk
Jan Rezek Anorthosis Famagusta

Euro 2016 – Vrbovo Euro je nejhorší v české historii

Po Bílkově éře převzal na krátko tým Josef Pešice, který s ním dojel neúspěšnou kvalifikaci na mistrovství světa. Poté se k reprezentaci dostal všemi oslavovaný Pavel Vrba, který vytáhl Viktorii Plzeň na výsluní moderním pojetím fotbalu. To samé se od něj očekávalo i v národním mužstvu.

Naše reprezentace byla nalosována do kvalifikační skupiny s Islandem, Tureckem, Nizozemskem, Kazachstánem a Lotyšskem. Češi náročnou skupinou prošli dobře, připsali si dvě prohry a jednu remízu, zbytek zápasů vyhráli a svou kvalifikační skupinu ovládli.

Na Euru nás tradičně čekala těžká skupina s Chorvatskem, Španělskem a Tureckem. Češi si brousili zuby na druhé místo za Španělskem, jenže realita byla nakonec jiná.

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

V prvním utkání Češi nastoupili proti favoritům ze Španělska. Ti od začátku vařili Čechy ve vlastní šťávě. V brance však celkem tradičně zářil Petr Čech, který  vychytával hvězdy soupeře. I Češi měli své šance, ale ty nevyužili. Dlouho to vypadalo, že naše reprezentace vyválčí proti favoritovi bod, Španělé začali být nervózní a do vápna se již tlačili i stopeři Piqué s Ramosem. V 87. minutě si míč převzal Iniesta a vykouzlil centr na zadní tyč, kde byl právě stoper Piqué a hlavou skóroval. Španělsko tak rozbilo obranný zámek Čechů na poslední chvíli a ti tak odcházeli z duelu s prázdnou.

Druhý zápas stál náš národní tým proti Chorvatsku, se kterým se chtěl porvat o druhé postupové místo. Chorvaté okamžitě naše reprezentanty přikovali na jejich polovinu a tlačili se do zakončení. Ve 37. minutě po laciné ztrátě na polovině hřiště šel do zakončení Perišić. Jeho střela zapadla na zadní tyč a družina kapitána Modriće se ujala vedení. S tím skončila i první půle.

Češi do druhého poločasu vstoupili přece jen aktivněji. Jenže v 59. minutě dostal balon za obranu Rakitić a poslal Chorvaty do dvougólového vedení. Přes další převahu Chorvatů, kteří si nedokázali seřídit mířidla, přišlo náhlé snížení, když centr do vápna usměrnil do brány Milan Škoda. V 92. minutě následoval další centr Čechů a ruka v pokutovém území znamenala penaltu. Tu Necid proměnil a mužstvo Pavla Vrby vybojovalo remízu 2:2 a rázem bylo ve hře o postup.

Rozhodující zápas nás čekal opět proti Turecku a mnoha lidem se vybavil zkrat českých fotbalistů na Euru 2008. Uběhlo deset minut a plán na postup se začal hroutit. Po úniku po křídle přišel centrovaný balon a Yilmaz pohodlně zakončil. Češi se následně vzchopili a začali tlačit. Branku však vstřelit nedokázali. Nejblíže tomu byl po rohu Sivok, který trefil hlavou tyč.

Ve druhé půli přidali Turci další branku. I přes snahu národního týmu z toho nic nebylo a Vrbův mančaft padl 0:2. Tím zakončil nejhorší představení na Euru od vzniku samostatné České republiky, když mužstvo získalo pouhý jeden bod a krčilo se na dně skupiny D.

Po Euru v reprezentaci skončili Petr Čech a Tomáš Rosický. Co bylo více šokující, tak byl osud Pavla Vrby, který se po evropském šampionátu domluvil s ruskou Machačkalou a národní tým opustil.

NOMINACE NA EURO 2016
BRANKÁŘI
Petr Čech Arsenal FC
Tomáš Koubek Slovan Liberec
Tomáš Vaclík FC Basilej
OBRÁNCI
Theodor Gebre Selassie Werder Brémy
Roman Hubník Viktoria Plzeň
Pavel Kadeřábek TSG Hoffenheim
Michal Kadlec Fenerbahce Istanbul
David Limberský Viktoria Plzeň
Daniel Pudil Sheffield Wednesday
Tomáš Sivok Bursaspor
Marek Suchý FC Basilej
ZÁLOŽNÍCI
Vladimír Darida Hertha Berlín
Bořek Dočkal Sparta Praha
Daniel Kolář Viktoria Plzeň
Ladislav Krejčí Sparta Praha
David Pavelka Kasimpasa Istanbul
Jaroslav Plašil Girondins Bordeaux
Tomáš Rosický Arsenal FC
Jiří Skalák Brighton FC
Josef Šural Sparta Praha
ÚTOČNÍCI
David Lafata Sparta Praha
Tomáš Necid Bursaspor
Milan Škoda Slavia Praha

Euro 2020 – postcovidové Euro a střelec Schick

Národní tým se po odchodu Pavla Vrby dostal do područí Karla Jarolíma, ten však během svého působení nedokázal dostat mužstvo na mistrovství světa a po debaklu 1:5 v přípravném utkání s Ruskem skončil.

Rozbitý a rozhádaný celek převzal Jaroslav Šilhavý a měl za úkol postoupit s českým výběrem na Euro 2020. Česko se ve skupině potkalo s Anglií, Kosovem, Bulharskem a Černou Horou. Kvalifikace začala katastrofálně, když proti favorizované Anglii přišel debakl 0:5. Následně se Češi zvedli a vybojovali druhé místo za Angličany. Výkony reprezentace na sebe upoutaly pozornost, když v domácím prostředí dokázala zaskočit favorita z ostrovů a vyhrát 2:1. Celkově si připsala pět výher a tři porážky.

Jak kvalifikace, tak závěrečný turnaj, byly poznamenány epidemií Covid-19, takže se mistrovství Evropy 2020 nakonec odehrálo až o rok později. Česká reprezentace se dostala do skupiny se Skotskem, Chorvatskem a Anglií.

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Šilhavého mužstvo začalo evropský šampionát se Skotskem. V něm sice Češi nebyli lepším týmem, ale utkání mělo jasného hrdinu, kterým byl Patrik Schick. Ten byl od začátku hodně vidět. Ve 41. minutě se k centru dostal Coufal, poslal míč do vápna a český střelec hlavou dal na 1:0. Svůj majstrštyk si však nechal na druhou půli.

V 51. minutě naše obrana zablokovala pokus Skotů, který se odrazil k Schickovi. Český útočník okamžitě napálil míč z půlky hřiště na bránu, protože si všimnul vysunutého brankáře Marshalla. Byl z toho úchvatný gól, kterým Schick dal na 2:0 a řekl si o nominaci na Puskás Award. Skotové sice tlačili, ale jejich příležitosti se míjely účinkem nebo je pochytal skvělý Vaclík. Národní tým si tak v premiérovém utkání připsal veledůležité tři body.

Další zápas nás čekal s Chorvatskem. Ze sestavy vypadl Alex Král a nahradil ho Tomáš Holeš. Na tomto Euru byl poprvé na velkém turnaji použit VAR a bylo to dobře. Ve 33. minutě při vzdušném souboji Lovren trefil loktem Patrika Schicka do obličeje a po zásahu VARu se pískala penalta pro český tým. Tu proměnil sám Schick a národní mužstvo šlo do vedení.

Po změně stran přišla odpověď Chorvatů, kteří rychle rozehráli standardní situaci. Perišić obešel Coufala a nechytatelně prostřelil Vaclíka. Po dalších šancích na obou stranách si nakonec oba týmy body rozdělily za remízu 1:1.

Poslední utkání ve skupině nás postavilo proti Anglii. Favorité naše reprezentanty zatlačili už od úvodního hvizdu. Saka nejprve trefil tyč už ve 2. minutě. O deset minut později se Albion radoval, když se po centru Grealishe prosadil Sterling. Češi bránili srdnatě a naopak si začali sami vytvářet příležitosti. Bohužel nepřesnosti ve finální fázi nás k výraznějšímu ohrožení branky nedostaly. To samé platilo i pro Angličany a utkání nakonec skončilo naší prohrou 0:1.

Češi ve skupině obsadili třetí příčku a jejich čtyři body nakonec stačily na postup do osmifinále. V něm mužstvo trenéra Šilhavého vyzvalo jednoho z dalších favoritů – Nizozemsko.

První půle přinesla šance na obou stranách, ale Nizozemci měli určitě více ze hry, když hlavně Depay dělal obraně Čechů velké problémy. Přes snahu obou mužstev se šlo do kabin bez branek.

Ve druhém poločase se začaly dít věci. Po deseti minutách zastavil útočnou akci Čechů rukou Matthijs de Ligt a musel do sprch. Český výběr přesilovku využil v 68. minutě, kdy po standardní situaci hlavou skóroval Holeš. A když stejný hráč našel v 80. minutě zpětnou přihrávkou Schicka, tak bylo na světě velké překvapení. Česko vyhrálo 2:0.

Ve čtvrtfinále si to Šilhavého mančaft rozdal s Dánskem. Start mu ale vůbec nevyšel. Už v 5. minutě se po rohu prosadil Thomas Delaney. Když pak do poločasu zvýšil Kasper Dolberg, české šance ještě poklesly.

Do druhé půle Šilhavý vytáhl dvojité střídání a český mančaft ve 49. minutě snížil zásluhou Schicka. Na víc už se ale nezmohl a na turnaji skončil. Zmiňovaný Schick dal na Euru pět branek a spolu s Cristianem Ronaldem se stal nejlepším střelcem šampionátu.

NOMINACE NA EURO 2020
BRANKÁŘI
Aleš Mandous Sigma Olomouc
Jiří Pavlenka Werder Brémy
Tomáš Vaclík FC Sevilla
OBRÁNCI
Jan Bořil Slavia Praha
Jakub Brabec Viktoria Plzeň
Vladimír Coufal West Ham United
Ondřej Čelůstka Sparta Praha
Pavel Kadeřábek TSG Hoffenheim
Tomáš Kalas Bristol City
Aleš Matějů Brescia Calcio
David Zima Slavia Praha
ZÁLOŽNÍCI
Antonín Barák Hellas Verona
Vladimír Darida Hertha Berlín
Adam Hložek Sparta Praha
Tomáš Holeš Slavia Praha
Jakub Jankto Sampdoria Janov
Alex Král Spartak Moskva
Lukáš Masopust Slavia Praha
Jakub Pešek Slovan Liberec
Michal Sadílek Slovan Liberec
Tomáš Souček West Ham United
Petr Ševčík Slavia Praha
ÚTOČNÍCI
Michael Krmenčík PAOK Soluň
Tomáš Pekhart Legia Varšava
Patrik Schick Bayer Leverkusen
Matěj Vydra Burnley FC

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Karel Brückner při exhibičním utkání Legend Sigmy a České reprezentace

Trenéři české reprezentace: historie, statistiky

V článku se zaměříme na trenéry samostatné české reprezentace. Na jejich úspěchy bude chtít nyní navázat také Ivan Hašek.

Česká reprezentace v přípravném zápase proti Arménii

Příprava Česka na ME ve fotbale 2024: program, výsledky

Jaký je program českých fotbalistů před samotným šampionátem v Německu? Podrobné informace se dozvíte v našem článku.

Toni Kroos se vrátil do německé reprezentace a na domácím Euru nebude chybět

Nominace EURO 2024: soupisky a sestavy všech týmů

Mistrovství Evropy je za rohem a všechny reprezentace už oznámily své soupisky. Některé už jsou finální, jiné nominace se ještě zúží.