Mistrovství světa 2022 - ideální sestava 1. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Šampionát v Kataru má za sebou první kolo základních skupin. V něm na sebe upozornila řada hvězd, jméno si ale udělali i nováčci. Kdo nejvíce zaujal členy redakce? Na ideální výběry jednotlivých redaktorů se můžete podívat níže.

Bellingham Foto: Profimedia

1. kolo základních skupin: Zaujali favorité i outsideři

V zahajovacích zápasech mistrovství světa se ve výborném světle předvedla řada favoritů. K vidění ale bylo i několik překvapení. Mezi jednotlivci na sebe upozornili jak hvězdní fotbalisté, tak zatím nepříliš známí nováčci na největší světové scéně.

Do ideálních sestav tří redaktorů webu FotbalZprávy.cz se vešlo celkem dvaadvacet fotbalistů.

Nejlepší sestavy prvního kola dle redakce
Michal Hruška
(4-2-3-1)
Gonda - Widmer, Al-Tambakti, Thiago Silva, Preciado - Bellingham, Pedri - Saka, Griezmann, Vinicius – Olmo
Jakub Heřmánek
(3-4-3)
Courtois - Hakimi, Al-Tambakti, Shaw - Saka, Bellingham, Gavi, Al-Dawsari - Richarlison, Giroud, Vinícius
Jan Kukrál
(3-4-3)
Ochoa - Preciado, Al-Shahrani, Hakimi - Vinícius, Fernandes, Bellingham, Al-Dawsari - Richarlison, Giroud, Ronaldo

sipka Vsaďte si na MS ve fotblale s bonusem od Betana

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Nejlepší brankáři: Legenda, hvězda a nováček

Hned na postu brankáře se všichni tři redaktoři ve volbě svého favorita lišili. Po jednom hlasu dostali Guillermo Ochoa z Mexika, Thibaut Courtois z Belgie a Japonec Shuichi Gonda.

Legendární Mexičan už je ikonickou postavou historie mistrovství světa. Ostatně nejeden vtípek na sociálních sítích upozorňuje na to, že Ochoa vlastně na klubové scéně vůbec nepůsobí, jen se vždy jednou za čtyři roky zjeví na světovém šampionátu a vypadá jako nejlepší gólman na světě. Auru vyloženě "turnajového" brankáře potvrdil i na úvod letošního turnaje proti Polsku, kdy chytil penaltu kanonýrovi Lewandowskimu. Tím se připomněl jak fotbalové veřejnosti, tak redaktorovi Kukrálovi.

Do výběru Heřmánka se dostal momentálně asi nejlepší strážce svatyně na světě, Thibaut Courtois. Ten měl proti Kanadě překvapivě spoustu práce, Belgie byla po většinu času pod tlakem a vítězství 1:0 slavila především právě díky svému gólmanovi. Ten rovněž chytil penaltu, v tomto případě Daviesovi, a Courtois přidal i další tři důležité zákroky.

Třetím do party pak je strůjce jednoho z největších překvapení dosavadního průběhu turnaje, Japonec Shuichi Gonda. Ten sice na rozdíl od dvou dříve zmíněných kolegů z pokutového kopu inkasoval, navíc ji dokonce i sám zavinil. Přesto se vmístil do výběru Hrušky, a to proto, že dalších osm střel Němců na branku pochytal a dal svému týmu šanci na překvapivý obrat.

Nejlepší brankář prvního kola dle redakce
Michal Hruška Shuichi Gonda (Japonsko)
Jakub Heřmánek Thibaut Courtois (Belgie)
Jan Kukrál Guillermo Ochoa (Mexiko)

Nejlepší obránci: Vládnou borci se dvěma hlasy

Mezi obránci už se sice některá jména opakovala, přesto se žádný z fotbalistů nedostal do ideální jedenáctky všech tří autorů. Dva hlasy už si ale někteří jednotlivci vysloužili. Jsou jimi Achraf Hakimi z Maroka, Ángelo Preciado z Ekvádoru a Hassan Tambakti ze Saúdské Arábie.

Hakimi a Preciado redaktory přesvědčili neúnavným pohybem podél pravé postranní čáry, kdy k bezchybné defenzivě zvládli přidat i ofenzivní nadstavbu. Preciado dokonce nahrál na jeden z gólů Ekvádoru.

Šokující triumf Saúdské Arábie nad Argentinou řídil kromě Tambaktiho ještě Al-Shahrani, který Kukrála zaujal úspěšnými souboji s Messim a jeho kolegy. Jak redaktor podotkl, pro obětavého obránce bohužel v závěru úvodního utkání vinou nešťastného zranění šampionát skončil, přesto si za svůj výkon vysloužil alespoň jednu nominaci do ideální sestavy.

Hruška zvolil čtyřčlennou obranu, do které zařadil ještě Thiaga Silvu a Silvana Widmera. Nestárnoucí brazilský kapitán proti Srbsku ukázal, že i v osmatřiceti letech stále rozhodně nepatří do starého železa a řídil prakticky bezchybnou defenzivu kanárků. Widmer si v dresu Švýcarska připsal řadu klíčových obranných zákroků a stíhal pravidelně podporovat i útočné snažení svých kolegů.

Heřmánek si vzpomněl ještě na Angličana Shawa, který byl hodně vidět především směrem dopředu. Při vysoké výhře Albionu nad Íránem si připsal gólovou asistenci u první trefy Bellinghama i několik dalších nebezpečných výpadů.

Nejlepší obrana prvního kola dle redakce
Michal Hruška Silvan Widmer (Švýcarsko), Hassan Tambakti (Saúdská Arábie), Thiago Silva (Brazílie), Ángelo Preciado (Ekvádor)
Jakub Heřmánek Achraf Hakimi (Maroko), Hassan Tambakti (Saúdská Arábie), Luke Shaw (Anglie)
Jan Kukrál Ángelo Preciado (Ekvádor), Yasser Al-Shahrani (Saúdská Arábie), Achraf Hakimí (Maroko)

Nejlepší záložníci: Vycházející megahvězdy v čele s Bellinghamem

Jude Bellingham je jedním ze dvou hráčů, kteří se objevili v ideální sestavě všech tří dotázaných členů redakce. Svou trefou do sítě Íránu nastartoval Anglii k poklidnému vítězství, podíl měl i na dalších gólech Albionu. Navíc se stal vůbec prvním hráčem narozeným po roce 2000, kterému se na mistrovství světa podařilo skórovat.

Druhým neoddiskutovatelným členem nejlepší jedenáctky se stal Brazilec Vinícius Júnior. Ten v utkání proti Srbsku možná i v mnohých ohledech zastínil slavnějšího kolegu Neymara, byl u obou zásahů svého týmu a řídil úspěšný vstup Brazílie do šampionátu. Pro vysvětlení je třeba dodat, že Heřmánek rychlonohého šikulu zařadil do útočné trojice, najdete ho tedy v o jednu sekci níže.

Heřmánka a Hrušku výrazně zaujal ještě dvougólový Angličan Saka, Kukrál s Heřmánkem se zase shodli na vyzdvihnutí dalšího člena saúdskoarabské výpravy Al-Dawsariho, autora krásného vítězného gólu proti Argentině.

Hruška do své sestavy doplnil ještě dva hráče, kteří si sice nepřipsali gól ani asistenci, svými výkony ve středu pole ale řídili poklidná vítězství svých týmů. Pedri se před svým vystřídáním zapojoval do drtivé většiny akcí Španělska, které znemožnilo Kostariku. Triumf obhájců titulu z Francie zase režíroval Griezmann, který si pravidelně sbíhal pro míče až do hloubi pole a následně je servíroval na Mbappého a spol.

Heřmánek vybral jiného mladičkého Španěla (a není to Fábregas), autora jednoho z gólů Gaviho. Ten se stal nejmladším úspěšným střelcem MS od dob Pelého a i on byl ve hře hodně vidět. Kukrál zase vybral portugalského středopolaře Bruna Fernandese, který si zapsal dvě klíčové gólové nahrávky.

Nejlepší záloha prvního kola dle redakce
Michal Hruška Jude Bellingham (Anglie), Pedri (Španělsko) - Bukayo Saka (Anglie), Antoine Griezmann (Francie), Vinícius Júnior (Brazílie)
Jakub Heřmánek Bukayo Saka, Jude Bellingham (oba Anglie), Gavi (Španělsko), Salem Al-Dawsari (Saúdská Arábie)
Jan Kukrál Vinícius Júnior (Brazílie), Bruno Fernandes (Portugalsko), Jude Bellingham (Anglie), Salem Al-Dawsari (Saúdská Arábie)

Nejlepší útočníci: Falešná devítka, dvougóloví střelci a rekordman

Když pomineme Vinícia, o němž již byla řeč v předchozí pasáži, panovala jediná shoda u redaktorů Heřmánka a Kukrála. Ti oba do svých jedenáctek zařadili dvougólové kanonýry Girouda a Richarlisona.

Posledně jmenovaný dvěma zásahy sestřelil Srbsko a především druhým gólem se zařadil k horkým adeptům na nejkrásnější branku šampionátu. Giroud měl při svých gólech poměrně jednoduchou úlohu, i výběr místa je ale důležitou součásti výbavy elitních útočníků. Giroud navíc svým příspěvkem dorovnal v historických tabulkách francouzské reprezentace legendárního Henryho.

Kukrál nezapomněl na portugalského kapitána Cristiana Ronalda. Ten sice svému týmu přispěl "jen" proměněnou penaltou, v utkání proti Ghaně byl ale hodně vidět, dostal se do několika příležitostí a jak sám redaktor poznamenal, jeden další gól mu ještě nebyl uznán po sporně odpískaném faulu. Zároveň se Ronaldo stal historicky prvním mužem, kterému se podařilo skórovat na pěti světových šampionátech.

Hruška šel poněkud neortodoxní cestou a naordinoval svému vysněnému mužstvu hru na "falešnou devítku". Tou se stal Dani Olmo. Také on byl u většiny nebezpečných situací Španělska, první gól dal a na ten sedmý nahrál Moratovi.

Nejlepší útok prvního kola dle redakce
Michal Hruška Dani Olmo (Španělsko)
Jakub Heřmánek Richarlison, Giroud, Vinícius Júnior
Jan Kukrál Richarlison (BRA), Olivier Giroud (FRA), Cristiano Ronaldo (POR)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brazilec Richarlison akrobatickým kopem střílí krásný gól na MS ve fotbale 2022 proti Srbsku - Profimedia

Power Rankings MS v Kataru: jakou sílu mají jednotlivé týmy?

Podívejte se na Power Rankings všech reprezentací na MS ve fotbale podle redakce FotbalZpravy.cz. Po každém kole najdete aktualizované...

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Black Friday u Betana

Black Friday u Betana: za registraci získáte Sázku zdarma 750 Kč

Betano přichází se svou akcí při příležitosti Black Friday. Stačí si od 25. do 27. listopadu založit účet a získáte „Sázku zdarma“ v...