Ohlédnutí za 1. kolem na mistrovství světa ve fotbale 2022

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Druhé kolo základních skupin je na mistrovství světa ve fotbale v plném proudu. Co ale přineslo první kolo? Na nejprobíranější témata ze hřiště i mimo něj se podíváme v následujícím článku.

Dlouhá nastaveníVýsledky favoritů
Ronaldův rekordProtesty Němců a Íránců

Týmová fotka německé reprezentace Foto: Profimedia

Co zatím přineslo MS ve fotbale na hřišti: překvapivě dlouhá nastavení

„Pořád se jenom válej a on nastaví jenom tři minuty.“ Něco podobného uslyšíte každý týden přímo na stadionech i v hospodách u televize. Na mistrovství světa v Kataru je ale vše jinak. Už před turnajem Pierluigi Collina, šéf rozhodčích FIFA, varoval, že během MS dojde na delší nastavení. Nikdo ale asi nečekal až takovou porci minut.

sipka Vsaďte si na MS ve fotbale s bonusem od Betana

Začalo se celkově více než 10 minutami nastavení v úvodním duelu Kataru s Ekvádorem. Rekordmanem této novinky pak byl zápas Anglie proti Íránu. Celé utkání se natáhlo na 117 minut a 16 vteřin. Cílem je zamezit zdržování a udržet míč po co nejdelší dobu ve hře.

Bude zajímavé sledovat, jak se bude tento trend vyvíjet. Už v minulosti se objevily třeba nápady, aby se hrálo na čistý čas. Mluvilo se i o zrychlení hry díky případným kopaným autům.

Nastavení na MS v 1. kole skupin A a B
Katar vs. Ekvádor 10 minut a 18 vteřin
Nizozemsko vs. Senegal 12 minut a 49 vteřin
Anglie vs. Írán 27 minut a 16 vteřin
USA vs. Wales 14 minut a 34 vteřin

Z výsledků favoritů vyčnívá argentinský kolaps

Poté, co všechny týmy odehrály na mistrovství světa své první zápasy, se také začaly přepočítávat šance na titul. Výborný vstup za sebou mají třeba Anglie, Francie nebo Brazílie. Angličané nasázeli šest gólů Íránu. Francouzi bez zraněného Benzemy ztráceli proti Austrálii, utkání ale čtyřmi góly otočili.

A Brazilci zakončili program prvního kola, když pohodlně porazili Srby. Po radosti ze dvou branek Richarlisona – kdy ta druhá byla skutečně výstavní – ale přišel strach o Neymara. Hlavní hvězda Kanárků musela střídat a vynechá minimálně pondělní duel se Švýcarskem. Celá Brazílie se nyní modlí, aby byl jeho kotník co nejdříve v pořádku.

sipka Podívejte se na hodnocení všech týmů na MS v Kataru

Na modlení se dost možná budou spoléhat i v Argentině a Německu. Obě velmoci totiž ve svých prvních zápasech selhaly. Hlavně prohra Argentiny šokovala fotbalový svět, když Albiceleste nestačili na Saúdskou Arábii po výsledku 1:2. Stejným poměrem padlo i Německo s Japonskem. Pro Němce je to tak výrazná komplikace. Příště jdou navíc na Španěly, kteří začali kanonádou proti Kostarice.

Jak si vedlo šest největších favoritů (podle sázkových kurzů před začátkem MS) v prvních zápasech se můžete podívat níže:

  • Výhry: Brazílie vs. Srbsko 2:0, Francie vs. Austrálie 4:1, Anglie vs. Írán 6:2, Španělsko vs. Kostarika 7:0
  • Prohry: Argentina vs. Saúdská Arábie 1:2, Německo vs. Japonsko 1:2

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Ronaldo stanovil nový rekord mistrovství světa

Co by to bylo za souhrn nejdiskutovanějších témat, kdyby v něm chyběl Cristiano Ronaldo. Ten na sebe ještě před šampionátem výrazně upozornil mimo hřiště, když v třaskavém rozhovoru zkritizoval v Manchesteru United snad vše, co šlo. Následoval jeho úterní konec u Red Devils, se kterými se dohodl na rozvázání smlouvy.

Na MS už ale upoutal pozornost na hřišti. Proti Ghaně nezářil, přesto byl středem pozornosti. Po velice sporném faulu na svou osobu proměnil penaltu a stal se tak prvním hráčem v historii, který se trefil na pěti různých světových šampionátech.

Bilance Cristiana Ronalda na MS
MS 2006 1 gól 4. místo
MS 2010 1 gól Osmifinále
MS 2014 1 gól Základní skupina
MS 2018 4 góly Osmifinále
MS 2022 1 gól ? ?

Co zatím přineslo MS ve fotbale mimo hřiště: (ne)umlčené protesty Německa a Íránu

Řešilo se to dávno předtím, než se v Kataru koplo do míče. Některé reprezentace chtěly své kapitány vybavit duhovou „One Love“ páskou proti diskriminaci a na podporu tolerance a LGBT komunity. První měl s touto páskou vyběhnout na hřiště anglický kapitán Harry Kane. FIFA ale pohrozila sankcemi. A duhové pásky zůstaly v šatně.

Probíranou pásku nenavlékli ani Němci, kteří uvedli, že jim FIFA hrozila nespecifikovanými tresty. Původně se mluvilo o udílení žlutých karet, což ale trenér Hansi Flick okomentoval slovy, že s tím by se popasoval. Podle svých slov by zkrátka jen v každém zápase měnil kapitány.

  • Země, které chtěly nastoupit s „One Love“ páskou: Anglie, Belgie, Dánsko, Německo, Nizozemsko, Švýcarsko, Wales

Němci i bez pásky dali najevo, co si o celé situaci myslí. Při týmové fotografii před zápasem s Jižní Koreou si všichni hráči zakryli ústa na symbol toho, že se je FIFA snaží umlčet. Německý svaz má dokonce podle serveru The Athletic zvažovat, že celou věc požene k Mezinárodní sportovní arbitráži, která je známá pod zkratkou CAS.

Úmysly Němců potvrdil šéf dánské asociace Jesper Möller. To Dánové přitom podle něj dokonce přemýšlejí o vystoupení z FIFA. Rozhodně pak dle Möllerových slov nepodpoří znovuzvolení Gianniho Infantina, současného prezidenta FIFA. Už před šampionátem se pak k otázce nedodržování lidských práv v Kataru vyjádřili australští fotbalisté. Jejich vzkaz najdete níže na videu.

Na mistrovství světa v Kataru ale rezonoval i další protest. Celý svět sleduje, jak v Íránu probíhají protesty a nepokoje proti místnímu teokratickému režimu. Ty začaly poté, co 22letá Mahsá Amíníová zemřela po pobytu ve vazbě mravnostní policie. Do ní se dostala za špatně nasazený hidžáb. Íránští hráči vyjádřili svůj názor na současný vládnoucí režim, když před utkáním proti Anglii odmítli zpívat hymnu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mistrovství světa 2022 v Kataru

MS ve fotbale 2022 v číslech – peníze, statistiky a zajímavosti

Podívejte se na zajímavá čísla, která se pojí s mistrovstvím světa 2022. ⚽ V článku se podíváme na čísla týkající se financí 🎟️ i různých...

Bellingham

Mistrovství světa 2022 - ideální sestava 1. kola

Šampionát v Kataru má za sebou první kolo základních skupin. V něm na sebe upozornila řada hvězd, jméno si ale udělali i nováčci. Kdo...

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...