Ohlédnutí za semifinále na mistrovství světa ve fotbale 2022

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V Kataru se jde do finále. Ještě než ale o víkendu poznáme všechny medailisty a korunujeme nového fotbalového šampiona, pojďme se podívat, které příběhy nejvíce rezonovaly semifinálovými souboji.

Messiho jízdaVyšťavení ChorvatéFrancie míří za obhajobou
Bolestivé setkání kamarádůDalší smrt v Kataru

Mbappé a Hakimi Foto: Profimedia

Co přineslo semifinále MS ve fotbale: nestárnoucí Messi, Modrićův odchod ze scény, souboj Mbappého s Hakimim i další

Jedna velká fotbalová legenda i nadále sní o vytouženém titulu pro mistra světa, druhá naopak musela zkousnout porážku. Ve druhém semifinále se potkali dva velcí kamarádi, jeden z nich ale opouštěl hřiště v slzách. A nouze v Kataru bohužel v posledních dnech není ani o tragické příběhy. Co vše se na světovém šampionátu odehrálo kolem semifinále?

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na MS

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Messi stále na vrcholu

Argentinská legenda opět potvrdila, že i v pětatřiceti letech stále patří k nejlepším fotbalistům světa. Rekordman v počtu startů i gólů v dresu argentinské reprezentace na mistrovství světa táhne svůj tým už od prvního zápasu letošního turnaje a jinak tomu nebylo ani v semifinále proti Chorvatsku.

A to proti němu přitom stál jeden z nejlepších obránců šampionátu a zároveň jeden z nejtalentovanějších zadáků celého fotbalového světa, dvacetiletý Joško Gvardiol. Messi ale v soubojích s výrazně mladším soupeřem neztrácel, právě naopak. První gól vznikl po situaci, kdy se Gvardiol stáhl právě k Messimu při výstavbě útoku Argentiny, čímž se mezi stopery uvolnilo místo pro přihrávku na unikajícího Álvareze.

Třetí argentinská trefa pak byla doslova symbolická. Nestárnoucí Messi ukázal, že jeho vedení míče stále snese ta nejpřísnější měřítka, s Gvardiolem si nejprve pohrál u postranní čáry, pak se kolem něj ještě obtočil do šestnáctky a naservíroval míč do jednoduché pozice Álvarezovi. S Messim se zkrátka stále musí počítat. A bylo hotovo, 3:0 a bylo po zápase.

Modrićův unavený odchod bez vytouženého zlata

Zatímco Messiho příběh o splněném snu v podobě zisku titulu mistra světa stále může mít pohádkový konec, jiná velká legenda se musí smířit s tím, že na fotbalový Olymp v roli hráče nikdy nevystoupá. Chorvatský záložník Luka Modrić před čtyřmi lety dotáhl svůj tým až do finále, kde pak padl s Francií. Letos Chorvaté narazili ještě o kolo dříve na Argentině.

V semifinálovém souboji přitom působili unaveným dojmem. Není divu, vždyť v osmi dnech odehráli tři nesmírně náročné duely. Proti Belgii se v závěru skupinové fáze strachovali o postup do poslední minuty, proti Japonsku v osmifinále i Brazílii ve čtvrtfinále pak dokonce museli absolvovat i vyčerpávající prodloužení a nervy drásající penaltový rozstřel. Proti Argentině v semifinále tak už síly zkrátky chyběly.

Nepomohl ani fakt, že trenér Dalić se po celý průběh turnaje spoléhal na poměrně úzký kádr. Celkem využil pouze osmnáct hráčů, a to přitom někteří z nich posbírali jen nízké desítky minut. Většina opor tak musela odehrát plnou či téměř plnou porci minut, a tak jim v klíčovém okamžiku zkrátka došlo. Pro bezmála čtyřmilionovou zemi je účast v semifinále dalším velkým úspěchem. Luka Modrić by si ale zasloužil lepší loučení s nejprestižnější reprezentační scénou.

Francie dál sní o obhajobě

Nalejme si čistého vína, v podání Francie to zatím v Kataru není žádná velkolepá jízda. Proti Polsku, Anglii i Maroku to rozhodně nebyly žádné přesvědčivé výhry, minimálně tedy po herní stránce. Přesto mohou Francouzi i nadále snít o tom, že se jim podaří obhájit titul mistrů světa jako prvnímu týmu od roku 1962.

Francie se sice zdá místy být zranitelná, především tedy v obraně. Na druhou stranu to ale v jiných okamžicích působí, jako by ani nehrála na sto procent, protože zatím na turnaji zkrátka nemusela. Dokonale vidět to bylo ve čtvrtfinále s Anglií, kde Francouzi po soupeřově vyrovnání z ničeho nic zapli a další pasáž utkání jasně ovládli.

Po rozdílové brance Girouda následně znovu ubrali a nechali hrát soupeře. A podobným způsobem galský kohout působí na celém šampionátu. Z jednoho úhlu pohledu tak může být pro finálového soupeře, Argentinu, strašidelná představa o tom, že Francie ještě neukázala to nejlepší. Na druhou stranu se ale Francouzi ještě nevyskytli ve vyloženě kritické situaci a není tak jisté, jak by na ní dokázali zareagovat.

Když se z kamarádů stanou soupeři

Velkým tématem druhého semifinálového duelu mezi Francií a Marokem byl souboj dvou spoluhráčů a velkých kamarádů z PSG, francouzského útočníka Kyliana Mbappého a marockého obránce Achrafa Hakimiho. Už dopředu přitom bylo jasné, že se vzhledem ke svým primárním pozicím na hřišti budou pravidelně potkávat.

Maroko předvedlo velmi sympatický výkon, v němž Hakimi opět vyčníval jako jeden z nejlepších. Po zápase se ale mohl radovat Mbappé, který se podepsal pod obě trefy svého týmu a výrazně se tak podílel na postupu Francie do finále.

Ani jeden z gólů nejde přímo na vrub Hakimiho, při trefě Hernándeze si Mbappé seběhl do středu pokutového území a míč spíše náhodně sérií odrazů procpal k následnému střelci. Také druhá branka byla spíše šťastná, Mbappého původní střela byla zblokována, bohužel pro Maroko ale přímo k nohám střídajícího Kolo Muaniho.

Pohádka Maroka tedy skončila v semifinále. Už nyní je jasné, že jde o historicky nejlepší umístění afrického zástupce na světových šampionátech. V sobotu budou mít Maročané šanci přivézt zpátky domů také premiérovou medaili. Budou k tomu potřebovat i Hakimiho, který stejně jako celý tým musí rychle hodit bolestivou porážku za hlavu.

Katarský šampionát dál provází smutek

Bohužel, jedna rubrika se od souhrnu čtvrtfinálového dění změnit nemusí. Po smrti amerického novináře Granta Wahla během utkání mezi Argentinou a Nizozemskem přišla další rána. V posledních dnech tragicky zahynul další žurnalista pracující na katarském šampionátu, domácí fotoreportér Khalid al-Misslam. Na povrch navíc vyplavala další smutná zpráva, už během skupin zemřel také další žurnalista Roger Pearce.

Podle aktuálních informací by ve všech třech případech i přes úvodní nejasnosti (hlavně v případě Wahla) mělo jít o přirozené příčiny smrti. Přesto jde samozřejmě o obrovské životní tragédie, které svým významem dalece přesahují rámec fotbalových výsledků. Upřímnou soustrast všem pozůstalým...

--------------Reklama - Betano--------------

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Antoine Griezmann je jedním z nejlepších hráčů na MS ve fotbale 2022 - Profimedia

Mistrovství světa 2022 - ideální sestava semifinále

Hráče, kteří nejvíce zazářili v bojích o postup do finále katarského šampionátu, vám ve svých ideálních sestavách představí redakce...

Argentina - Francie

Argentina vs. Francie už v neděli ve finále MS 2022

Je to tady! Už v neděli pozná fotbalový svět svého krále. Bude jím Messiho Argentina, nebo titul obhájí Francie v čele s Mbappém?

Týmy Chorvatska a Maroka se potkaly už ve skupině

Zápas o 3. místo na MS ve fotbale: Chorvatsko vs. Maroko živě

Chorvaté se s Maročany v Kataru střetnou už podruhé. Zápas ve skupině skončil bezgólovou remízou, utkání o bronz definitivně určí, kdo byl...