Top 10 momentů základních skupin MS v Kataru

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

MS ve fotbale 2022 míří do play off. Základní skupiny napsaly spoustu úžasných příběhů, které si budeme připomínat ve spojení s šampionátem v Kataru. Vybrali jsme tedy ty nejzajímavější. Podívejte se spolu s námi na TOP 10 momentů dosavadního průběhu turnaje.

Poražená ArgentinaSzczesny hrdinou
Góly i bez BenzemyAustralské oslavy
Fenomenální JaponciMarocký postup
Rozklad BelgieNeymarův kotník
Ronaldo se hlásíKorejské zmrtvýchvstání

Japonsko v základní skupině MS ve fotbale porazilo dva evropské favority Německo a Španělsko - Profimedia Foto: Profimedia

Top 10 momentů v základních skupinách na MS ve fotbale 2022 – výběr podle FotbalZpravy.cz

Je za námi 48 zápasů mistrovství světa. Těch nejdůležitějších 16 nás teprve čeká, ale už v základních skupinách došlo k řadě okamžiků, které zůstanou ve vzpomínkách fanoušků i dlouho po skončení MS v Kataru. Podívejte se na náš výběr TOP 10.

sipka Zahrajte si zdarma osmifinálovou tipovačku k MS ve fotbale

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Důležité informace o MS ve fotbale 2022

Šok pro Argentinu, Saúdská Arábie ukončila její 36zápasovou neporazitelnost

Hned první zápasy na MS nabídly řadu překvapivých výsledků. Žádný z nich se ale nevyrovnal úžasnému obratu Saúdské Arábie proti Argentině. Úřadující jihoameričtí šampioni přijeli do Kataru se skvělou sérií: 36 zápasů v řadě neprohráli. Očekávalo se, že v prvním zápase vyrovnají italský rekord.

Argentinci k tomu dokonce směřovali, když po Messiho brzké první trefě z penalty ještě několikrát dostali míč do brány. Žádný další gól ale neplatil. Ve druhé půli naopak dvakrát udeřili Saúdové a zacloumali argentinským sebevědomím. Vítězný gól Al Dawsariho bude patřit mezi nejhezčí góly šampionátu.

Pro Argentinu nakonec vše dobře dopadlo. Z porážky 1:2 se dokázala vzchopit, a díky dvěma výhrám přeci jen zvládla uhrát ve skupině C první místo. Saúdská Arábie bohužel žádné další body nepřidala, a i přes heroický výkon proti Argentině skončila poslední.

Fotbalisti Saúdské Arábie senzačně otočili zápas s Argentinou a ukončili její dlouhou neporazitelnost - Profimedia Foto: Profimedia

Wojciech Szczesny penaltovým hrdinou Polska

Argentinu do osmifinále doprovodil tým Polska, a to zejména díky vynikajícím výkonům brankáře Wojciecha Szczesnyho. Gólman Juventusu v důležité chvíli chytil penaltu proti Saúdské Arábii. Poláci tento zápas vyhráli 2:0 a posunuli se na postupová místa.

Zůstali na nich i po posledním kole, v němž čelili Argentině. Szczesny opět vytáhl zákrok proti pokutovému kopu, tentokrát si na něj nepřišel Lionel Messi. Szczesny v té chvíli udržel stav 0:0, a i když nakonec Poláci o dvě branky podlehli, v celkovém zůčtování měli na druhém místě lepší skóre než Mexiko.

Kromě výrazné pomoci k postupu se Szczesny sám zapsal do historie mistrovství světa. Stal se po 20 letech prvním brankářem, který na jednom MS chytil více penalt. Napodobil tím Brada Friedela, kterému se to podařilo na mundialu v Japonsku a Jižní Koreji.

Wojciech Szczesny chytil penaltu Messimu a výrazně přispěl k postupu Polska - Profimedia Foto: Profimedia

Francie střílí góly i bez držitele Zlatého míče

Ještě před šampionátem otřásla Francií nepříjemná zpráva: vítěz Zlatého míče Karim Benzema si na turnaji nezahraje. Jenže Francouzi mají i bez něj neskutečně silný útok a v základní skupině to naplno potvrdili.

Za tři zápasy nastříleli šest gólů, a to v posledním utkání s Tuniskem mohli dokonce protočit hráče sestavy (také prohráli 0:1). Francouzi v Kataru i bez Benzemy působí velmi sebevědomě a tvoří si spoustu šancí.

Kylian Mbappé podle očekávání bojuje o Zlatou kopačku, vstřelil už tři góly. A mohl na tom být ještě lépe, řadu skvělých možností totiž spálil. Kromě Mbappého se ale prosazuje i Olivier Giroud, a francouzský útok tak nezávisí na jediném hráči.

Francie na MS střílí hodně gólů, přestože se zranil držitel Zlatého míče Benzema - Profimedia Foto: Profimedia

Australský postup slavily davy v ulicích ve čtyři hodiny ráno

Spolu s Francií postoupila do osmifinále překvapivě také Austrálie, od níž se to před MS nečekalo. Australani ale po vítězství nad Tuniskem dokázali v posledním utkání porazit i favorizované Dány a zajistit si účast v play off.

Svět po skončení zápsau obletěly ikonické záběry a fotky z velkých australských měst. Ulice plné fanoušků bouřlivě slavily úspěch národního týmu, přestože rozuzlení přišlo až v tamních ranních hodinách.

Není divu, Austrálie postupem do osmifinále vyrovnala své maximum. Do vyřazovací fáze předtím prošla jen na MS 2006, kde po kontroverzní penaltě podlehla pozdějším šampionům z Itálie. Tentokrát bude Australany čekat duel s Argentinou.

Fanoušci v Austrálii oslavují postup svého národního týmu do osmifinále MS ve fotbale 2022 - Profimedia Foto: Profimedia

Fenomenální Japonci porazili Němce i Španěly a vyhráli skupinu

Fascinující boj o postup přinesla i skupina E, v níž diváky uchvátilo Japonsko. Japonci hned v prvním kole nečekaně obrátili vývoj zápasu s Německem a řekli si o místo v osmifinále.

Po druhém kole to však vypadalo, že Japonsko propáslo svou šanci, když podlehlo podceňované Kostarice. Němci byli rázem zpět ve hře o postup, Japonce naopak reálně mohlo spasit jen vítězství nad Španělskem.

Japonci proti Španělům sice prohrávali, jenže se jim ve druhé půli podařil stejný obrat jako proti Německu. Vedení 2:1 udrželi a nejen, že postoupili, dokonce se jim to podařilo z prvního místa. Z bláznivé skupiny E prošli dál i Španělé, Němcům zbyl Černý Petr.

Japonsko porazilo Španělsko a překvapivě vyhrálo skupinu E, rozhodující gól byl předmětem sporu - Profimedia Foto: Profimedia

Maroko dalším překvapivým vítězem skupiny

Ani ve skupině F nedošlo na papírové předpoklady. Belgii a Chorvatsku se postavila do cesty odhodlaná marocká reprezentace. V Maroku se sešla generace výjimečně nadaných fotbalistů, kteří svůj potenciál potvrdili prvním místem v tabulce.

Maroko si o postup řeklo především ve druhém zápase, v němž porazilo Belgii 2:0. Tímto výsledkem Maročani postavili Belgičany a Chorvaty do přímé bitvy o postup, zatímco sami dalším vítězstvím nad Kanadou vybojovali první místo ve skupině.

Je to podruhé v historii, co Maročani postoupili ze základní fáze. V roce 1986 jim následně vystavili stopku Západní Němci. Vzhledem k německému selhání se ale tento scénář nebude opakovat. Maroko se těší na jiného zvučného soupeře – Španělsko.

Maroko slaví vítězství ve skupině F a postup do osmifinále MS ve fotbale 2022 - Profimedia Foto: Profimedia

Lukaku se neprobudil ze střelecké noční můry, Belgie na MS končí

Zmíněný souboj Belgie s Chorvatskem nabídl strhující druhý poločas. Vzhledem k výsledkům Maroka bylo jasné, že spolu se severoafrickou výpravou se do play off podívá jen jeden z favorizovaných evropských výběrů.

Chorvati měli lepší výchozí pozici, stačilo jim udržet s Belgií remízu. To se jim nakonec podařilo, přestože Belgičani si vytvořili několik obrovských šancí. Téměř do všech se dostal Romelu Lukaku, jenže pokaždé selhal. Belgie míč do brány nedotlačila a z Kataru se poroučí už po třech zápasech.

Pro stárnoucí generaci belgických hvězd to byla poslední možnost, jak dosáhnout úspěchu na MS. Někteří hráči jistě budou v kádru – pokud se Belgie kvalifikuje – i na příštím šampionátu, národní tým ale v příštích letech čeká značná obměna.

Romelu Lukaku mohl Belgii vystřelit postup, místo toho Belgičani končí už ve skupině - Profimedia Foto: Profimedia

Neymara zradil kotník, Brazilci dohráli skupinu bez největší hvězdy

Před turnajem byla největším favoritem na titul reprezentace Brazílie v čele s Neymarem. V prvním zápase ale největší pozornost získal Richarlison, který dvěma góly rozhodl o výhře nad Srbskem. Zejména jeho kop přes hlavu bude patřit mezi highlighty celého turnaje.

Brzy po utkání už ale titulky plnilo především Neymarovo jméno. Neymar zápas se Srbskem nedohrál, byl v něm několikrát faulován a při jednom ze soubojů si nešťastně podvrtl kotník. Ani trenér Tito dlouho netušil, že je zranění vážné.

Jenže Neymarův kotník pořádně natekl a následné vyšetření bohužel potvrdilo, že Neymar potřebuje pauzu. Brazilci museli základní skupinu dohrát bez své největší hvězdy. A přestože si v klidu zajistili postup, před osmifinále celá země doufá, že se Neymar stihne uzdravit.

Neymar si v prvním zápase na MS zranil kotník, Brazílie musela dohrát skupinu bez něj - Profimedia Foto: Profimedia

Ronaldo se hlásil o gól, technologie Adidasu ale teč nepotvrdila

Je prakticky nepředstavitelné, aby na sebe Cristiano Ronaldo nestrhl pozornost. Platilo to jak před mistrovstvím světa, tak v jeho dosavadním průběhu. Ronaldo toho během MS stihl už opravdu mnoho.

Nejprve skončil v Man United, poté přifilmoval pád proti Ghaně, aby sám proměnil nařízenou penaltu. Diskuze vzbudil i po druhém utkání proti Uruguayi, v němž si nárokoval další gól. Podle všeho jej ale nevstřelil.

Stalo se to v 54. minutě, kdy si Ronaldo naskakoval na centr Bruna Fernandese. Z nejrůznějších záběrů nebylo poznat, zda skutečně alespoň vlasy dokázal tečovat míč, který zapadl do uruguayské sítě. Ronaldo se sám o branku hlásil, ale FIFA ji přiznala Fernandesovi a ani senzory v míči Adidasu nedetekovaly Ronaldovu teč.

Cristiano Ronaldo se hlásil o gól proti Uruguayi, míč však podle technologie Adidasu netečoval - Profimedia Foto: Profimedia

Jižní Korea na poslední chvíli sebrala postupové místo Uruguayi

Nebyl to ale jen Ronaldo, kdo se ve skupině H staral o drama. Neskutečnou zápletku přinesla souběžně hraná poslední utkání. Kromě už jistě postupujících Portugalců měla nejlepší výchozí pozici Ghana, které by nejspíš stačila remíza proti Uruguayi. Ghana ale prohrávala 0:2 a vypadalo to, že do osmifinále projdou Jihoameričané.

Jenže to by nesměla Jižní Korea porazit Portugalce, kteří byli do té doby na turnaji bezchybní. Portugalsko navíc od 5. minuty vedlo 1:0, a i když Korea ještě v první půli vyrovnala, moc to na zvrat nevypadalo.

V nastavení ale po odraženém rohovém kopu Portugalska upláchl do brejku Son Heung-Min a korejský kapitán před vápnem krásnou přihrávkou poslal do šance Hwanga Hee-Chana. Chan skóroval a Jižní Korea na dálku opařila Uruguayce. Těm k postupu chyběla jedna branka, o kterou se v posledních minutách snažili jen marně.

Jižní Korea na poslední chvíli předčila Ghanu s Uruguayí a postupuje do osmifinále MS - Profimedia Foto: Profimedia

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

VAR Room

Pravidla na MS ve fotbale 2022 - ofsajd, střídání, postup

Jaká technologie bude rozhodovat o ofsajdech, kolikrát budou moci týmy během zápasu vystřídat a jak zní postupová matematika?

Stadium 974 v Kataru

Program zápasů a TV vysílání mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale ⚽ letos nezvykle odvysílají dvě ✌️ televizní společnosti. Podívejte se, jak si Česká televize a Nova rozdělí...