Mistrovství světa 2022 - dresy všech účastníků

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ke každému významnému momentu fotbalové historie patří i dres toho týmu, který zrovna hrál hlavní roli. Podobných situací se určitě dočkáme i na blížícím se světovém šampionátu. Pojďme se podívat, v čem jednotlivé týmy v Kataru nastoupí.

HistorieZnačkyZajímavostiDresyTop 10

Dresy Foto: Profimedia

Fotbalový svátek začíná už za několik dní, a tak je nejvyšší čas představit si vše podstatné, co se světovým šampionátem v Kataru úzce souvisí. Než se však pustíme do jednotlivých témat, shrňme si na úvod základní informace o blížícím se mistrovství světa.

MS ve fotbale 2022: základní informace a termíny
⏰ Kdy se hraje? Od 20. 11. do 18. 12. 2022
🌏 Kde se hraje? Katar, Asie
⚽ Kolik týmů se zúčastní? 32 reprezentací
🏆 Kdo obhajuje titul? Francie
📺 Kde sledovat MS živě? ČT Sport, TV Nova

sipka Získejte bonus zdarma a vsaďte si na mistrovství světa 2022

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Historie: Ikonické dresy napříč fotbalovou historií

Dresy, které byly nošené při velkých fotbalových zápasech, pak jsou často úzce spjaty se sportovní historií daného státu. Malé děti po celém světě touží získat dres svého oblíbeného hrdiny, v němž by se pak mohly předvádět před svými kamarády a snít o tom, že si třeba jednou na podobně velkolepé scéně samy zahrají.

Magazín GQ mezi ty nejpamátnější vybral například chorvatský dres z roku 1998, argentinský z 1978, nigérijský z před čtyř let, francouzský z 1998, kamerunský z 2002 nebo třeba brazilský z MS 1982. Na tyto i další povedené kousky se můžete podívat na tomto odkazu.

Značky: Které firmy oblékají letošní účastníky?

Největší zastoupení má společnost Nike, která obléká hned třináct reprezentací. Adidas připravil dresy pro sedm týmů, Puma pak pro dalších šest. Zbylých šest výběrů se může pyšnit originálním ošacením, které jiný z účastníků nemá. Jednoduchý souhrn nabízíme v přiložené tabulce.

Výrobci dresů jednotlivých reprezentací
Nike Austrálie, Brazílie, Kanada, Chorvatsko, Anglie, Francie, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Katar, Saúdská Arábie, Jižní Korea, USA
Adidas Argentina, Belgie, Německo, Japonsko, Mexiko, Španělsko, Wales
Puma Ghana, Maroko, Senegal, Srbsko, Švýcarsko, Uruguay
Hummel Dánsko
One All Sports Kamerun
New Balance Kostarika
Marathon Ekvádor
Majid Írán
Kappa Tunisko

Zajímavosti: Bojkot Kataru i odstrčená Kanada

S představením dresů se vždy pojí i velký zájem médií i fanoušků po celém světě. K vrcholné akci typu mistrovství světa dodavatelé tradičně připravují speciální sadu, kterou daná reprezentace nosí výhradně právě na světovém šampionátu. Tedy, taková je běžná praxe, pokud zrovna nejste Kanada.

Ta jako jediná od svého sponzora Nike k MS 2022 nedostala novou sadu dresů, a tak v Kataru vyběhne ve stejném modelu, který nosila už po celý předešlý rok. Vysvětlení oděvní společnosti bylo takové, že Kanada je v jiném cyklu vývoje dresů. Své zklamání ale neskrývali ani hráči ze země, která se na mistrovství světa probojovala poprvé od roku 1986 a teprve podruhé v historii.

Zajímavé momenty přinesl i samotný fakt, že se letošní šampionát koná právě v Kataru, jehož pořadatelství provází řada kontroverzí. Po svém se k tomu postavila dánská sportovní značka Hummel, která obléká tamní reprezentaci. Ta se rozhodla využít příležitost vyjádřit svůj názor k událostem v Kataru, čemuž uzpůsobila i navržené sady dresů.

Ty mají výrazně utlumené všechny detaily, a to včetně samotného loga Hummel, až ani takřka nejsou vidět. Společnost se tak chce distancovat od událostí v Kataru a vyjádřit svůj protest proti konání akce právě zde. Zároveň dánské reprezentaci navrhla i třetí sadu, kterou jinak týmy nepotřebují a ani nemají, a to v černém provedení, které odkazuje na smrt ilegálních migrantů při výstavbě katarských stadionů.

Dresy: Sady všech týmů pro MS 2022

1️⃣ Kdy začíná mistrovství světa ve fotbale?

Mistrovství světa ve fotbale začíná 20. listopadu 2022. Další důležité informace k MS najdete ZDE.

2️⃣ Kdo vyhrál mistrovství světa ve fotbale?

V roce 2018 vyhrála světový šampionát Francie. Přehled všech vítězů si prohlédněte ZDE.

3️⃣ Kdy bude mistrovství světa ve fotbale?

Fotbalové mistrovství světa se uskuteční od 20. listopadu do 18. prosince 2022. Program zápasů naleznete ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Míč, maskot, trofej

Mistrovství světa 2022 - logo, míč, song, maskot, stadiony

Zahajovací den mistrovství světa v Kataru se nezadržitelně blíží. Pojďme si představit, kde a s čím se bude hrát, stejně jako oficiální...

Mistrovství světa 2022 v Kataru

MS ve fotbale 2022 v číslech – peníze, statistiky a zajímavosti

Podívejte se na zajímavá čísla, která se pojí s mistrovstvím světa 2022. ⚽ V článku se podíváme na čísla týkající se financí 🎟️ i různých...

Neymar

Mistrovství světa 2022 - soupisky a sestavy všech týmů

Každá účastnická země mistrovství světa může do Kataru poprvé v historii vyslat hned 26 fotbalistů. Jak vypadají nominace všech účastníků?