Mistrovství světa ve fotbale 2022 - kurzy, favoriti, sázky

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Na fotbalové mistrovství světa si fanoušci musí poprvé v historii počkat až do závěru roku, šampionát by však i tak měl znovu nabídnout strhující podívanou. Zahajovací zápas je na programu už 20. listopadu. Kdo jsou největší favorité, jaké jsou na ně kurzy a na co vše se dá sázet?

KurzyBrazílieFrancieAnglieArgentina
PortugalskoSenegalDánskoDalší sázky

Mbappe, Griezmann, Pogba Foto: Profimedia

Ačkoliv pořadatelství Kataru provází množství kontroverzí a protestů, z čistě sportovního hlediska by nic nemělo bránit kvalitnímu zážitku. Prvenství obhajuje Francie, která i tentokrát bude patřit k největším favoritům.

MS ve fotbale 2022: základní informace a termíny
⏰ Kdy se hraje? Od 20. 11. do 18. 12. 2022
🌏 Kde se hraje? Katar, Asie
⚽ Kolik týmů se zúčastní? 32 reprezentací
🏆 Kdo obhajuje titul? Francie
📺 Kde sledovat MS živě? ČT Sport, TV Nova

Na zlato si však brousí zuby i celá řada dalších fotbalových velmocí včetně historicky nejúspěšnější reprezentace Brazílie. Celkem se všechny reprezentace dají rozdělit do několika skupin podle toho, jaké šance jim sázkové kanceláře dávají. Jednociferný kurz si vysloužilo pět zěmí, které tak tvoří okruh největších adeptů na zlato.

Následují další čtyři týmy s kurzem jen těsně nad 10. Dánskem začíná a Švýcarskem končí další pětičlenná skupina tzv. černých koní. Vítězství ostatních reprezentací už se pak pohybuje v mezích utopie.

Kurzy na celkové vítězství na MS dle Fortuny
Brazílie 5,50 Mexiko 140,00
Francie 6,50 USA 150,00
Anglie 7,00 Wales 150,00
Argentina 8,00 Ekvádor 200,00
Španělsko 9,00 Maroko 245,00
Německo 12,00 Kamerun 250,00
Belgie 14,00 Ghana 250,00
Portugalsko 15,00 Jižní Korea 275,00
Nizozemsko 15,00 Kanada 315,00
Dánsko 30,00 Japonsko 320,00
Chorvatsko 50,00 Austrálie 350,00
Uruguay 60,00 Tunisko 350,00
Senegal 80,00 Katar 475,00
Švýcarsko 88,00 Írán 555,00
Polsko 120,00 Saúdská Arábie 800,00
Srbsko 125,00 Kostarika 850,00

sipka Získejte bonus zdarma a vsaďte si na mistrovství světa 2022

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Brazílie: Závislost na Neymarovi a "nebrazilská" hra

Kanárci jsou dle sázkových kanceláří nejžhavějším kandidátem na titul i letos, vsadit se na jejich již šestý světový triumf dá v kurzu 5,50. Tým kolem hvězdného Neymara suverénně ovládl jihoamerickou část kvalifikace, když za 17 utkání ztratil jen šest bodů za tři remízy a celkem inkasoval jen těžko uvěřitelných pět branek.

Právě defenziva a celková kompaktnost je momentálně, ač na Brazílii nezvykle, dost možná hlavní předností týmu, který se pod koučem Titem přestal spoléhat jen na individuální schopnosti ofenzivních hvězd. To přineslo mimo jiné i zlato a stříbro ze dvou posledních turnajů Copa América. Na posledním mistrovství světa v Rusku sice Brazilci vypadli již ve čtvrtfinále s Belgií, při pohledu na sestavu si však nelze nevšimnout některých slabších míst, která by letos měli vyplnit špičkoví hráči jako Marquinhos, Fabinho nebo Casemiro.

Co by naopak mohlo Brazilce potopit, to je až přílišná závislost na Neymarovi, alespoň co se hry dopředu týče. Ačkoliv Gabriel Jesus, Raphinha, Richarlison či Paquetá jsou fotbalisté s mimořádným ofenzivním potenciálem, do role tahounů reprezentace (ještě) nedorostli, a tak je hra Brazilců stále spíše čekáním na to, co vymyslí střízlík s desítkou na zádech. V případě jeho zranění či poklesu formy by tak mohli mít kanárci problém prosadit se proti kvalitnějším obranám.

Francie: Obhájce titulu řeší problémy individualit

Kurz na vítězství Francie činí 6,50. Pro obhájce titulu hovoří fakt, že trenér Deschamps bude moci počítat s prakticky celým zlatým kádrem z Ruska, navíc vyšperkovaným o znovuzrozeného kanonýra Benzemu. Ten v útoku doplní stále teprve třiadvacetiletého Mbappého, jenž má po čtyřech gólech z Ruska už nyní našlápnuto mezi velikány historie mistrovství světa. Pokud Francouzi znovu najdou motivaci a formu, jen těžko je někdo bude zastavovat.

Přesto v zemi galského kohouta není v posledních letech vše tak růžové, jak by se mohlo zdát. Francie na loňském evropském šampionátu vyhořela, když po dvou remízách ve skupině nestačila hned v osmifinále na Švýcarsko a na celém turnaji působila značně vyčpěle. Prakticky hned poté si Francouzi spravili chuť vítězstvím v Lize národů, v letošním ročníku stejné soutěže už ale znovu jasně převládaly pocity zklamání.

Jediný získaný bod ze soubojů s Chorvatskem je málo, ještě horším znamením jsou pak dvě porážky s Dánskem, mimochodem jedním ze soupeřů Francie v základní skupině MS. Vrásky Deschampsovi musí přidělávat i psychické rozpoložení Mbappého a Griezmanna či zdravotní stav Pogby či Kantého, strůjců titulu z roku 2018.

Bez zajímavosti není ani fakt, že obhájit mistrovský titul se naposledy podařilo Brazílii v roce 1962, v dalších čtrnácti příležitostech zvedl trofej nad hlavu jeden z vyzyvatelů.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Anglie: Kolébka fotbalu má snazší skupinu, ale také otřesné výsledky

Jen o málo vyšší kurz na zlato, tedy 7,00, připisují bookmakeři Anglii. Kolébka fotbalu čeká na titul, ale i vůbec na kteroukoliv z medailí z MS, už od roku 1966. V Rusku sice bojovala alespoň o bronz, nakonec však v utkání o třetí místo padla s Belgií.

Přesto se v posledních letech může pochlubit zlepšenými výsledky na velkých turnajích, což jen podtrhuje loňské stříbro z mistrovství Evropy. Připočteme-li k tomu další téměř rok a půl zkušeností, které od té doby nasbírají vycházející hvězdy jako Alexander-Arnold, James, Bellingham nebo Rice, mohou Angličané pomýšlet ještě výše. Do karet tentokrát hraje Albionu i relativně slabší základní skupina, soupeři z Walesu, USA a Iránu by neměli klást výraznější odpor.

Překážkou Anglie naopak může být trenér Southgate, který v porovnání s lodivody ostatních velkých favoritů nedosahuje takových kvalit. Značí to i chybějící jasný rukopis Albionu pod jeho vedením, dokumentovaný neustále měnící se formací základní sestavy, stejně jako přílišná pasivita v soubojích s kvalitnějšími protivníky. A spokojenost v Anglii rozhodně nemůže panovat ani s aktuální formou.

Domácí drtivá porážka od Maďarska 0:4 byla zdaleka nejvarovnějším zaváháním, rozhodně však ne jediným. Anglie ve skupině Ligy národů ani jednou nevyhrála, což nemohlo znamenat nic jiného než sestup.

Argentina a Portugalsko: Labutí píseň legend Messiho a Ronalda

V diskuzích o aspirantech na titul pochopitelně nesmí chybět ani týmy dvou velikánů jednadvacátého století, Lionela Messiho a Cristiana Ronalda. Pro oba jde přitom s největší pravděpodobností o poslední reálnou naději na zisk titulu mistra světa.

Argentina pod vedením kouče Scaloniho konečně našla fungující systém a působí jako jednotný tým, což v předešlých účastech na MS rozhodně nebývalo zvykem. V zádech má také triumf na turnaji Copa América, kterýmž ze sebe Messi alespoň částečně mohl shodit tlak spojený s neúspěchy na reprezentační scéně. Triumfem na světovém šampionátu, na který si lze vsadit v kurzu 8,00, by už umlčel zřejmě i poslední zbývající kritiky.

Také Ronaldo má za sebou s Portugalskem kontinentální zlato, na to už ale od roku 2016 začíná usedat prach. Na velký průlom na MS Portugalci stále čekají, naposledy z toho byl osmifinálový krach na Uruguayi, o čtyři roky dříve dokonce nepostoupili ani ze skupiny. Před rokem navíc Ronaldo a spol. rovněž vypadli už v osmifinále s Belgií, na MS museli dokonce postoupit až z baráže, ani forma posledních měsíců tedy nenaznačuje výrazný úspěch. Tým s Ronaldem však nelze nikdy zcela odepsat, a na jeho zlato si lze vsadit v kurzu 15,00.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Černí koně: Afričtí šampioni či severský vítr

Konání turnaje v listopadu a prosinci, tedy uprostřed běžné fotbalové sezóny, by však mohlo přinést i nespočet překvapení. Těm by mohl nahrávat třeba i fakt, že týmy budou mít oproti předešlým šampionátům mnohem kratší čas na přípravu. Například anglická Premier League má na programu zápasy ještě 12. listopadu, přičemž šampionát startuje již o osm dní později.

To představuje obrovský rozdíl oproti tradičnímu letnímu termínu, kdy se jednotlivé celky běžně schází ve svých tréninkových kempech téměř měsíc před zahajovacím dnem MS. Dalším nevyzpytatelným faktorem by mohlo být počasí. Přestože všech osm stadionů by mělo být plně klimatizovaných, průměrná denní teplota v hlavním městě Dauhá dosahuje v listopadu 30 stupňů Celsia.

Jedním z týmů, které by toho mohly využít, je africký šampion ze Senegalu. Ten se na cestě za kontinentálním titulem mohl spolehnout na neprostupnou obranu v čele s gólmanem Mendym, když za celý turnaj inkasoval jen dvakrát. Směrem dopředu je pak stále spoleh na hvězdného Maného. Ten před čtyřmi lety dotáhl svůj tým ke čtyřem bodům v základní skupině, které ale tehdy o jediný gól nestačily na postup.

Tentokrát by ale skupina s Ekvádorem a domácím Katarem měla představovat schůdnější cestu do osmifinále, přičemž ve vyřazovací části už mohou pevná obrana a Mané zaskočit kteréhokoliv soupeře. Na šokující vítězství Senegalu na celém turnaji si lze vsadit v kurzu 80,00, pokud byste však chtěli přeci jen zůstat více při zemi, na účast ve čtvrtfinále je vypsán kurz 4,00, v osmifinále dokonce velmi přijatelných 1,80.

TIP: Senegal se ve skupině A umístí lépe než Ekvádor v kurzu 1,67 sipka Vsadit u Fortuny Senegal

Na vzestupu je po letech útlumu fotbal také v Dánsku. Před čtyřmi lety z toho na MS byla účast v osmifinále, kde Dánové vypadli s pozdějším finalistou z Chorvatska až na pokutové kopy. Před rokem na EURO to už tým kouče Hjulmanda dotáhl do semifinále, kde až v prodloužení nestačil na domácí Anglii.

Za zmínku pak stojí i další počínání Dánů, v kvalifikaci na MS poprvé inkasovali až v předposledním utkání, první body ztratili dokonce až v tom úplně posledním, a v letošní Lize národů už připsali na konto skalp obou posledních finalistů MS, Francie (dokonce dvakrát) a Chorvatska.

Právě s Francií se Dánové utkají i v základní skupině, přičemž další soupeři, Tunisko a Austrálie, by do bojů o postup zasáhnout příliš neměli. Vzhledem k formě i nedávným úspěchům ve vzájemných zápasech tak stojí za zmínku kurz na dánský postup minimálně do čtvrtfinále v hodnotě 2,80. V osmifinále by totiž Dány v čele s uzdraveným a opět ve formě hrajícím Eriksenem s největší pravděpodobností čekal jeden z dvojice Mexiko-Polsko, tedy hratelní protivníci.

TIP: Dánsko se ve skupině D umístí lépe než Francie v kurzu 3,80 sipka Vsadit u Fortuny Dánsko

Další sázkové příležitosti: Kdo lépe, pořadí skupin, umístění

Kromě nepřeberného množství sázkových příležitostí na jednotlivé zápasy mistrovství světa či výše zmíněného celkového umístění týmů (tedy jejich postup alespoň do osmifinále/čtvrtfinále/semifinále/finále) si lze vsadit například i na pořadí reprezentací v základních skupinách. Jednotlivým základním skupinám se ještě budeme i my věnovat v nadcházejících týdnech.

Dále Fortuna v nabídce má sázku na to, z jaké skupiny vzejde celkový vítěz mistrovství světa. Zároveň se dá tipovat i to, z jakého bude nový mistr světa kontinentu. Největším favoritem je Evropa, následovaná Jižní Amerikou.

Z jakého kontinentu bude vítěz mistrovství světa
Evropa 1,37
Jižní Amerika 3,25
Jiný kontinent 20,00

Dá se očekávat, že s blížícím se výkopem úvodního utkání budou další příležitosti postupně přibývat, včetně nejlepšího střelce, počtu žlutých či červených karet na turnaji i počtu vstřelených branek.

1️⃣ Kdy začíná mistrovství světa ve fotbale?

Mistrovství světa ve fotbale začíná 20. listopadu 2022. Další důležité informace k MS najdete ZDE.

2️⃣ Kdo vyhrál mistrovství světa ve fotbale?

V roce 2018 vyhrála světový šampionát Francie. Přehled všech vítězů si prohlédněte ZDE.

3️⃣ Kdy bude mistrovství světa ve fotbale?

Fotbalové mistrovství světa se uskuteční od 20. listopadu do 18. prosince 2022. Program zápasů naleznete ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pohár pro vítěze mistrovství světa ve fotbale

Mistrovství světa ve fotbale: program zápasů a tabulky skupin

Po čtyřech letech se ty nejlepší fotbalové ⚽ reprezentace opět utkají na jednom turnaji. Je tu mistrovství světa, 🏅 které v roce 2022...

Recenze sázkové kanceláře Fortuna

Recenze sázkové kanceláře Fortuna: registrace, bonusy a kurzy

Fortuna patří mezi nejznámější ⭐ sázkové kanceláře v Česku. Jaké služby a bonusy nabízí? To se dozvíte ✔️ v následující recenzi.

Česká fotbalová reprezentace

Česká fotbalová reprezentace - program, aktuality, soupiska

Přečtěte si aktuální informace o české ⚽ reprezentaci. V článku najdete program, výsledky ✔️ i nominaci českého národního týmu.