Pravidla na MS ve fotbale 2022 - ofsajd, střídání, postup

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fotbalový šampionát v Kataru s sebou přinese i řadu novinek. Jaká technologie bude rozhodovat o ofsajdech, kolikrát budou moci týmy během zápasu vystřídat a jak zní postupová matematika? Detailní informace přinášíme v článku.

OfsajdRozhodčí – SoupiskyStřídáníPostup

VAR Room Foto: Profimedia

V Kataru je vše (kromě alkoholu) připraveno ke startu šampionátu. Již zítra je na programu zahajovací ceremoniál a úvodní utkání mezi domácím výběrem a reprezentací Ekvádoru.

MS ve fotbale 2022: základní informace a termíny
⏰ Kdy se hraje? Od 20. 11. do 18. 12. 2022
🌏 Kde se hraje? Katar, Asie
⚽ Kolik týmů se zúčastní? 32 reprezentací
🏆 Kdo obhajuje titul? Francie
📺 Kde sledovat MS živě? ČT Sport, TV Nova

sipka Získejte bonus zdarma a vsaďte si na mistrovství světa 2022

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Ofsajd: Poloautomatická technologie

Posuzování ofsajdů je po celém světě v posledních letech věčným a velice kontroverzním tématem. Největší kritice je podrobena nepřesnost kalibrovaných čar, které videorozhodčí u monitoru často "maluje" na obrazovku tak trochu od oka. V situacích, kdy o legálnosti postavení útočícího hráče často rozhodují centimetry, je takový způsob rozhodování zkrátka nedostatečný. V některých ligách je velkým problémem také doba, kterou rozhodčí ke kontrole u videa potřebují.

Pro mistrovství světa v Kataru FIFA připravila novou, poloautomatickou technologii. Ta využívá 12 vyhrazených sledovacích kamer namontovaných pod střechou stadionu ke sledování míče a až 29 datových bodů každého jednotlivého hráče. Při porušení pravidel o ofsajdu odešle technologie informaci videorozhodčím, kteří pak celou situaci ověří ještě na vlastní oči. Po potvrzení pak budou v televizi i na velkoplošných obrazovkách na stadionu inkriminované momenty okamžitě nabídnuty v 3D modelu.

Rozhodčí: Poprvé v historii včetně žen

Je to trochu ironické, ale právě v Kataru fotbal učiní další velký krok směrem k rovnoprávnosti pohlaví. Na světový šampionát mužů budou poprvé v historii dohlížet i ženské rozhodčí. Konkrétně jde o tři hlavní rozhodčí a tři asistentky. Trio hlavních arbitryní je součástí seznamu celkem 36 oficiálních rozhodčích.

Rozdělení jednotlivých sudích na konkrétní zápasy zatím nebylo stanoveno, a popravdě vlastně ani neexistuje žádná záruka, že se kdokoliv z nominovaných představí v roli hlavního rozhodčího. Pokud však Stephanie Frappart z Francie, Yoshimi Yamashita z Japonska nebo Salima Mukasanga z Rwandy dostanou důvěru, budou prvními ženami, které povedou utkání mistrovství světa.

Soupisky: Rozšířené na 26 jmen, změny jsou možné jen do výkopu

Na minulých turnajích bylo tradicí, že jednotlivé soupisky mohly čítat 23 jmen. Pro šampionát v roce 2022 se nominace mohly rozšířit o tři další fotbalisty. FIFA rozhodnutí odůvodnila výjimečným termínem uprostřed sezony i stále ještě trvajícími speciálními podmínkami spojenými s pandemií koronaviru.

Jednotlivé soupisky se uzavírají v době výkopu prvního zápasu konkrétního týmu. Do té doby ještě mohou v nominacích dělat změny, což už v posledních dnech řada mužstev využila z důvodu zranění některého z hráčů.

S rostoucí velikostí nominace souvisí i rozšíření laviček náhradníků. Na ty může nyní z každého týmu usednout 15 fotbalistů místo tradičních 12. I nadále tak na střídačce mohou sedět a do utkání zasáhnout všichni členové kádru.

Střídání: MS kopíruje poslední trendy, rozšíří možnosti

1️⃣ Kdy začíná mistrovství světa ve fotbale?

Mistrovství světa ve fotbale začíná 20. listopadu 2022. Další důležité informace k MS najdete ZDE.

2️⃣ Kdo vyhrál mistrovství světa ve fotbale?

V roce 2018 vyhrála světový šampionát Francie. Přehled všech vítězů si prohlédněte ZDE.

3️⃣ Kdy bude mistrovství světa ve fotbale?

Fotbalové mistrovství světa se uskuteční od 20. listopadu do 18. prosince 2022. Program zápasů naleznete ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Míč, maskot, trofej

Mistrovství světa 2022 - logo, míč, song, maskot, stadiony

Zahajovací den mistrovství světa v Kataru se nezadržitelně blíží. Pojďme si představit, kde a s čím se bude hrát, stejně jako oficiální...

Mistrovství světa 2022 v Kataru

MS ve fotbale 2022 v číslech – peníze, statistiky a zajímavosti

Podívejte se na zajímavá čísla, která se pojí s mistrovstvím světa 2022. ⚽ V článku se podíváme na čísla týkající se financí 🎟️ i různých...

Neymar

Mistrovství světa 2022 - soupisky a sestavy všech týmů

Každá účastnická země mistrovství světa může do Kataru poprvé v historii vyslat hned 26 fotbalistů. Jak vypadají nominace všech účastníků?