Preview jarní části Fortuna ligy 2023/24: Bitva o titul, o sestup, střelci

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Je tu konec zimní pauzy a liga se vrací zpátky. Všechny týmy si prošly náročnou zimní přípravou, doplnily kádry a budou chtít na konci sezóny dopadnout co nejlépe. Jaké jsou predikce týmů, kdo má šanci na krále střelců a kdo bude hvězdou ligy, to se dozvíte v článku.

SpartaSlaviaPlzeň
Pohárové poziceKandidáti na sestup
Nejlepší střelecHvězda ligy

Ladislav Krejčí v dresu Sparty Praha Foto: Profimedia

Hodnocení Fortuna ligy: 9,9/10

  • Kdy začíná Fortuna liga: Sezóna 2023/24 začíná 10. února 2024 od 15:00
  • Kdo je favoritem na titul: Sázkové kanceláře favorizují Spartu a Slavii

Preview jarní části Fortuna ligy: Kdo získá titul, postoupí do pohárů a kdo sestoupí?

Fortuna liga startuje už v sobotu a čeští fanoušci se těší na ligové duely. Nejlepší pozici má pražská Sparta, za ní je její odvěký rival Slavia a na třetím místě je Plzeň, na kterou dotírá Slovácko.

U dna tabulky jsou pak České Budějovice a Zlín. Sestupové starosti má ještě Karviná a za očekáváním je Hradec Králové s Jabloncem a Pardubicemi. Jak si na jaře povede velká trojka Sparta, Slavia a Plzeň? Kdo si dělá zálusk na poháry a kdo sestoupí? Sledujte ligu už od 10. února na Fortuna TV.

sipkaZaregistrujte se a sledujte Fortuna ligu

Sleduj průběh zápasu ZDE

Sparta udržela opory, co předvede posila Solbakken?

Sparta jde do jarního boje s pětibodovým náskokem na Slavii a bude ho chtít nejen udržet, ale nejlépe i navýšit. Trenér Priske se mohl v podzimní části spolehnout hlavně na silnou ofenzivu, která je nejlepší v lize.

Klíčové pro Sparťany do jarních bojů je udržení všech klíčových hráčů. Zájem byl hlavně o opory defenzivních řad Vitíka a Krejčího, po kterých toužily zahraniční kluby z Itálie nebo Španělska. Ze Sparty nakonec odešli na hostování Tomáš Schánilec, Daniel Kaštánek a Václav Sejk. Nadobro Letnou opustil obránce James Gomez.

Sparta v zimě přivedla Indrit Tuciho, mladého albánského útočníka, který kromě klasické devítky může hrát i na jiné pozici. Další posilou je Markus Solbakken, střední záložník, který je typologicky odlišný od ostatních středních záložníků Sparty.

Solbakken je hráč, od kterého si Sparta hodně slibuje. Výborné čtení hry, vedení míče, technika, to zdobí novou norskou posilu, která se v reprezentaci potkává i s hvězdami Premier League Erlingem Haalandem a Martinem Ødegaardem.

Otázkou je, jak bude konkurenci středních záložníků snášet například Lukáš Sadílek, který se může dostat až na pozici číslo čtyři. Spartu čeká mnoho zápasů, takže si rozhodně zahraje, ale je možné, že do budoucna bude Sadílkova cesta vést mimo Spartu.

Další starostí může být zranění Haraslína nebo Panáka. Zdravotní trable často stíhají i kapitána Krejčího, který je klíčovým hráčem Letenských.

Více o Spartě a její přípravě na jaro zde

Slavia s novým majitelem utrácí za posily a chce titul

Jednou z největších věcí, která se udála v českém rybníčku během podzimu je nákup Slavie uhlobaronem Pavlem Tykačem. Oficiálně se stává majitelem až v těchto dnech, přesto hned od začátku ukazuje, že se s druhou pozicí v lize nehodlá smířit a s útokem na titul to myslí vážně. A Slavia se tak činila na přestupovém trhu.

Těmi největšími přestupy jsou Jindřich Staněk, který přestoupil z Plzně a hlavně David Zima, který přestoupil z Turína za více než 100 miliónů korun. Tykač ukazuje, že se umí plácnout přes kapsu a Trpišovskému může koupit drahé posily. Mluvilo se dokonce o návratu Petera Olayinky nebo například Ondřeje Lingra, což nakonec nedopadlo. Každopádně je vidět, že ambice u sešívaných jsou obrovské.

Zarážející je nostalgie po návratech bývalých hráčů. Je trh s hráči skutečně tak malý, že se Slavia musí obracet na bývalé hráče, kterým se tolik nedaří v zahraničí? U Zimy lze přestup pochopit, protože mladý obránce v Turíně nehrál a ke Slavii má blízko. Ve svém volnu často navštěvoval její utkání. Zájem o návrat Olayinky, který už svůj díl práce odvedl a blíží se k úsvitu svojí kariéry, byl při nejmenším zvláštní.

Otazníky jsou i u přestupu Jindřicha Staňka, který se na první pohled tolik do hry Slavie nehodí. Z druhého pohledu dává přesun Staňka do Edenu smysl, protože Ondřej Kovář, i vinou zdravotních problémů po zranění hlavy v utkání proti Glasgow Rangers, zvažuje konec kariéry. Staněk rozhodně kvalitu má a mnoho podobně kvalitních brankářů v našich luzích a hájích neběhá. Bohužel pro sešívané momentálně laboruje se zraněným lýtkem.

Slavia sice bude chtít zaútočit na titul, momentálně však herní stránkou na rivala z Letné ztrácí. I zimní přestupy dávají momentálně větší smysl na Letné než v Edenu.

Více o Slavii a její přípravě na jaro zde

Viktoriáni ztrácejí, promluví ještě do boje o titul nebo padnou pod Slovácko?

Plzeň je momentálně o skóre na 3. místě, kdy její výkony byly po celý podzim jako na houpačce. Sice dokázala dobýt pražský Eden, zároveň padla například s Karvinou. Na úvod padla s Teplicemi nebo obdržela debakl od Slovácka. Na druhou stranu viktoriáni dávali dost gólů a mají druhou nejlepší ofenzivu v lize po Spartě, která má zápas navíc.

Viktoriáni byli vidět i na přestupovém trhu. Klubová pokladna se těšila na mnoho peněz po přestupu Rafia Durosinmiho do Frankfurtu. Jenže Durosinmi neprošel zdravotní prohlídkou a přestup za více než 200 miliónů korun ztroskotal. Durosinmiho navíc čeká další operace a nejspíš nebude k dispozici týmu ani na jaře.

Plzeň také přišla o jedničku v brance Jindřicha Staňka, který přestoupil do Slavie. Odešel i Adam Vlkanova, Pavel Bucha a Luděk Pernica. Ze Slavie naopak získali Lukáše Červa a Matěje Valentu. Následně si stáhli i Martina Jedličku, který byl na hostování v Bohemians. Nahlas se mluvilo o koupi Marka Havlíka ze Slovácka, to se zatím nepotvrdilo.

Plzeň má před sebou důležitý úkol, vybojovat si opět pohárovou účast v příštím ročníku, nejlépe udržet 3. místo před Slováckem, a dojít co nejdál v Evropské konferenční lize. Uvidíme, jestli viktoriáni spíše svůj kádr neoslabili a nebudou jim opory jako Staněk nebo Bucha chybět.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Boj o poháry – Slovácko a kdo další?

Boj o pohárové pozice bude na jaře velmi zajímavý. Slovácko dotírá na třetí Plzeň a rádo by jí na jaře vystřídalo na jejím místě. Pomoci by mu měl střelec Marek Havlík, který nejspíš na jaro zůstane ve Slovácku a trenér Svědík bude doufat v pokračování jeho střelecké formy, když na podzim vstřelil solidních 10 branek.

Dál už je tabulka podstatně vyrovnanější a na pohárové pozice si brousí zuby v rozmezí několika bodů Olomouc, Ostrava, Mladá Boleslav a Liberec.

Baník uklidnil fanoušky, když na hostování bude pokračovat Brazilec Ewerton. Příchod dalšího hráče na kraj však nedopadl. Ostravští měli solidní přípravu a chtěli by proměnit svoje ambice v pozici, která by jí zajistila boj o poháry.

Mladá Boleslav si prošla trenérskou změnou, když na místo hlavního kouče místo Marka Kuliče přišel David Holoubek. Od mladého trenéra se toho hodně očekává, v posledních letech byl poněkud v pozadí a v jeho posledních angažmá se mu příliš nedařilo.

Za Libercem, který také vítá nového majitele, jsou ještě Bohemians. Ti jsou po úspěšné loňské sezóně spíše zklamáním. Klokani jsou nad sestupovou skupinou o pouhé 3 body a jejich achillovou patou je útok, který patří k nejhorším z celé ligy. Za účelem zlepšení ofenzivy dorazil do Ďolíčku Milan Ristovski, útočník Severní Makedonie, který strávil čtyři roky ve slovenské Trnavě.

Překvapením ligy jsou však Teplice, které se o skóre drží na desáté pozici. Na ně ještě doráží Jablonec a Hradec Králové. Oba kluby, ale mají ambice být rozhodně výš, hlavně Hradec byl v posledních sezónách jedním z černých koní soutěže a nyní nemá daleko ani k sestupovým pozicím.

V boji o sestup jsou čtyři týmy - nejhůře jsou na tom České Budějovice

Nejen boj o titul a poháry bude na jaře plný dramat. Ty se dají očekávat i v souboji týmů, které jsou v sestupovém pásmu. Asi nejhůře na tom jsou České Budějovice, které jsou poslední se ztrátou 3 bodů na předposlední Zlín. I podle naší redakce jsou Budějovice jednoznačným adeptem na sestup. Ty jdou do jarního boje s trenérskou dvojicí Jiří Kladrubský a Jiří Lerch, protože trenéři Nikl a posléze i Zápotočný kvůli špatným výsledkům skončili.

Budějovice mají i problém s výplatami a je otázkou, co to s týmem udělá. Může ho to stmelit, případně rozeštvat. Zatím to vypadá na stmelení, protože Českým Budějovicím se povedla příprava, v které ani jednou neprohrály a mohly nabrat sebevědomí do jarních bojů.

Zlín se po odvolání Pavla Vrby přece jen zvedl a trenér Červenka posílil tým získáním Tomáše Schánělce na hostování ze Sparty. O něj byl v lize velký zájem, pokud mu hostování vyjde, je možné, že se ševci zachrání.

To Karviná je další tým, kterému se moc nevěří. Navíc má opravdu těžký los, když začíná se Spartou. Poté jí čeká boj s Pardubicemi, aby pak hrála s dalším favoritem, pražskou Slavií. Následují Teplice a Slovácko. Každý bod z těchto utkání, hlavně proti favoritům, bude mít cenu zlata.

To Pardubice jsou dlouhodobě chváleny za předváděnou hru, ale nelze se ubránit dojmu, že by tým z města perníku měl už být o něco výše. Svěřenci trenéra Kováče na podzim vstřelili pouhých 15 branek a ofenziva byla jejich velkým problémem. Ačkoliv se předpokládá, že Kováč se s Pardubicemi udrží, tak bez zlepšení útoku by mohlo nakonec jít jen o zbožné přání. K tomu jim může dopomoci i Kryštof Daněk, který prodloužil svoje hostování ze Sparty a solidní příprava pardubického týmu.

FORTUNA LIGA 2023/2024 - TABULKA
# Tým Z V R P Skóre B
1. Sparta Praha 30 24 4 2 70:26 76
2. Slavia Praha 30 22 6 2 62:23 72
3. Viktoria Plzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. Baník Ostrava 30 13 6 11 48:39 45
5. Mladá Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. Slovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. Slovan Liberec 30 10 10 10 46:46 40
8. Olomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. Hradec Králové 30 9 10 11 32:38 37
10. Teplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians 1905 30 8 11 11 29:40 35
12. Jablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. Pardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. Karviná 30 6 7 17 30:52 25
15. Zlín 30 5 10 15 36:61 25
16. České Budějovice 30 6 6 18 34:62 24

Dostihy o titul krále střelců – bude Havlík pokračovat ve střeleckých hodech?

Momentálně se na piedestalu pro nejlepšího střelce vyhřívá Marek Havlík ze Slovácka, kterému se podzim náramně vydařil, když vstřelil 10 branek. Za Havlíkem jsou srovnány hned 4 další jména, která vstřelila 8 gólů. Jsou jimi Lukáš Haraslín ze Sparty, Lukáš Juliš z Olomouce, Pavel Šulc z Plzně a Václav Jurečka ze Slavie. Dle naší redakce se o nejlepšího střelce popere Václav Jurečka a Lukáš Haraslín.

Marek Havlík (Slovácko)

Z pozice ofenzivního záložníka dal Marek Havlík už 10 branek, což je úctyhodný počin. Zejména jeho galapředstavení s Bohemians, v kterém soupeře zesměšnil 4 přesnými zásahy mu vyneslo podzimní korunu krále střelců. Velkou zásluhu na Havlíkových střeleckých hodech má trenér Martin Svědík, který Havlíka vysunul více dopředu a ubral mu defenzivní úkoly.

Na Slovácku se pomalu smiřují, že po sezóně o svého hráče nejspíš přijdou. Havlíkovi je totiž 28 let, má životní formu a nejspíš poslední šanci na velký přestup

Václav Jurečka (Slavia Praha)

Václav Jurečka obhajuje korunu krále střelců a dává se mu všeobecně nejvíc šancí, že opět usedne na trůnu nejlepšího střelce ligy. V úvodu sezóny se mu tolik nedařilo, ale Jurečka pak náskok ostatních střelců dohnal a pokud se mu jako loni podaří závěr ročníku, především nástavba, tak může korunu opět uzmout.

Lukáš Haraslín (Sparta Praha)

Dalším možným adeptem je Lukáš Haraslín. Ten momentálně prožívá svůj nejgólovější ročník a je opravdu hladový po střílení branek. Jeho nevýhodou je náchylnost ke zranění, které ho trápí i v tuto dobu, když nejspíš vynechá i první jarní zápasy. Přesto je jeho zatím 8 branek obdivuhodných.

Kdo bude hvězdou ligy? Kušej míří na Olymp

V naší redakci jsme se pobavili rovněž o tom, kdo bude největší hvězdou jara. Zde jsme se nemohli jednoznačně shodnout a máme tedy čtyři jména, která by mohla nejvíce zazářit.

Ladislav Krejčí (Sparta Praha)

Asi největší hvězdou ligy, co se do herní kvality a i tržní hodnoty je Ladislav Krejčí mladší. Ten dlouhodobě v dresu Sparty patří k nejlepším hráčům a mladý kapitán již zaujal zahraniční kluby. Pokud se mu vydaří jaro, zazáří na Euru a vyhnou se mu i zdravotní patálie, odchod ze Sparty bude nejspíš nevyhnutelný. Mluví se převážně o zájmu ve Španělsku, kde se o ikonu Letenských dotazovala například Girona, která letos bojuje o titul v La Lize.

Veljko Birmančević (Sparta Praha)

Druhý fotbalista Sparty v našem výběru o nejlepšího hráče ligy. Veljko Birmančević, který dorazil na Letnou z francouzského Toulouse na hostování, se rychle zabydlel v základní sestavě výběru trenéra Priskeho a předváděl na podzim více než slušné výkony. Trio Kuchta, Birmančević a Haraslín bylo k nezastavení a byl to hlavně srbský křídelník, který táhl ofenzivu Letenských při zranění Lukáše Haraslína. Není tedy divu, že si od něj Sparta mnoho slibuje i na jaře a intenzivně vyjednává o jeho trvalém přestupu na Letnou.

Lukáš Provod (Slavia Praha)

Slávistický Lukáš Provod si prošel náročným obdobím, kdy vynechal skoro rok po operaci kolena. Dlouho se čekalo, jestli se Provod dostane do své bývalé formy, v které táhl jak Slavii, tak byl i jeden z důležitých členů reprezentace.

Začátek sezóny Provodovi vyšel a odehrál několik solidních utkání, pak spíše upadl do průměru. Na konci podzimu však opět pomalu začínal zářit. Ve Slavii tak věří, že hvězda Lukáše Provoda se opět rozsvítí a bude táhnout sešívané k vytouženému titulu.

Vasil Kušej (Mladá Boleslav)

Mladá kometa Vasil Kušej ještě na konci předminulého roku hrál v Prostějově 2. ligu odkud si ho vytáhla Mladá Boleslav a Kušej předvedl obrovský kvalitativní vzestup.

V probíhajícím ročníku se dokázal stát nejproduktivnějším hráčem podzimu a dostat pozvánku do reprezentace. Za tu předvedl velmi dobrý výkon, kterým pomohl postoupit Česku na Euro. Pokud bude i na jaře řádit za Mladou Boleslav, tak je téměř jisté, že ho přestup do většího klubu nemine.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Titul obhajuje Sparta

1. česká fotbalová liga: Chance Liga 2024/2025

Nejvyšší fotbalová ⚽ soutěž v Česku se jmenuje Chance Liga. Podívejte se na její program, výsledky i aktuální tabulku.

Řezníček

Chance Národní Liga 2024/25: program, výsledky a tabulka

Podívejte se na veškeré důležité informace ☝️ o Chance Národní Lize. Druhou nejvyšší fotbalovou ⚽ soutěž v Česku hraje 16 týmů.

Slávisté se radují ze zisku MOL Cupu

Český fotbalový pohár MOL Cup 2023/2024 - program, výsledky

MOL Cup je český fotbalový ⚽ pohár, do kterého se zapojuje okolo 150 klubů z České republiky. Podívejte se na jeho program ⏰ a výsledky.