AC Milán: představení soupeře Slavie v Evropské lize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Slavia ve čtvrtek vstoupí do pohárového jara, tým už odcestoval do italského hlavního města módy, kde rozehraje osmifinále Evropské ligy proti slavnému AC Milán. Rossoneri nezažívají nejvydařenější sezonu, přesto jde o tým napěchovaný velkými hvězdami. Pojďme si představit to nejdůležitější, co se milánského klubu týká.

Historie AC MilánTrenérHráči
VýsledkyLiga a pohárEvropa

Theo Hernandez a Rafael Leão jsou největšími hvězdami současného AC Foto: Profimedia

Hodnocení zápasů Slavie proti AC Milán: 9,1/10

  • Termíny: Úvodní utkání se odehraje ve čtvrtek 7. října od 21:00 v Miláně, odveta je pak na programu o týden později od 18:45 v pražském Edenu
  • Přímé přenosy: Úvodní zápas odvysílá placený kanál Sport 2, odvetu pak veřejnoprávní stanice ČT Sport

Představení AC Milán a kurzy na duel se Slavií v Evropské lize

Slavia má z posledních let poměrně bohaté zkušenosti se zápasy proti velkým evropským soupeřům, přesto je každé další takové setkání pro českého zástupce pochopitelně velkým svátkem. Sešívaní si už ale v nedávné minulosti několikrát dokázali, že dokáží hrát s velkokluby i vyrovnané partie. Naposledy si to ostatně potvrdili v letošní sezoně, kdy v základní skupině EL předčili další italský tým AS Řím.

sipka Sledujte průběh vybraných zápasů evropských pohárů živě u Betana

Sleduj průběh zápasu ZDE

Přesto nikoho nepřekvapí, že AC do dvojzápasu vstupuje v pozici poměrně jasného favorita. Bookmakeři Betana věří tradičnímu italskému celku jak v úvodním domácím zápase, tak rovněž na celkový triumf v osmifinále.

Základní informace o AC Milán
Celý název: Associazione Calcio Milan
📅 Datum založení: 16. prosince 1899
🏟 Stadion a kapacita: San Siro, Milán (75 817 míst)
Kurzy na duel AC Milán vs. Slavia Praha
1. zápas AC Milán vs. Slavia: 1,47 - 4,50 - 6,60
Postup do čtvrtfinále 1,28 - 3,70

Historie AC Milán: přetahovaná s Interem a velké evropské úspěchy

AC je nejstarším milánským fotbalovým klubem, byl založen v roce 1899 Angličanem Herbertem Kilpinem. Mimochodem, právě to je hlavním důvodem, proč si v oficiálním názvu drží anglický přepis názvu města Milan oproti italskému Milano. Hned od počátku své existence slavil úspěchy, premiérový italský titul slavil už v roce 1901 a během první dekády od vzniku přidal další dva.

Zajímavé je, že v roce 1908 došlo uvnitř vedení k neshodám ohledně podpisu zahraničních hráčů, což mělo za následek rozdělení a vznik klubu s názvem FC Internazionale, který dnes nejlépe známe pod zkratkou Inter. Pro AC to byl velký zásah, což se projevilo poměrně dlouhým ústupem ze slávy. Na další domácí triumf pak čekalo až do sezony 1950/51, do té doby zvládlo ovládnout jen pár italských pohárových soutěží, které ale často ani nebyly oficiálně uznané fotbalovou federací.

Padesátá léta byla první zlatou érou klubu, ten získal čtyři scudetta a vůbec poprvé se prosadil i na evropské scéně, kde dvakrát ovládl tehdejší Latin Cup. Milán byl také prvním italským zástupcem v nově vzniklém Poháru mistrů evropských zemí. Ten se mu však podařilo ovládnout "až" v roce 1963, když ve finále zdolal portugalskou Benficu 2:1. Následující dva ročníky soutěže ale vyhrál Inter, a tak AC mělo u svých fanoušků co napravovat.

Srovnat krok se mu podařilo v sezoně 1968/69 vítězstvím nad Ajaxem, to ale bylo na docela dlouhou dobu vše. Také na domácí scéně přišel útlum, dlouhé čekání na vytoužené desáté scudetto a s ním spojenou hvězdičku na dresu bylo ukončeno až v roce 1979. Hned o rok později byl ale klub zapojen do sázkařského skandálu zvaného Totonero a jako trest mu byl poprvé v historii nařízen sestup do druhé ligy.

Turbulentní časy tím neskončily, Milán sice hned na první pokus Serii B vyhrál a postoupil zpět mezi elitu, okamžitě ale znovu spadl, tentokrát už za čistě sportovních okolností. Návrat mu ale i tentokrát zabral jediný rok a od té doby už je znovu tradičním účastníkem nejvyšší soutěže. Klub měl ale velké finanční problémy a dokonce mu hrozil bankrot. Zachránil ho až slavný italský magnát Silvio Berlusconi, jenž investoval nemalé peníze do jeho rozvoje.

Tím začalo další období velkých úspěchů. Sezona 1987/88 přinesla po dlouhé době konečně další italský titul a o rok později zaznamenal Milán také návrat na evropský vrchol. Trofej z PMEZ se mu podařilo i obhájit, tým kolem Maldiniho, Baresiho, Gullita, van Bastena či Rijkaarda byl dokonce magazínem World Soccer vyhlášen nejlepším všech dob.

Mezi lety 1992 a 1994 vyhrálo AC hned tři scudetta v řadě, v této době také zaznamenalo rekordní sérii 58 zápasů bez porážky v Serii A, což mu vyneslo přezdívku Invincibles, tedy Neporazitelní. Po přelomu tisíciletí klub přeci jen nejvyšší příčky v italském fotbale přenechal jiným, získal dosud jen tři tituly, ten poslední v roce 2022.

V Evropě přesto dokázal i tak uspět. Nejprve v italském finále Ligy mistrů na penalty přehrál Juventus Pavla Nedvěda, který ale do boje o ušatou trofej nemohl kvůli kartám nastoupit. O dva roky později byl Milán smutným hrdinou dost možná nejúžasnějšího utkání fotbalové historie, v němž o poločase vedl nad Liverpoolem 3:0, aby nakonec po penaltovém rozstřelu odešel poražen. Stejnému soupeři ale porážku oplatil za další dvě sezony.

Se sedmi evropskými triumfy je AC druhým nejúspěšnějším klubem historie za Realem Madrid. Stejná pozice mu náleží i mezi italskými šampiony, tam se o ni ale dělí s městským rivalem Interem, oba týmy získaly scudetto devatenáctkrát. Inter ale v letošní sezoně nejspíše získá druhou hvězdičku, což bude pro Rossoneri hořkou pilulkou.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Trenér AC Milán: Pioli vrátil klub na vrchol, přesto je neustále jednou nohou ze dveří venku

Osmapadesátiletý rodák z Parmy to v Miláně nemá jednoduché. V červeno-černé části města nebyl hned od začátku vítán, má za sebou totiž minulost i v Interu, což fanoušci příliš dobře nenesou. Už od nástupu Stefana Pioliho do funkce hlavního trenéra AC je tak vlastně neustále tak nějak jeden až dva zápasy od vyhazovu, spokojeni s ním nejsou kromě příznivců údajně příliš ani sami hráči.

Italskému trenérovi kromě působení u úhlavního nepřítele zřejmě nepomáhá ani pohled na jeho celkovou kariéru, během níž střídá kluby jako ponožky. AC je už jeho třináctým různým zaměstnavatelem, nejdelší angažmá v Boloni ale čítalo všehovšudy 89 zápasů, tedy necelých dva a půl roku. Nikde jinde nevydržel na lavičce déle než dvě sezony.

Krátká měla ostatně být i Pioliho štace u Rossoneri, kam přišel v sezoně 2019/20 jako záplata za vyhozeného Marca Giampaola, jenž vydržel jen sedm kol. Nejprve to mělo být jen do konce sezony, konečné šesté místo v lize ale nakonec k nelibosti fanoušků stačilo na prodloužení smlouvy. V další sezoně už ale Pioli posunul klub na druhou pozici v Serii A a v té následující už dokonce po dlouhých jedenácti letech vrátil AC na samotný vrchol italského fotbalu.

Devatenácté scudetto vyrovnalo historickou bilanci konkurenčního Interu, zkušený kouč ale jako by zkrátka nemohl boj o přízeň vyhrát. Když už to vypadalo, že se Milán může vrátit i na evropský trůn, prohrál loni v semifinále s... Interem. Letošní ročník pak AC příliš nevychází, tým je v lize s odstupem třetí a z Ligy mistrů vypadl už ve skupině, a tak je židle pod Piolim opět pořádně nahnutá. Osudným by mu mohlo být i případné vypadnutí se Slavií.

Stefano Pioli
Datum a místo narození: 20.10.1965 (58 let), Parma, Itálie
Angažmá jako hlavní trenér:

Salernitana (2003-2004)
Modena (2004-2006)
Parma (2006-2007)
Grosseto (2007-2008)
Piacenza (2008-2009)
Sassuolo (2009-2010)
Chievo (2010-2011)
Palermo (2011-2012)
Bologna (2012-2014)
Lazio (2014-2016)
Inter (2016-2017)
Fiorentina (2017-2019)
AC Milán (2019-?)

Úspěchy jako hlavní trenér: AC Milán: titul 2021/22
Preferované rozestavení: 4-3-3

Hráči AC Milán: mistr světa i Kapitán Amerika

Bezmála 525 milionů eur činí hodnota hráčského kádru AC Milán dne uznávaného serveru Transfermarkt. Pro srovnání, ten slávistický se odhaduje na zhruba 57 milionů eur. Není divu, Rossoneri mají ve svém středu celou řadu velkých světových hvězd.

Tou momentálně nejblyštivější je portugalský křídelník Rafael Leão. O čtyřiadvacetiletého šikulu byl v posledních přestupních oknech velký zájem z největších fotbalových adres, Leão se ale nakonec rozhodl prodloužit svou smlouvu v Miláně, kde je údajně spokojen jak po sportovní, tak i životní stránce, odchod tak neplánuje. V letošní sezoně zůstává trochu za očekáváním, po dvou úspěšných ročnících (11+10 a 15+8 v lize) se nyní zatím jen na čtyřech brankách a sedmi asistencích. Přesto musí být každý protivník na pozoru vždy, když je u míče.

V kádru AC je momentálně i jeden mistr světa. Olivier Giroud neoslní diváky brilantní technikou či ladným pohybem, dejte mu ale míč do vápna a velmi často se můžete jít radovat. Letos už zvládl dvanáct zásahů a k tomu přidal úctyhodných osm gólových nahrávek. S Francií ovládl světový šampionát v Rusku v roce 2018, s 56 reprezentačními trefami je navíc nejlepším střelcem historie své země.

Třetím ofenzivním esem je muž, kterému byla už od útlého mládí předpovídána zářivá budoucnost. Měl to být možná vůbec nejlepší fotbalista amerických dějin, vysloužil si označení Kapitán Amerika, kariéra Christiana Pulisica ale stále zůstává tak trochu za očekáváním. Po slibném startu v Dortmundu přišel nevhodný krok v podobě přestupu do Chelsea. V Miláně ale letos opět začíná naznačovat svůj potenciál a ve svých 25 letech má stále to nejlepší před sebou.

Zapomenout ale nesmíme ani na hráče, který sice nastupuje v obraně, také jeho hlavní výsadou je ale útočení. Levý obránce Theo Hernández je v Miláne už od roku 2019 a zatím pokaždé si v Serii A připsal v sezoně alespoň sedm kanadských bodů. Zároveň ale jeho nejslušnější počin čítá sedm žlutých karet. Jde ale o dost možná vůbec nejdůležitějšího hráče současného kádru, což dokazuje i kapitánská páska, kterou v některých zápasech nosí na rukávu.

Velkou jistotou v bráně je pak další francouzský reprezentant Mike Maignan. Ten si trpělivě vyčekal svou šanci v národním týmu a po konci Huga Llorise byl právě on označen za novou jedničku týmu ze země galského kohouta.

SOUPISKA AC MILÁN V SEZONĚ 2023/24
BRANKÁŘI
16 Mike Maignan 03.07.1995 Francie
57 Marco Sportiello 10.05.1992 Itálie
69 Lapo Francesco Maria Nava 22.01.2004 Itálie
83 Antonio Mirante 08.07.1983 Itálie
OBRÁNCI
2 Davide Calabria 06.12.1996 Itálie
19 Theo Hernández 06.10.1997 Francie
20 Pierre Kalulu 05.06.2000 Francie
23 Fikayo Tomori 19.12.1997 Anglie
24 Simon Kjær 26.03.1989 Dánsko
28 Malick Thiaw 08.08.2001 Německo
30 Mattia Caldara 05.05.1994 Itálie
38 Filippo Terracciano 08.02.2003 Itálie
42 Alessandro Florenzi 11.03.1991 Itálie
46 Matteo Gabbia 21.10.1999 Itálie
ZÁLOŽNÍCI
4 Ismaël Bennacer 01.12.1997 Alžírsko
7 Yacine Adli 29.07.2000 Francie
8 Ruben Loftus-Cheek 23.01.1996 Anglie
11 Christian Pulisic 18.09.1998 USA
14 Tijjani Reijnders 29.07.1998 Nizozemsko
32 Tommaso Pobega 15.07.1999 Itálie
80 Yunus Musah 29.12.2002 USA
ÚTOČNÍCI
9 Olivier Giroud 30.09.1986 Francie
10 Rafael Leão 10.06.1999 Portugalsko
15 Luka Jović 23.12.1997 Srbsko
17 Noah Okafor 24.05.2000 Švýcarsko
21 Samuel Chukwueze 22.05.1999 Nigérie

Výsledky AC Milán: Evropská liga je poslední šancí na trofej

Letošní sezona od milánského AC se dá charakterizovat jedním slovem: průměr. Výkony týmu jsou až příliš kolísavé, každou sérii lepších výsledků vystřídá několik zklamání v řadě. Jedinou šancí na zisk jakékoliv trofeje tak zůstává právě Evropská liga.

V lize jsou Rossoneri třetí, na rivala z Interu ale jedenáct kol před koncem ztrácí šestnáct bodů. Na druhou stranu to ale vypadá na poměrně klidné zajištění účasti v příštím ročníku Ligy mistrů, pátý AS Řím ztrácí devět bodů. Tedy celkově žádný velký úspěch, ale ani úplná blamáž. Nutno navíc alespoň přiznat, že zápasy AC v letošní sezoně docela baví, více branek bylo v Serii A k vidění pouze u AS Řím a Sassuola.

Z italského poháru Milán vypadl ve čtvrtfinále s Atalantou. V Lize mistrů schytal skupinu smrti, a tak ani tam konečné třetí místo a "sestup" o soutěž níže není žádnou ostudou, přesto byly cíle po loňském semifinále určitě vyšší.

O víkendu zažilo AC kuriózní zápas na hřišti Lazia, v němž domácí po třech vyloučeních dohrávali závěrečné sekundy dokonce v osmi. O vítězství Pioliho týmu rozhodl v 88. minutě spolehlivý žolík Okafor.

Výsledky AC Milán v roce 2024
Datum Soutěž Soupeř Výsledek a góly AC
02.01. Pohár, osmifinále Cagliari 4:1 (Jović 2, Traore, Leão)
07.01. SA, 19. kolo Empoli 3:0 (Loftus-Cheek, Giroud, Traore)
10.01. Pohár, čtvrtfinále Atalanta 1:2 (Leão)
14.01. SA, 20. kolo AS Řím 3:1 (Adli, Giroud, Hernández)
20.01. SA, 21. kolo Udinese 3:2 (Loftus-Cheek, Jović, Okafor)
27.01. SA, 22. kolo Bologna 2:2 (Loftus-Cheek 2)
03.02. SA, 23. kolo Frosinone 3:2 (Giroud, Gabbia, Jović)
11.02. SA, 24. kolo Neapol 1:0 (Hernández)
15.02. EL, play-off Rennes 3:0 (Loftus-Cheek 2, Leão)
18.02. SA, 25. kolo Monza 2:4 (Giroud, Pulisic)
22.02. EL, play-off Rennes 2:3 (Jović, Leão)
25.02. SA, 26. kolo Atalanta 1:1 (Leão)
01.03. SA, 27. kolo Lazio 1:0 (Okafor)

Výsledky AC Milán v lize a poháru: po delší době usazení v top 4

Pioli vrátil Rossoneri tam, kam patří, tedy do nejlepší čtyřky. Před dvěma lety dokonce získal s klubem devatenácté scudetto, čímž vyrovnal záznam konkurenčního Interu. Vytouženou druhou hvězdičku na dres ale jako první s největší pravděpodobností dostane rival, AC mu v letošní sezoně nestačí.

Celkově má k dobám své největší slávy stále poměrně daleko, od počátku nového milénia získalo jen tři tituly. Umístění mezi osmým a jedenáctým místem pak doslova nebyla hodna klubu formátu AC Milán, šlo o nejhorší sezony od začátku osmdesátých let, kdy Rossoneri jedinkrát v historii skončili na sestupových pozicích.

Nedaří se ale uspět ani v poháru Coppa Italia, poslední triumf se datuje už do roku 2003, za tím dalším bychom museli listovat dokonce až do sezony 1977.

Výsledky AC v domácích soutěžích
Ročník Liga Pohár
2013/14 8. místo Čtvrtfinále
2014/15 10. místo Čtvrtfinále
2015/16 7. místo Finále
2016/17 6. místo Čtvrtfinále
2017/18 6. místo Finále
2018/19 5. místo Semifinále
2019/20 6. místo Semifinále
2020/21 2. místo Čtvrtfinále
2021/22 1. místo Semifinále
2022/23 4. místo Osmifinále

Výsledky AC Milán v evropských pohárech: pomalý návrat mezi elitu

Horší časy na domácí scéně pochopitelně znamenaly i ústup ze slávy na té evropské. Milánský celek často dokonce v pohárech úplně chyběl, což je něco, s čím se jeho fanoušci nesžívají snadno. Ani Evropská liga pochopitelně pro druhé nejúspěšnější mužstvo Ligy mistrů nemůže být příliš prestižní záležitostí, což se projevuje i na výsledcích.

Až loňský ročník po delší době znovu přinesl boje AC na nejvyšší klubové úrovni až do závěrečných kol, o to bolestivější pak ale byla porážka s Interem v semifinále. Přesto má ale více vavřínů z milionářské soutěže na svém kontě jen nedostižný Real Madrid.

Výsledky AC v evropských pohárech
Ročník Soutěž Výsledek
2013/14 Liga mistrů Osmifinále
2014/15 / /
2015/16 / /
2016/17 / /
2017/18 Evropská liga Osmifinále
2018/19 Evropská liga Skupina
2019/20 / /
2020/21 Evropská liga Osmifinále
2021/22 Liga mistrů Skupina
2022/23 Liga mistrů Semifinále

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kostas Katsouranis v osmifinále Konferenční ligy poslal Servette proti Plzni

Servette Ženeva: představení soupeře Plzně v Konferenční lize

Plzeň v osmifinále Konferenční ligy narazí na Servette Ženeva. Přečtěte si více o tomto švýcarském klubu.

Juventus s Atalantou bojují o každou pozici

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 4.3.-10.3.

České týmy vstupují do osmifinále evropských pohárů, pokračují také boje o titul. Na co se můžete v týdnu od 4. do 10. března těšit?

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.