Bilance Slavie proti italským klubům v pohárové Evropě

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Poslední hodiny zbývají do startu osmifinále Evropské ligy mezi Slavií a AC Milán. Čekání na výkop si můžete zkrátit ohlédnutím za tím, jak si vršovický celek v historii evropských pohárů proti italským soupeřům vedl. Zkušeností s nimi má poměrně dost, jeho celková bilance je ale záporná.

Souboje s Interem ozdobilo přetahování Hovorky s Lukakuem Foto: Jonathan Moscrop/Sportimage

Celková bilance Slavie proti týmům z Itálie

Sešívaní se s italskými protivníky dosud utkali v osmi případech, celkem tedy odehráli 16 utkání. Více než polovinu z nich ale bohužel prohráli, konkrétně devět. Čtyři vítězství ale dokázali přetavit ve tři úspěchy, kdy Italy buď vyřadili, nebo minimálně skončili v tabulce před nimi.

Vzhledem k blížícímu se duelu na San Siru, na který se Slavia chystá, je tu ale jedna poměrně nepříjemná statistika, v Itálii totiž ještě nikdy v historii nevyhrála. Nejblíže byla právě na tomto ikonickém stadionu, kde sahala po výhře nad Interem, o níž přišla v nastaveném čase.

Slavia vs. italské týmy
Výhry Slavie Remízy Výhry soupeře
4 3 9

sipka Získejte bonus a vsaďte si na zápasy Slavie v evropských pohárech

Sleduj průběh zápasu ZDE

Slavia vs. AS Řím (Evropská liga 2023/24, skupina G)

Za poslední vzpomínkou Slavie na italský klub nemusíme do minulosti nikterak daleko. Je totiž stará jen několik měsíců, soupeřem pražského celku byl v základní skupině AS Řím. Ten byl považován za velkého favorita na první místo v tabulce, což jen potvrdil v prvním vzájemném duelu na Stadio Olimpico. Úvodní trefu dali domácí hned v 1. minutě, druhou přidali po čtvrthodině hry a bylo po zápase.

V odvetě v Edenu ale předvedl český vicemistr naprosto odlišný výkon a výsledkem byla i dokonalá výsledková odplata. Po gólech Jurečky a Masopusta Slavia zaslouženě zvítězila 2:0 a vrátila se před svého soupeře na vedoucí pozici skupiny. Tu pak už v závěru podzimu uhájila a vůbec poprvé ve své historii ovládla základní část některého z pohárů.

Slavia vs. AS Řím
Datum Místo Výsledek Góly
26.10.2023 Stadio Olimpico AS Řím - Slavia 2:0 Bove, Lukaku
09.11.2023 Fortuna Arena Slavia - AS Řím 2:0 Jurečka, Masopust
Jak to dopadlo?
Do jarní fáze postoupily oba týmy, Slavia z 1. místa, AS Řím ze 2.

Slavia vs. Inter (Liga mistrů 2019/20, skupina F)

Sešívaní už ví, jaké je to zahrát si na slavném San Siru. Na podzim 2019 se zde utkali s Interem hned na úvod skupinové fáze Ligy mistrů a skvělým výkonem naznačili, že se s nimi i ve velmi těžké konfrontaci ještě s Barcelonou a Dortmundem musí počítat. Odvážně hrající Pražany poslal v Miláně do vedení Olayinka, cenný skalp velkoklubu Slavii uzmul až v nastavení vyrovnávacím zásahem Barella.

Také ve Vršovicích český zástupce favoritovi srdnatě vzdoroval, na první gól Lautara odpověděl z penalty kapitán Souček. Zápas rozhodly až dvě trefy ze závěru zápasu, o které se postarali Lukaku a znovu Lautaro. Slavia nakonec ve skupině smrti získala "jen" dva body, rozhodně se ale neztratila. Ze současného kádru si tehdy proti Interu zahráli Bořil, Masopust, Provod, Ševčík a Kolář. V týmu byli i Tecl a van Buren.

Slavia vs. Inter
Datum Místo Výsledek Góly
17.09.2019 San Siro Inter - Slavia 1:1 Barella - Olayinka
27.10.2019 Sinobo Stadium Slavia - Inter 1:3 Souček pen. - Lautaro 2, Lukaku
Jak to dopadlo?
Nepostoupil ani jeden tým, Slavia skončila 4., Inter 3. a pokračoval v Evropské lize

Slavia vs. FC Janov (Evropská liga 2009/10, skupina B)

Zlaté éře červenobílých předcházel delší evropský půst, za dalším setkáním s Italy tak musíme jít do sezony 2009/10. Tehdy Slavia ale skupinu Evropské ligy nezvládla, ani jednou nevyhrála a skončila poslední, čímž její účinkování v pohárech skončilo. Soupeřem ji byl i FC Janov, který ji srazil hřebínek hned v prvním kole.

V italském týmu v té době působily i velké postavy světového fotbalu, argentinští útočníci Hernán Crespo a Rodrigo Palacio. Ti se střelecky neprosadili, zastoupili je ale jiní a Janov zvítězil 2:0. Při odvetě branka nepadla a po skončení utkání bylo jasné, že Slavia skončí v tabulce poslední. Nastoupil i současný manažer týmu Stanislav Vlček. Nepostoupil ale nakonec ani jeden tým, první dvě příčky obsadila mužstva Valencie a Lille.

Slavia vs. Janov
Datum Místo Výsledek Góly
17.09.2009 Stadio Luigi Ferraris Janov - Slavia 2:0 Zapater, Sculli
02.12.2009 Synot Tip Arena Slavia - Janov 0:0
Jak to dopadlo?
Nepostoupil ani jeden tým, Slavia skončila 4., Janov 3.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Slavia vs. Fiorentina (Liga mistrů 2008/09, 3. předkolo)

Jen o rok dříve bojoval tehdejší tým trenéra Karla Jarolíma dokonce o účast v milionářské Lize mistrů. Ve 3. předkole, což v tehdejším systému byla závěrečná fáze dělící týmy od účasti v hlavní soutěži, se utkal s Fiorentinou. Ta v té době disponovala rovněž velkou ofenzivní silou, v útoku nastupovali mistr světa Alberto Gilardino či kontroverzní Rumun Adrian Mutu.

Ve Florencii ale Slavia prohrála 0:2 po gólech právě obou zmíněných hvězd a věděla, že doma o dva týdny později musí minimálně dvakrát skórovat. To se ji ovšem ani tentokrát nepodařilo, opět vyšla střelecky naprázdno a Fiorentina si bezbrankovým výsledkem v poklidu pohlídala postup.

Slavia vs. Fiorentina
Datum Místo Výsledek Góly
12.08.2008 Stadio Artemio Franchi Fiorentina - Slavia 2:0 Mutu, Gilardino
27.08.2008 Synot Tip Arena Slavia - Fiorentina 0:0
Jak to dopadlo?
Fiorentina postoupila celkovým výsledkem 2:0

Slavia vs. Palermo (Pohár UEFA 2005/06, šestnáctifinále)

Dobré vzpomínky nemají slávističtí fanoušci ani na Palermo. V roce 2006 se jejich oblíbený tým prozatím naposledy utkal s italským soupeřem až ve vyřazovací části evropského poháru, skončil ale hned na první překážce ze Sicílie. Doma přitom začal slibně, díky trefě Lukáše Jarolíma a vlastnímu gólu soupeře vyhrál 2:1.

V odvetě ale tahal po většinu zápasu za kratší konec, převaha Palerma vygradovala v 51. minutě brankou Godease, na kterou už Slavia nenašla odpověď. Kvůli tehdejšímu pravidlu o větší váze gólu vstřeleného na hřišti soupeře se tak z postupu radovalo italské mužstvo. Za něj hráli mimo jiné i obránci Fabio Grosso a Andrea Barzagli, kteří jen o pár měsíců později získali titul pro mistry světa.

Slavia vs. Palermo
Datum Místo Výsledek Góly
15.02.2006 Stadion Evžena Rošického Slavia - Palermo 2:1 Jarolim, Barzagli vl. - Conteh
23.02.2006 Stadio Renzo Barbera Palermo - Slavia 1:0 Godeas
Jak to dopadlo?
Palermo postoupilo celkovým výsledkem 2:2 díky gólu vstřelenému venku

Slavia vs. Udinese (Pohár UEFA 1999/2000, 4. kolo)

Už v play-off Poháru UEFA se odehrál také dvojzápas mezi Slavií a Udinese. Systém soutěže v té době ještě neznal základní skupiny, Sešívaní se tak postupně prodírali přes Vojvodinu, Grasshopper, Steauu Bukurešť, až ve 4. kole narazili právě na klub od slovinských hranic. Na domácím hřišti soupeře přehráli 1:0 díky vlastní brance protivníka, v Itálii tak hájili příznivé skóre.

O to poměrně v odvetě poměrně brzy přišli, krátce před přestávkou ale srovnal obránce Libor Koller. Udinese sice sedm minut po návratu ze šaten opět strhlo vedení na svou stranu, více už ale nestihlo. Gól vstřelený venku tedy tentokrát hrál ve prospěch Slavie. Ta následně ve čtvrtfinále nestačila na anglický Leeds United.

Slavia vs. Udinese
Datum Místo Výsledek Góly
29.02.2000 Stadion Evžena Rošického Slavia - Udinese 1:0 Zanchi vl.
07.03.2000 Stadio Friuli Udinese - Slavia 2:1 Fiore, Sosa - Koller
Jak to dopadlo?
Slavia postoupila celkovým výsledkem 2:2 díky gólu vstřelenému venku

Slavia vs. Bologna (Pohár UEFA 1998/99, 2. kolo)

Jen o sezonu dříve Slavia ztroskotala v Poháru UEFA už ve 2. kole, v němž nestačila na Bolognu. Nestačila je v tomto případě skutečně odpovídající označení, prohrála totiž oba duely a celkovým skóre 1:4 po postupu ani nesahala.

V Itálii se tedy ještě poměrně držela, padla po výsledku 1:2, když rozhodující branku inkasovala až pět minut před koncem. Jediný střelecký úspěch českého klubu zaznamenal záložník Dostálek. Herně to nebyla žádná katastrofa ani v odvetě, Slavia ale nebyla schopna prolomit obranu soupeře a ve snaze o vyrovnání otevřela obranu, do které Bologna v závěru dvakrát pronikla a udeřila.

Slavia vs. Bologna
Datum Místo Výsledek Góly
20.10.1998 Stadio Renato Dall'Ara Bologna - Slavia 2:1 Signori, Ingesson - Dostálek
03.11.1998 Stadion Eden Slavia - Bologna 0:2 Signori, Cappioli
Jak to dopadlo?
Bologna postoupila celkovým výsledkem 4:1

Slavia vs. AS Řím (Pohár UEFA 1995/96, čtvrtfinále)

Nejslavnější konfrontace Slavie s italským fotbalem se datuje do sezony 1995/96. Tehdy Pražané dokráčeli v Poháru UEFA až do semifinále, což je dodnes největším úspěchem klubu v jeho historii. Čtvrtfinálovým soupeřem byl AS Řím, který je tak jediným italským zástupcem, s nímž se Sešívaní utkali už dvakrát.

Skvělou pozici si svěřenci Františka Cipra vypracovali už v úvodním zápase, který se hrál ve starém Edenu. Po gólech Poborského a Vágnera si tým, v němž hráli i Šmicer, Suchopárek nebo Bejbl, odvezl do hlavního města Itálie dvoubrankový náskok. O ten v Římě přišel ve druhém dějství, kdy se trefili Moriero a Giannini.

Za vyrovnaného stavu se tak šlo do prodloužení. Do něj vstoupili lépe Římané a druhou trefou Moriera se přiblížili postupu. Ve 113. minutě ale vstřelil jeden z nejslavnějších gólů sešívané historie Jiří Vávra a poslal Slavii do semifinále. V něm bylo nad síly českého klubu francouzské Bordeaux, i tak byl ale skalp týmu kolem legendárního Francesca Tottiho obrovským úspěchem.

Slavia vs. AS Řím
Datum Místo Výsledek Góly
05.03.1996 Stadion Eden Slavia - AS Řím 2:0 Poborský, Vágner
19.03.1996 Stadio Olimpico AS Řím - Slavia 3:1 pp Moriero 2, Giannini - Vávra
Jak to dopadlo?
Slavia postoupila celkovým výsledkem 3:3 díky gólu venku

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Slavia přivedla v lednu Zimu přesně kvůli takovým zápasům, jaký ji nyní čeká

Evropská liga živě: AC Milán vs. Slavia Praha

Slavia vstupuje do vyřazovacích bojů Evropské ligy na San Siru proti milánskému AC. Přiveze si do domácí odvety nadějný výsledek?

Pohár pro vítěze Evropské ligy

Evropská liga UEFA 2023/2024: los, zápasy a tabulka

Evropská liga je druhou nejprestižnější evropskou klubovou soutěží. Účastní se jí špičkové týmy a zisk trofeje nabírá na prestiži.

Juventus s Atalantou bojují o každou pozici

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 4.3.-10.3.

České týmy vstupují do osmifinále evropských pohárů, pokračují také boje o titul. Na co se můžete v týdnu od 4. do 10. března těšit?