Týden ve Fortuna lize: souhrn a nejlepší momenty 29. kola

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fortuna liga měla o víkendu na programu 29. kolo. V pravidelné rubrice vám nabízíme přehled toho nejdůležitějšího, co se na scéně české nejvyšší soutěže událo. Představíme vám nejlepšího hráče i celou jedenáctku uplynulého kola, stejně jako nejlepší zápas, nejhezčí gól i vybraný nejdůležitější moment. Všechny týmy ligy pak seřadíme do aktuálního žebříčku podle jejich síly.

Zápas kolaSestava kolaHráč kola
Gól kolaMoment kolaPower rankings

Slavia má problém Foto: Vlastimil Vacek / Právo / Profimedia

Fortuna liga, 29. kolo:

Fortuna liga má za sebou 29. kolo. V osmi zápasech se zrodilo hned šest remíz. Jednu z nich museli kousat také fanoušci v Edenu, kde Slavia hrála s Olomoucí 2:2 a před posledním víkendem základní části už je jisté, že do nadstavby půjde z prvního místa Sparta. Jediným nevyřešeným rébusem zůstává obsazení šesté pozice, na kterou aspirují Slovácko a Liberec. Situace na dně tabulky se i nadále zamotává, všechny tři poslední týmy už potřetí v řadě bodovaly a do druhé ligy se nikomu nechce.

sipka Získejte bonus a sledujte zdarma všechny zápasy Fortuna ligy

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší zápas 29. kola: Sparta - Baník Ostrava 4:3

Konkurence příliš nebylo, přesto by sobotní souboj Sparty s Baníkem v této rubrice vyhrál i v jiných, nabitějších kolech. Na Letné se odehrál sedmigólový thriller, v němž každý chvilku tahal pilku.

Ostrava začala aktivně a v první půli klidně mohla i jít do vedení. Buchtovu tečovanou střelu zpoza šestnáctky s námahou vyrazil Vindahl, Tanko se zase po dobré výměně míče s Klímou v zakončení ukvapil a minul. Když už pak dánský brankář zaváhal a neumístěnou ránu Riga napoprvé nezkrotil, měl kliku a ještě stačil situaci zachránit.

Mezitím ale hrozila i Sparta, i když především po hrubých chybách hostů. Zejména stoper Blažek hořel, Kuchta však dvou jeho nesmyslných zaváhání nevyužil. Když už to vypadalo, že se i přes zajímavý průběh oba týmy rozejdou do kabin za nerozhodného stavu, střelil se Baník do vlastní nohy ještě jednou. Blažek nejprve nedůrazně míč odvrátil, následně si dával přednost s Lischkou i Kpozem a jejich bohorovnosti dokonale využil Birmančević.

Gól do šatny Spartu probudil a do druhého dějství už nastoupil jiný tým. Rynešův první pokus ještě Markovič lapil, když ale stejný hráč poslal dlouhý balón a Blažek ho nepochopitelně promáchl, běžel najednou Kuchta na ostravského gólmana úplně sám a v poklidu ho obešel a zasunul do prázdné. Hned v zápětí navíc Tuci našel rozběhnutého Birmančeviće, ten ještě nesobecky připravil míč opět Kuchtovi a bylo to 3:0.

V tu chvíli byl Baník zralý na ručník, ukázal ale svou psychickou odolnost, a to hned dvakrát. Krejčí si srazil rohový kop hostů do vlastní svatyně, jenže Sparta znovu odpověděla výstavní trefou Haraslína. Ten pak mohl definitivně zlomit odpor soupeře, skvělým reflexem ho ale připravil o další radost Markovič. Ve druhém dějství neexistovaly žádné zábrany, hrál se krásný bezstarostný fotbal nahoru – dolů. Tanko ztroskotal na Vindahlovi, na druhé straně Birmančević ve vyložené pozici minul, stejně jako po povedené kombinaci z hraničního ofsajdu Kuchta.

Sparta s blížícím se závěrem viditelně polevila a mohla toho litovat. Nejprve Ewerton připravil míč proti noze Klímovi a ten nekompromisní levačkou snížil, jednobrankový rozdíl pak zajistil po nádherném Brazilcově sólu střídající Kubala. Uklidnění mohl přinést Olatunji, zpracování mu ale trvalo tak dlouho, až se sám vyhnal ze střelecké pozice. Baník si v posledních minutách už žádnou jasnou šanci nevytvořil, přesto favorita potrápil nakonec více, než se čekalo.

Oslava fotbalu.

Ideální sestava 29. kola:

Adam Zadražil (Hradec Králové) - Jakub Pokorný (Sigma Olomouc), Štěpán Chaloupek (Teplice), Jakub Černín (Zlín) - Solomon John, Tomáš Ladra (oba Mladá Boleslav), Marcel Čermák (České Budějovice), Jiří Fleišman (Karviná) - Veljko Birmančević (Sparta), Daniel Fila (Teplice), Ewerton (Baník Ostrava)

Úroveň fotbalu ve 29. kole značně pokulhávala, dva duely se odehrály jen proto, aby se odehrály. I ve šlágrech, které nabídly větší počet branek, byly k vidění hrubky jak v obraně, tak v útoku. Výběr nejlepší jedenáctky je tak tentokrát vskutku složitý.

Z brankářů nikdo vyloženě nevyčníval, čtyři z nich sice vychytali čisté konto, nikdo ale neměl mnoho práce. Ti, kteří předvedli povedené zákroky, pak zase jindy chybovali a několikrát inkasovali. Nakonec padla volba na hradeckého Zadražila, jenž pokračuje v neskutečné fazoně a připsal si šestou nulu v desátém prvoligovém startu v kariéře.

Do obranné trojice jsme zařadili olomouckého Pokorného, teplického Chaloupka a zlínského Černína. Poslední jmenovaný měl velkou zásluhu na udržené nule v Jablonci, přestože jeho tým hrál většinu zápasu o deseti. Chaloupek skóroval a měl podíl i na tom, že Skláři nedostali od Budějovic ještě více branek. Pokorný pak řídil defenzivu Sigmy, která dlouho odolávalo atakům Slavie, navíc přidal i gól.

Záložní formaci z poloviny vyplňují hráči Mladé Boleslavi. Ladra s Johnem táhli většinu útočných akcí Středočechů na cestě za důležitým vítězstvím v Pardubicích. Po jejich bok jsme zařadili českobudějovického Čermáka a zkušeného leváka Fleišmana z Karviné.

Útočný trojlístek táhne sparťanský šikula Birmančević, který opět navýšil svůj náskok na čele ligové produktivity. Ewerton týden co týden ukazuje, že individuálními schopnostmi převyšuje českou nejvyšší soutěž, na Spartě krásně připravil dva zásahy svým spoluhráčům. Na hrot jsme vyslali teplického Filu, který se sice trefil méněkrát než Kuchta ze Sparty, herně na tom byl ale podstatně lépe.

Hvězda 29. kola: Tomáš Ladra (Mladá Boleslav)

podruhé během jara naší redakci nejvíce zaujal mladoboleslavský Tomáš Ladra. Vizitku hráče kola si vysloužil v 25. kole za gól a asistenci a stejný zápis zaznamenal i v předposledním víkendu základní části.

Vše začalo už v sedmé minutě, kdy zůstal na zadní tyči schovaný a s přehledem levačkou zakončil zpětnou pobídku Johna. Už o několik desítek sekund později připravil vyloženou šanci Jawovi, který ale ještě nedal. Ve 37. minutě si však tato dvojice spolupráci zopakovala tentokrát ze standardní situace, Ladra posadil míč přesně na hlavu gambijského útočníka a bylo to 0:2.

I nadále bylo mladoboleslavské desítky plné hřiště, většina akcí týmu šla právě přes něj. Rozhodnutí měl na kopačce Vaníček, jehož právě Ladra krásnou šajtlí vyslal do samostatného nájezdu, který ovšem neproměnil.

Sedmadvacetiletý záložník si nahlas říká o přestup na lepší adresu, ať už v rámci české ligy či do zahraničí. Kdyby nehrál za Mladou Boleslav, už dávno by se o něm muselo mluvit v souvislosti s reprezentací. Tam zatím na svou premiérovou šanci čeká a vzhledem k krátkému času přípravy na mistrovství Evropy se jeho nominace očekávat nedá. V dalším cyklu už by ale mohl do kádru patřit, pokud si udrží současnou laťku.

Gól 29. kola: Lukáš Haraslín (Sparta)

Můžeme se bavit o tom, že trefě Lukáše Haraslína přecházel sporný zákrok na ostravského Buchtu. To teď ale nechme stranou, byla by totiž škoda tomuto zásahu jakkoliv ubírat kredit. Slovenský křídelník využil nabídnuté příležitosti, jedním dotykem si připravil míč na střelu a druhým vyslal na bránu nechytatelnou jedovku, která vymetla všechny pavučinky z horního růžku. Lépe to trefit opravdu nešlo.

Na gól kola se můžete podívat na následujícím odkazu v čase 2:31.

Největší moment 29. kola: podivná červená pro Petráka

Duel Karviné s Bohemians hrubě ovlivnila situace ze 36. minuty. Domácí Regáli dostal dlouhý míč za obranu Klokanů, který si zpracoval směrem k brance a bok po boku s bránícím Petrákem o něj spolu bojovali. Navzájem do sebe byli rukama zaklesnuti a balón se lehoučce otřel o roku zkušeného defenzivního univerzála.

Akce pokračovala, Regáli se následně následně vyhnal z ideálního úhlu a jeho následnou pobídku už hosté v poklidu ubránili. Tím vše skončilo, nebo tedy alespoň mělo skončit. Zatímco nikdo z hráčů ani na jedné straně nic netušil, u videa sedící rozhodčí Adámková si přivolala hlavního arbitra Pechance k monitoru. Tam společnými silami vymysleli červenou kartu pro Petráka za hraní rukou. Majstrštyk.

Kromě toho, že ruka bohemáckého zadáka byla v přirozené poloze a o žádném úmyslu nemohla být ani řeč, tedy nejednalo se ani o přestupek, jaksi v české nejvyšší soutěži i nadále kulhá chápání výkladu pravidel. Videorozhodčí má dát podnět k přezkoumání situace jen za předpokladu, že dojde k jednoznačně chybnému rozhodnutí na hřišti, což tento moment rozhodně nesplnil. Opět tím utrpěl fotbal.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Fortuna liga: Power Rankings po 29. kole

Níže najdete tzv. Power rankings, tedy řazení účastníků české nejvyšší soutěže na základě názoru naší redakce. Do tohoto subjektivního hodnocení promlouvá postavení v tabulce, aktuální forma, stav kádru i celkové fungování klubu.

1. Sparta Praha (výhra 4:3 nad Baníkem, 73 bodů, 1. místo)

Sparta Praha
Sestava Vindahl - Vitík, Panák (70. Sørensen), Krejčí - Wiesner, Sadílek (70. Laci), Kairinen, Ryneš - Tuci (60. Haraslín), Kuchta (80. Olatunji), Birmančević (80. Karabec)
Góly 41. Birmančević, 47., 52. Kuchta, 63. Haraslín
Hvězda Birmančević

První cíl splněn. Sparta si zajistila první místo po základní části, což znamená lepší výchozí pozici do nadstavby a derby hrané na Letné. Stejně jako v minulé sezoně jí tak stačí zakončit skupinu o titul se stejným bodovým ziskem jako její pronásledovatelé, a to bez ohledu na skóre či vzájemné zápasy. Obrovská výhoda. Současný čtyřbodový náskok na druhou Slavii je tak vlastně pětibodový.

Přitom Priskeho družina předvedla další těžce průměrný výkon. V prvním poločase domácího souboje s Baníkem tahala dokonce spíše za kratší konec, soupeř se po nedorazech ve středu pole až příliš snadno dostával do zajímavých přečíslení a jen špatné řešení v koncovce drželo nerozhodný výsledek. V závěru úvodního dějství pak chyby v ostravské obraně využil Birmančević a tým uklidnil. Po pauze už Sparta hrála lépe a přestože v závěru znovu polevila a duel nedohrála v klidu, o tři body nepřišla.

Stává se to v této sekci už tak trochu evergreenem, ale opět je potřeba připomenout, že Letenští v současnosti stojí na výkonech Birmančeviće. I tentokrát byl jasně nejlepším mužem v rudém dresu a nebýt jeho, kdo ví, jak by situace v tabulce vypadala. Dobrou zprávou je ale i živé představení střídajícího Haraslína, který se po delší době představil v pozitivním světle. Naopak Tuci s Wiesnerem opět potvrdili, že na základ v letošní Spartě zkrátka nemají.

2. Slavia Praha (remíza 2:2 se Sigmou, 69 bodů, 2. místo)

Slavia Praha
Sestava Staněk - Douděra, Ogbu, Zima (68. Holeš), Bořil - Zafeiris (55. Ševčík), Oscar - Jurásek (55. Schranz), Jurečka (68. van Buren), Wallem (55. Provod) - Chytil
Góly 77. Bořil, 84. Chytil
Hvězda Bořil

Už druhým rokem v řadě se o finálních pozicích do nadstavby mezi pražskými S rozhodlo tím, že Slavia zcela zbytečně ztratila svůj poslední domácí zápas základní části. Po loňské blamáži s Hradcem Králové tentokrát Sešívaní klopýtli s Olomoucí a vykopali si pořádnou jámu, kterou se ve zbytku sezony bude snažit přeskočit.

Problémy současné Slavie ale nejsou jen o jednom konkrétním duelu. Už od odchodu sportovního ředitele Nezmara v roce 2020 v klubu vysokým představitelům chybí silná oponentura, a tak řada kroků týkajících se skladby kádru neodpovídá titulovým ambicím ve Fortuna lize. Na evropskou scénu je možná množství atletických typů vhodné a český zástupce pak z pozice outsidera je díky tomu schopen skrýt technické nedostatky a potrápit velkoklub.

Jenže v Česku je absence rozdílových hráčů schopných přejít jeden na jednoho či vymyslet finální přihrávku zkrátka citelná. Zdá se, že to už pochopila i Sparta, která si pořídila Birmančeviće s Haraslínem. Ve Slavii je takový hráč jediný, mladý Jurásek, jenž často zůstává jen na lavičce na úkor komplexnějších, ale fotbalově méně zdatných spoluhráčů. Příchod reprezentačního stopera Zimy, který zavinil druhý inkasovaný gól a po chybě místo snahy o nápravu jen rezignovaně zůstal ležet na trávníku, je pak kapitolou samou pro sebe.

Na pováženou je také fakt, že do Edenu za poslední rok dorazili hned tři leví obránci. Jenže když se pak bojuje o titul a je potřeba doma porazit papírově jasně slabšího soupeře, nastoupí na tomto postu bojovník Bořil. A ještě ostudnější pro zbytek kádru je to, že na něm snad jako na jediném v neděli bylo vidět, že opravdu chce vyhrát a je ochoten tomu obětovat vše. V tomto ohledu by se ostatní mohli učit.

3. Viktoria Plzeň (remíza 1:1 na Slovácku, 59 bodů, 3. místo)

Viktoria Plzeň
Sestava Jedlička - Řezník (14. Hranáč), Dweh, Paluska - Havel, Traore, Kalvach (46. Červ), Souaré (61. Cadu) - Metsoko (61. Kliment), Mosquera - Vydra (79. Šulc)
Góly 41. Metsoko
Hvězda Traore

Viktorka má za sebou náročné týdny, během kterých úspěšně reprezentovala český fotbal v Konferenční lize. Ve spolupráci s příspěvkem od Slavie a Sparty nakonec vybojovala desáté místo v žebříčku koeficientů. Čtvrtfinále s Fiorentinou už ale bylo nad plzeňské síly. V obou zápasech soupeři herně jasně nestačila a přestože dlouho opět držela čisté konto a rozhodovalo se až v prodloužení, po něm italský tým zaslouženě slavil.

Protože už Viktoriáni v lize prakticky nemají o co hrát, rozhodl se trenér Koubek nechat většinu opor odpočívat a udělal oproti odvetě ve Florencii devět změn v sestavě. Na hře to bylo velice znát, Západočeši v hodně ponurém souboji se Slováckem tápali a na trávníku se hlavně bojovalo. Jediný světlý moment vyprodukoval povedeným sólem Metsoko. Zranění naopak utrpěl zkušený bek Řezník, který hrál v lize v základu poprvé od úvodního kola celého ročníku.

Důležité ale je, že se většina týmu pošetřila na důležitější mače. Už ve středu Plzeň čeká semifinále MOL Cupu proti Zlínu, právě do této soutěže by tak měla vložit vešleré své úsilí. Pohár ve své historii vyhrála jen dvakrát, nyní je dvě výhry od třetího triumfu.

4. Baník Ostrava (prohra 3:4 na Spartě, 44 bodů, 4. místo)

Baník Ostrava
Sestava Markovič - Ndefe (88. Juroška), Blažek, Lischka, Kpozo - Rigo, Boula (65. Šín) - Buchta (65. Rusnák), Klíma (80. Kubala), Ewerton - Tanko (80. Adediran)
Góly 54. Krejčí vl., 79. Klíma, 85. Kubala
Hvězda Ewerton

Baník předvedl proti Spartě letos dva výkony, které snesly velmi přísná měřítka. Jenže mu nezajistily ani jeden získaný bod. Opět byly na vině stejné problémy, totiž špatné řešení předfinální a finální fáze a hrubé individuální chyby v obraně. Na Letné si hráči Ostravy tři góly dali v podstatě sami, s čímž se proti takto silnému soupeři uspět zkrátka nedá. Slezanům se ovšem musí připsat kredit za morálku, ani za stavů 0:3 a 1:4 se nevzdali a favorit se nakonec až do posledních vteřin musel strachovat o body.

Kouč Hapal přešel po několikatýdenní anabázi s tříobráncovým systémem zpět na čtyřku vzadu a co do taktických záměrů tým připravil dobře. Ohledně personálního obsazení už je méně přesvědčivý, především stoper Blažek vyrobil několik hrubek. Je otázka, proč do nemilosti zkušeného lodivoda upadl dvaadvacetiletý talent Pojezný, který se vždy jevil slibně. Stejně starý brankář Markovič se tentokrát při nemoci Letáčka dostal mezi tři tyče a zaslouží pochvalu, řadu šancí pochytal.

5. Slovan Liberec (remíza 0:0 s Hradcem Králové, 39 bodů, 7. místo)

Slovan Liberec
Sestava Bačkovský - Mikula, Chaluš, Pourzitidis (73. Tetour) - Ghali, Prebsl, Žambůrek, Preisler (84. Fukala) - Višinský (66. Kok), Kulenović (84. Letenay), Tupta (66. Horský)
Góly /
Hvězda Prebsl

Nevyužitá příležitost. Nebo ne? Stále vlastně nikdo neví, jestli Slovan chce hrát skupinu o titul či nikoliv. Trenér Kozel před pár týdny v rozhovoru přiznal, že si není jist, která pozice je z hlediska možného postupu do evropských pohárů pro jeho tým výhodnější. Výkony v posledních dvou kolech spíše působí dojmem, jako by se Severočeši pro zisk bodů nepřetrhli. V případě výhry přitom mohli jít na šesté místo. To je stále ve hře, bude tak zajímavé sledovat, jak mužstvo přistoupí k poslednímu utkání základní části v Ostravě.

Do branky Liberce se poprvé od otřesu mozku vrátil Bačkovský a přestože moc práce neměl, vyzařovala z něj stejně jako v úvodu jara jistota. Pro zranění chyběl Penner, na jehož post naskočil typologicky podobný Ghali, jinak se ve Slovanu mnoho nemění. Prebsl už zřejmě nadobro zakotvil uprostřed zálohy, kde mu to svědčí. Po dlouhé absenci se alespoň částečně začíná zapojovat Tetour.

6. Mladá Boleslav (výhra 2:1 v Pardubicích, 43 bodů, 5. místo)

Mladá Boleslav
Sestava Mikulec - Kostka, Suchý, Karafiát, Fulnek - Sakala, Mareček (76. Žitný) - Kušej (76. Vaníček), Ladra (87. Kubista), John (87. Kadlec) - Jawo (63. Yusuf)
Góly 7. Ladra, 37. Jawo
Hvězda Ladra

Tomáš Ladra patří momentálně k nejlepším hráčům ligy. Mladou Boleslav táhl už na podzim, přestože se většina fotbalové veřejnosti bavila spíše o Kušejovi. Na jaře už ale není nejmenších pochyb o tom, kdo je současným lídrem Středočechů. V Pardubicích předvedl sedmadvacetiletý ofenzivní záložník další prvotřídní výkon, který ozdobil gólem a asistencí. Pokud mu v první části sezony mohl někdo vyčítat slabší produktivitu, v posledních týdnech už to rozhodně neplatí.

Boleslav jinak předvedla takovou svou klasiku, tedy nevyrovnané vystoupení, které by se dalo rozdělit na několik částí, z nichž každá splňovala úplně jiná kritéria. Začátek zvládla skvěle a i přes několik okének v obraně zaslouženě po půli vedla 2:0. Ve druhém dějství ale přenechala iniciativu soupeři a bylo to přesně naopak, i přes občasné nebezpečné výpady z protiútoků byla spíše pod tlakem. Po výhře má však jistotu skupiny o titul, kde může znovu potrápit i ty největší favority, tak jako to předvedla v minulém kole remízou na Spartě.

7. Slovácko (remíza 1:1 s Plzní, 40 bodů, 6. místo)

Slovácko
Sestava Fryšták - Blahút, Hofmann, Břečka, Holzer - Daníček, Havlík - Petržela (64. Kim), Kohút (87. Mihálik), Juroška (87. Sinyavskiy) - Vecheta (75. Kvasina)
Góly 73. Daníček pen.
Hvězda Daníček

Slovácko pošesté za sebou nevyhrálo, přesto se nějakým záhadným způsobem stále drží v elitní šestce. I přes šílené výsledky klubu na jaře tak není vyloučené, že loučení s veleúspěšným trenérem Svědíkem bude pohárové. Do Evropy se totiž zřejmě nijak zvlášť nechce ani nejbližším pronásledovatelům, a tak stačí v posledním kole porazit České Budějovice a skupina o titul spolu se zajímavými finančními prémiemi neunikne.

Nálada kolem týmu už je ale evidentně zlá, nedobrá. Plzeň byla v obměněné sestavě vyloženě k poražení, Slovácko ale předvedlo další ponurý výkon, kterému chyběla jakákoliv šťáva. Nepomohlo ani vysunutí kapitána Daníčka zpět na pozici defenzivního záložníka, kde strávil své asi nejlepší roky kariéry. V Uherském Hradišti to zkrátka nefunguje a asi všichni zúčastnění už se těší na otočení listu.

8. Teplice (remíza 2:2 s Českými Budějovicemi, 36 bodů, 10. místo)

Teplice
Sestava Ludha - Kričfaluši, Chaloupek, Mičević (70. Knapík) - Radosta (30. Švanda), Bílek (30. Jukl), Mareček, Labík - Trubač - Yasser (70. Čerepkai), Fila (78. Gning)
Góly 33. Fila, 40. Chaloupek
Hvězda Fila

Výdych. Pár týdnů na začátku druhé poloviny sezony to vypadalo, že by Teplice mohly mířit i výše, nakonec ale musejí být rády za jistotu prostřední skupiny. A kdo ví, třeba si ve vyrovnané společnosti vyslouží i boj o evropské poháry, některé výkony na jaře tomu dávají naději. Tohle ale nebyl tak úplně jeden z nich.

Kouč Frťala dokonce už po půlhodině hry sáhl ke dvojímu střídání, z trávníku stáhl záložníky Bílka a Radostu. Mužstvu tak vyslal jasný signál, že si od něj představuje docela jiný výkon, než jaký v úvodních pasážích zápasu nabídlo. A Skláři zareagovali na jedničku, ještě do poločasu dokázali výsledek otočit. Zlepšení ovšem bylo spíše krátkodobého rázu, po přestávce už vše zase nabralo negativní směr a remíza je pro Teplice asi maximem.

9. Hradec Králové (remíza 0:0 v Liberci, 37 bodů, 9. místo)

Hradec Králové
Sestava Zadražil - Klíma, Kodeš, Spáčil - Harazim, Kučera, Dancák, Krejčí (90+2. Horák) - Čmelík (78. Pudhorocký), Vašulín, Pilař (71. Juliš)
Góly /
Hvězda Zadražil

Z deseti jarních kol Hradec stále prohrál pouze jedinkrát, a to jen těsně a po dobrém výkonu na Spartě. Asi nejpříjemnější překvapení druhé poloviny ligového ročníku to dotáhlo k jistotě prostřední skupiny a v případě příznivých výsledků v závěrečném kole z toho teoreticky ještě stále může být i první šestka. Východočeši sice hrají se Slavií, na tu ale docela umí.

V dalším papírově těžkém duelu si navíc dokázali, že se v současné formě mohou rovnat prakticky s kýmkoliv. V Liberci měli k vítězství rozhodně blíže, Vašulín nastřelil tyč, v nastavení pak střídající Juliš zblízka přestřelil. Hradecký trenér Horejš po svém příchodu do klubu chvilku hledal ideální složení, teď už to ale vypadá, že ho našel a bude do něj zasahovat jen v případě nouze. Ta v posledních kolech pravidelně vzniká absencí klíčového stopera Čiháka, Kodeš ale své zasunutí do obrany zvládá bravurně a byla z toho třetí nula v řadě. Pro brankáře Zadražila šestá v desátém startu v kariéře.

10. Sigma Olomouc (remíza 2:2 na Slavii, 37 bodů, 8. místo)

Sigma Olomouc
Sestava Stoppen - Chvátal, Pokorný, Matys, Vraštil - Breite, Pospíšil (69. Ventúra) - Šíp (62. Israel), Zorvan (89. Langer), Uriča (69. Navrátil) - Zifčák (89. Juliš)
Góly 52. Pokorný, 66. Zifčák
Hvězda Pokorný

Sigma zřejmě definitivně zastavila svůj pád, po minulé výhře nad Jabloncem tentokrát uhrála nečekaný a o to cennější bod na Slavii a může se těšit na klidný boj v prostřední skupině, navíc ještě s potenciálním přidaným bonusem v podobě hry o poháry.

Dokázala to i navzdory dlouhému seznamu absentérů, kvůli němuž ani neměla zaplněnou celou lavičku. Roli sehrálo i štěstí, Olomouc se od začátku bránila a klidně mohla ve 20. minutě prohrávat 0:3, dařilo se jí však držet vzadu nulu, až soupeř postupně nervózněl. Z jediných dvou střel v utkání pak navíc dokázala dvakrát udeřit a přestože v závěru se dostala pod obrovský tlak, nakonec poctivě remízu ubránila. Znovu se zaskvěl především stoper Pokorný, pochvalu za bojovný výkon ale zaslouží celé mužstvo.

11. Bohemians (remíza 1:1 v Karviné, 32 bodů, 11. místo)

Bohemians
Sestava Soukup - Kadlec, Petrák, Hybš (90+3. Köstl) - Dostál, Beran (90+3. Puškáč), Hůlka, Kovařík - Hrubý (46. Vondra) - Kozák (68. Matoušek), Prekop (85. Shejbal)
Góly 59. Prekop
Hvězda Beran

Třikrát v řadě se Bohemka o body nedělila, což jednoduše nemohlo pokračovat. Remízoví králové se tentokrát už vrátili k tomu, co je jim vlastní, a pošesté na jaře a celkově už pojedenácté plichtili. V Karviné si popravdě ani víc nezasloužili. Více než poločas hráli o deseti, paradoxně ale v oslabení možná hráli i lépe než do té doby.

Jen na lavičce překvapivě zůstal Hála, jenž patří k nejlepším Klokanům sezony, Ristovskiho zase vyřadila ze hry nemoc, a tak ofenziva Bohemians dostála změn. Kozák se ale příliš neukázal. Zpět po zranění je však rychlík Matoušek, který zvládl závěrečných 23 minut. Ve skupině o záchranu, kterou Pražané už jistě budou hrát, se může ukázat být klíčovou posilou. Náskok na čtrnáctý Zlín aktuálně činí jen sedm bodů, v Ďolíčku tak rozhodně ještě nemohou být v klidu.

12. Jablonec (remíza 0:0 se Zlínem, 29 bodů, 12. místo)

Jablonec
Sestava Hanuš - Hurtado, Tekijaški (46. Štěpánek), Polidar - Černák, Hübschman (79. Velich), Martinec, Kratochvíl, Hollý (66. Náprstek) - Chanturishvili, Chramosta (79. Kanakimana)
Góly /
Hvězda Hurtado

V Jablonci se už potřetí za sebou bude hrát skupina o záchranu. Pro ambiciózní celek vedený Miroslavem Peltou jde o příšernou vizitku a dá se očekávat, že z ní budou po sezoně opět vyvozeny důsledky. Ono je vlastně zatím otázkou, jestli se na severu Čech vůbec podaří udržet příslušnost v nejvyšší soutěži, od barážových pozic dělí Látalův tým jen čtyři body a výkonnost z posledního období nenasvědčuje tomu, že by se měl navyšovat.

Nutno říct, že 1250 diváků, kteří dorazili v sobotu na Střelnici, zaslouží metál. K vidění byl určitě jeden z nejhorších fotbalů letošní sezony, celkem oba týmy v součtu vyslaly směrem k brance jen dvanáct střel, z nichž dvě trefily určený prostor. Jablonec nevyužil téměř hodinu trvající přesilovou hru a co je ještě horší, nevytvořil si ani žádnou vyloženou příležitost. Citelně chybí slovenský záložník Nebyla, na to se ale všechno házet nedá. Bída.

13. Pardubice (prohra 1:2 s Mladou Boleslaví, 28 bodů, 13. místo)

Pardubice
Sestava Kinský - Mareš (77. Sychra), Halinský, Ortiz, Surzyn - Solil (82. Černý), Icha, Hlavatý - Daněk (62. Krobot) - Patrák, Zlatohlávek (62. Kissiedou)
Góly 54. Icha
Hvězda Icha

Komplikují si Pardubice svou situaci v tabulce, komplikují... Po dvou remízách s přímými konkurenty v boji o záchranu přišla domácí porážka, zatímco všechny týmy pod nimi bodovaly. Tříbodový náskok na čtrnáctý Zlín se vzhledem k aktuálnímu rozpoložení i absolutní absenci zkušeností většiny týmu s podobnými situacemi jeví jako velmi malý.

Východočechy znovu potopily stejné věci. Vlastní nemohoucnost v zakončení, kdy nedokázali využít několika takřka stoprocentních příležitostí. Druhý gól pak dostali opět z rohového kopu, Jawo hlavičkoval z ložené pozice úplně netknutý. Týmu se přitom nedá upřít snaha, podobné zbytečné chyby ho ale sráží. A bude to ještě velký boj, aby to neskončilo až pádem do druhé ligy.

14. Zlín (remíza 0:0 v Jablonci, 25 bodů, 14. místo)

Zlín
Sestava Dostál - Cedidla, Černín, Didiba, Pidro - Holík (89. Ikugar), Janetzký, Gonzalez (64. Fantiš), Bužek, Bartošák - Schánělec (72. Vukadinović)
Góly /
Hvězda Černín

Zlín si i podle slov vlastního trenéra Červenky přijel pro bod a ten se mu podařilo získat. O to cennější je, že přišel po dlouhé hře v oslabení po nesmyslném zákroku na druhou žlutou kartu od Pidra. Po něm už byla snaha o uválčení remízového výsledku logickou volbou, zrovna do současného Jablonce ale ani neodjet s vyššími ambicemi je asi škoda.

Plánu odpovídala i sestava, ve které chyběl nejlepší zlínský hráč jara Slončík. Roli asi hrál i pověstný jablonecký terén, na kterém se kombinační fotbal hrát příliš nedá. Červenka vsadil na jedenáct bojovníků, kteří vyprodukovali za celé utkání jen dvě střely, zato hned osmnáct faulů. No, třeba se tenhle bod bude v konečném zúčtování hodit.

15. České Budějovice (remíza 2:2 v Teplicích, 23 bodů, 15. místo)

České Budějovice
Sestava Šípoš - Sladký, Králik, Poulolo, Madleňák - Suchan, Hellebrand, Čermák (84. Nikl) - Šigut (88. Brandner), Tranziska, Alli (90+3. Zíka)
Góly 25. Mareček vl., 67. Suchan pen.
Hvězda Čermák

O tom, jak duel Na Stínadlech probíhal, nejlépe svědčí reakce obou trenérů. Zatímco ten domácí musel přistoupit ke dvěma střídáním už v prvním dějství, českobudějovický kouč Lerch poprvé sáhl do sestavy až v 84. minutě. Jeho tým se srazil v závěru první pětačtyřicetiminutovky dvěma hrozivými chybami, jinak byl ale směrem dopředu nebezpečnější.

A to mu ještě chyběl kanonýr Ondrášek, který si musel odpykat trest za žluté karty. Jeho náhradník Tranziska zatím potřebných kvalit nedosahuje a na první branku ve Fortuna lize po zimním příchodu čeká. Z blíže nespecifikovaných důvodů chyběla i jedna z hvězd minulého kola Trummer, Madleňák ale na jeho postu nezklamal. Nejpříjemnější zprávou byla hra záložní trojice, která tu teplickou přehrála.

16. Karviná (remíza 1:1 s Bohemians, 22 bodů, 16. místo)

Karviná
Sestava Holec - Traore (82. Ražnatović), Svozil, Bergqvist - Raspopović (60. Memić), Boháč, Moses (78. Ayaosi), Fleišman - Čavoš (46. Budínský) - Ezeh, Regáli (78. Mikuš)
Góly 54. Budínský
Hvězda Fleišman

Záchvěvy fotbalové kvality z posledních dvou kol do třetice Karviná moc nepotvrdila. Ukázalo se, že nováčkovi mnohem více svědčí pozice outsidera, kdy se od něj příliš mnoho nečeká a může soupeře zaskočit rychlejšími výpady. Proti Bohemce, která navíc ještě většinu zápasu odehrála v oslabení a byli to tak domácí, kdo musel tvořit do zformované obrany, se opět ukázala absence kvality směrem dopředu.

Trochu lépe to v předfinální fázi vypadalo po přestávce, kdy na hřiště přišel zkušený středopolař Budínský, jenž rozhodně oplývá prvoligovou technikou a přehledem. Často ale i on ztroskotal na tom, že mu chyběli parťáci do kombinace. Karviná tak hrozila především ze standardních situací a v závěru byla velmi blízko tříbodové hlavičce Ezeha, ten ale trefil jen břevno. Po dvou cenných remízách je tento získaný bod spíše ztrátou.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Mojmír Chytil se snaží udržet míč před Asgerem Sørensenem a Tomášem Wiesnerem

Statistiky Fortuna ligy: nejlepší střelci, nahrávači a brankáři

Podívejte se na individuální statistiky Fortuna ligy. V článku najdete nejlepší střelce, nahrávače i brankáře s nejvíce čistými konty.

Filip Kaloč musel být po svém gólu ošetřován

Jak si vedli Češi v zahraničí: víkend přinesl tři české střelce

Se začátkem nového týdne se opět podíváme za naše hranice. Konkrétně na to, jak se v zahraničí dařilo českým fotbalistům.

Týden začne ve velkém stylu milánským derby

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 22.4.-28.4.

Na co vše se můžete v týdnu od 22. do 28. dubna těšit a která stanice odvysílá ty největší šlágry?