Nejlepší hráči v Česku i zahraničí: prosinec 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Rok 2023 je definitivně u konce a nás čeká ohlédnutí za posledním měsícem roku. I prosinec byl plný fotbalových událostí, ve kterých zazářilo několik hráčů. Náš výběr se tedy opět podívá na fotbalisty, kteří zazářili, zklamali nebo překvapili.

Nejlepší hráčiMladíci
PřekvapeníBřídilové

Dominic Solanke v dresu Bournemouthu Foto: Profimedia

Nejlepší hráči v prosinci 2023: ve světě zaujal Solanke, v Česku je hvězdou Havlík

Konec roku je za námi a naše fotbalová liga upadá do spánku. Nejlepší ligy světa však nadále pokračují v ligových kláních. Nyní je třeba se ohlédnout za měsícem prosinec. V tom naší redakci nejvíce uchvátil Dominic Solanke, který byl hlavním tahounem Bournemouthu v jeho neuvěřitelné jízdě Premier League. Z českých luhů a hájů nás nejvíc zaujal Marek Havlík ze Slovácka, který si uzmul podzimní korunu krále střelců.

sipka Získejte registrační bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejlepší hráči na světové scéně v prosinci 2023

1) Dominic Solanke (AFC Bournemouth)

Druhá sezóna od postupu do nejvyšší soutěže bývá náročnější než první. Bournemouth první zápasy nezačal dobře, když si první výhru připsal až v desátém kole proti Burnley (2:1). Pak ho sice deklasoval Manchester City (6:1), ale následně se Cherries nadechli k sérii sedmi zápasů bez prohry, v kterých si připsali šest vítězství a jednu remízu. Velký podíl na těchto skvělých výsledcích má Dominic Solanke.

Odchovanec Chelsea dlouho neprodával svůj potenciál a svůj talent začal poprvé potvrzovat až v dresu Bournemouthu, když mu dokázal vystřílet postup do Premier League. Nyní má životní formu, když se drží s dvanácti brankami na třetím místě tabulky střelců Premier League za Erlingem Haalandem a Mohamedem Salahem.

Jen za prosinec dokázal vstřelit šest branek, když se hattrickem podílel na výhře proti Nottinghamu 3:2. Důležité branky si připsal i proti Fulhamu (3:0), Manchesteru United (3:0) a Aston Ville (2:2). Solanke tak vábí velkokluby, které by stály o jeho služby. V médiích se začíná mluvit o Arsenalu, který hledá elitního útočníka. Otázkou je, jestli by Solanke tlak velkoklubu ustál, v minulosti se nedokázal prosadit v Chelsea nebo Liverpoolu.

2) Yann Sommer (Inter Milán)

Není to obvyklé, aby se v seznamu nejlepších hráčů objevovali defenzivní hráči, natož pak brankáři. O těch se mluví ve většině případů pouze v souvislosti se zaviněnými brankami. Výborné výkony přece jen do našeho výběru katapultovaly brankáře. Švýcar Yann Sommer si ve svých 35 letech užívá roli brankářské jedničky ve velkoklubu. Dlouholetá opora Borussie Mönchengladbach v lednu vyřešila brankářský problém v Bayernu, kterému se zranil brankář Neuer. Po skončení sezóny přišel s nabídkou Inter Milán, který řešil brankářský post po odchodu Onany, a Sommer se po deseti letech vydal mimo německou Bundesligu.

Inter našel v Sommerovi kvalitní brankářskou jedničku, která dokáže vytáhnout fantastický zákrok v pravou chvíli, což dokazoval hlavně v prosinci, když v šesti zápasech udržel pět čistých kont a obdržel pouze jedinou branku. I díky jeho výkonům je momentálně Inter na špici Serie A. Za osmnáct zápasů inkasoval pouhých osm branek a nerazzurri tak mají nejlepší obranu v lize.

Pokud bude Sommer a celý Inter v těchto výkonech pokračovat, tak švýcarský brankář zvedne nad hlavu druhý mistrovský titul za sebou, když loni s Bayernem vyfoukl titul Borussii Dortmund.

3) Artem Dovbyk (Girona FC)

Španělská Girona prožívá snový rok, protože po půlce odehraného ročníku La Ligy se drží na vrcholu tabulky, když je o skóre druhá za Realem Madrid. Velký podíl na jízdě katalánského klubu má jedenáctigólový Artem Dovbyk. Ukrajinský kanonýr přišel do Girony před sezónou z Dnipra-1, kde ve své poslední sezóně vstřelil dvacet čtyři branek za třicet utkání. Za sedm miliónů eur přestoupil do katalánského klubu a opravdu se vyplatil, protože dává důležité branky.

Tento 189 cm vysoký chasník si připsal v prosinci čtyři branky, když například pomohl gólem sestřelit i slavnou Barcelonu, kterou na jejím domácím hřišti Girona porazila 4:2. Následně Dovbyk pomohl sestřelit dvěma brankami Alaves (3:0), aby podzim zakončil trefou proti Betisu (1:1).

Momentální hodnota ukrajinského bombarďáka je 28 miliónů eur a zájemci se brzy jen pohrnou. Silný, sebevědomý útočník, který se chlubí skvělým výběrem místa, může být do budoucna opravdovým gamechangerem v útoku některého z evropských gigantů. Nyní se mluví o zájmu Chelsea, která by ráda posílila útočné řady a Dovbyk má i postavu vhodnou pro Premier League. Navíc se dobře zná s Mudrykem, kterého by mohla přítomnost kamaráda z rodné země oživit a vyburcovat k lepším výkonům.

Nejlepší hráči na české scéně v prosinci 2023

1) Marek Havlík (1. FC Slovácko)

Záložník Slovácka se opět umisťuje v našem žebříčku, tentokrát dokonce na místě prvním. Levonohý střelec totiž předvádí solidní výkony, ale hlavním důvodem byla jeho kanonáda proti Bohemians. V utkání, které skončilo 5:2 pro tým z Uherského Hradiště, vstřelil Havlík hned čtyři branky. Hlavně Havlíkův druhý gól, kdy vystřelil zhruba z třiceti metrů, byl opět výstavní.

Čtyři branky v zápase jsou opravdu výjimečné, navíc u hráče, který v minulosti dokázal vstřelit maximálně čtyři branky za celou sezónu. Nyní má Marek Havlík na svém kontě už deset gólů a patří mu podzimní koruna krále střelců. Je jasné, že kolem tohoto záložníka krouží bohatší kluby. Mluví se o zájmu Plzně nebo Slavie, nabízí se i zahraničí. Pro 28letého Havlíka je to nejspíš poslední šance na pořádný přestup.

2) Ladislav Krejčí (Sparta Praha)

To sparťanský Ladislav Krejčí patří dlouhodobě k největším hvězdám ligy. Když ho v červenci 2022 Sparta představila jako nového kapitána, tak se navzdory jeho mládí nikdo nedivil. Přirozený lídr, tvrdý a hlavně gólový. Sparťanský kapitán má totiž vliv nejen na defenzivu, ale i na ofenzivu Letenských. Což ukázal i v prosinci.

V Pardubicích, kde domácí během sněhové kvality dokázali připravit solidní trávník a i hráči předváděli solidní fotbal, vzal jakékoliv naděje domácích na bodový zisk právě sparťanský stoper, který vstřelil dvě branky. Branku přidal šťastně i v posledním zápase podzimu proti Teplicím. Náročný zápas, v kterém hráli Sparťané skoro celý zápas o deseti vinou vyloučení Sadílka, nakonec Letenští zvládli a otočili na konečných 2:1.

Celkově vstřelil za prosinec tři branky a přidal porci výborné defenzivní práce. Fanoušci Rudých se však budou muset smířit s tím, že o svoji ikonu brzy přijdou. Kolem Krejčího totiž začínají kroužit kluby ze Španělska a Sparta se ho bude snažit udržet ještě na jaro a boje v Evropské lize. Po sezóně se dá počítat, že přijde jeho přestup.

3) Pavel Šulc (Viktoria Plzeň)

Plzeň měla náročný konec podzimu, když svoje nevyrovnané výkony nakonec přece jen zlepšila a vrátila se na třetí místo v tabulce. Viktoriánům k tomu pomohl hlavně 23letý záložník Pavel Šulc, který v prosinci předváděl výborné výkony.

Celkově vstřelil tři branky ve třech soutěžních utkáních, když hlavně Mladou Boleslav opravdu trápil a nakonec jí při výhře Plzně 3:1 pomohl skolit dvěma brankami. Další povedené utkání předvedl v posledním podzimním kole proti Sigmě Olomouc. Tu Plzeň také porazila 3:1 a mladý záložník se na výhře podílel brankou.

Šulc tak za podzim vstřelil již osm branek a jedná se o jeho životní sezónu. Pokud bude ve skvělých výkonech pokračovat, tak jeho přestup do většího klubu přijde dříve nebo později.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Nejlepší český hráč v zahraničí v prosinci 2023

Patrik Schick (Bayer Leverkusen)

Celým českým rybníčkem zatřásl dlouho očekávaný návrat našeho momentálně nejlepšího hráče. Patrik Schick se po dlouhodobém zranění vrátil na konci listopadu, když v Evropské lize vstřelil branku Häckenu. Svůj nejlepší výkon si nechával na poslední utkání letošního roku. Český kanonýr poprvé nastoupil v základní sestavě v utkání Bundesligy proti Bochumi (4:0).

Trenéru Alonsovi se za důvěru náležitě odvděčil, když za poločas stihl vstřelit hattrick a ukázal, že v konkurenci útočných hráčů Hofmanna, Boniface a Wirtze se opravdu neztratí. V prosinci pak přidal další branku v Evropské lize a jednu v německém poháru. Lze tedy očekávat, že při absenci Boniface, který odjíždí na Africký pohár národů, se Schick zabydlí zpět v základní sestavě.

Čeští fanoušci doufají, že zdraví a vzrůstající forma brzy 28letému kanonýrovi vydrží a bude hlavní palebnou silou reprezentace během Eura 2024 v Německu.

Nejlepší hráč do 21 let na světové scéně v prosinci 2023

Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

Nadstandardní výkony v dresu Leverkusenu předvádí už několik sezón stále teprve 20letý Florian Wirtz. Ten je v probíhajícím ročníku jedním z hlavních útočných es Bayeru a i díky jeho skvělým výkonům je Leverkusen na prvním místě Bundesligy.

Mladičký talent vstřelil v prosinci dvě branky a na dvě další přihrál. Celkově vstřelil už pět branek a přihrál na sedm. Dravé průniky, perfektně načasované přihrávky a výborné zakončení dělají z Wirtze hráče, kterého čeká budoucnost v jednom z velkoklubů. Momentální hodnota je rovných 100 miliónů eur a je jasné, že budoucí přestupová částka bude mnohem vyšší.

Bohužel pro českého fanouška je také Wirtz jeden z důvodů, proč se v sestavě Leverkusenu neobjevuje často Adam Hložek, který jen paběrkuje.

Nejlepší hráč do 21 let na české scéně v prosinci 2023

Tomáš Rigo (Baník Ostrava)

Baník pod trenérem Hapalem střídá dobré výkony se špatnými. V některých zápasech sice soupeře přehrává, jako například doma proti Spartě, nedokáže však převahu přetavit v góly a následně body. Šesté místo je každopádně mnohem lepší pozice, než jakou Ostrava okupovala ještě vcelku nedávno.

Svůj podíl na tom má i talentovaný Slovák Tomáš Rigo, který se zabydlel v základní sestavě slezského velkoklubu. Defenzivní záložník na sebe v prosinci nejvíc upozornil skvělým výkonem proti Slavii, který okořenil i svou druhou letošní brankou. I přes skvělý výkon mladého středopolaře Baník doma padl 2:3.

Rigo, který minulou sezónu hrál za Vlašim druhou ligu, se Baníku opravdu vyplácí a do budoucna se může jednat o velmi cenného a žádaného hráče v naší lize.

Největší překvapení či objev na světové scéně v prosinci 2023

Kobbie Mainoo (Manchester United)

Fanoušci Manchesteru United prožívají letos opravdová muka. Týmu se nedaří a střídá lepší výkony s těmi úplně strašnými. Přesto se v týmu najde několik pozitiv. Za tým válí mladíček Garnacho a nově se k němu přidal o rok mladší 18letý talent Kobbie Mainoo. Ten hraje převážně na pozici defenzivního záložníka a i přes nemastné výkony jeho týmu, on patří k tomu lepšímu, co Manchester United v prosinci předváděl.

Tento teenager se objevil v posledních čtyřech prosincových utkáních v základní sestavě a už v zápase s Liverpoolem předvedl, co v něm vězí. Skvělá defenzivní práce, přehled, perfektní hra s míčem. Nebýt zranění kotníku, které si přivodil na konci července v přátelském utkání proti Realu Madrid, mohli bychom ho v dresu United zpozorovat už mnohem dříve.

Pokud mu zdraví vydrží, tak Red Devils mohou mít brzy ve svých řadách světovou superhvězdu.

Největší překvapení či objev na české scéně v prosinci 2023

Jan Paluska (Viktoria Plzeň)

Viktoriáni sice v lize střídali výkony jako noc a den, ale v Evropské konferenční lize byli neporazitelní. Jistota postupu z prvního místa vedla trenéra Miroslava Koubka k prostřídání sestavy v zápase proti kosovskému Ballkani. V tříčlenné obranné trojici tedy nastoupil Jan Paluska. Tento 18letý talent plzeňského fotbalu si vedl více než dobře a měl zásluhu na vítězství Viktorie 1:0.

Další možnost zazářit v základní sestavě dostal opět v evropských pohárech proti Astaně. I tam měl zásluhu na vítězství, když předvedl spolehlivý výkon. Do budoucna roste z Palusky vynikající obránce, který by si mohl permanentně zajistit místo v sestavě Plzně.

Největší břídil na světové scéně v prosinci 2023

Kieran Trippier (Newcastle United)

Newcastle prožívá náročné období, když si v posledních deseti soutěžních zápasech připsal hned sedm proher. Šest z nich se odehrálo v prosinci. Bylo by nespravedlivé všechno házet na pravého obránce Strak, protože ten několikrát patřil k tomu lepšímu, co Newcastle předvedl. Přesto se v tomto žebříčku objevil ze dvou důvodů. První je zápas s Evertonem, který Newcastlu v podstatě prohrál sám, protože jeho dvě chyby vedly ke dvěma brankám ze tří.

Druhým a ještě bolestnějším důvodem byl zápas proti Chelsea ve čtvrtfinále Carabao Cupu. Newcastle vedl v nastavení 1:0, ale po centru z pravé strany se míč snesl na Trippiera, který si chybně zpracoval míč a v podstatě přiťukl balón Mudrykovi, který se zblízka proti Dúbravkovi nemýlil. Chelsea srovnala a zápas šel do penaltového rozstřelu. V něm Trippier svůj zmar prohloubil, když při zahrávání penalty ani netrefil branku. Chelsea naopak všechny penalty proměnila a postoupila do semifinále.

Největší břídil na české scéně v prosinci 2023

Abdullahi Tanko (Baník Ostrava)

Tanko už se v našem výběru objevil, tehdy jako překvapení v měsíci srpnu, kdy naší redakci zaujal solidními výkony. Nyní si naší pozornost vysloužil svým temperamentem. Ve šlágru kola mezi Baníkem a Slavií se odehrával pěkný zápas plný golů. Slavia vedla ve druhé půli 3:2 a Baník toužil minimálně po vyrovnání. Tanko pak snahu Baníkovců mnohonásobně ztížil.

V 66. minutě byl faulován u postranní čáry Douděrou, faul byl odpískán, ale nejednalo se o nic vážného nebo zákeřného. Tanko se ale bleskurychle zvedl a srazil Douděru k zemi, aby ho následně počastoval řadou nadávek. Za tento zkrat po zásluze obdržel červenou kartu a šel do sprch. Následně obdržel od disciplinární komise zákaz startu na tři zápasy. Zajímavé je, že o Tanka se Slavia zajímá, takže je možné, že Douděra bude brzy jeho spoluhráčem.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Novým majitelem Slavie se stal miliardář Tykač

Největší události v Česku i zahraničí: prosinec 2023

Rok 2023 je minulostí, na závěr se ale ještě děly věci. V prosinci slavilo Česko úspěchy v Evropě, Manchester City ve světě.

Olatunji v souboji s brankářem Tomášem Grigarem před rozhodující brankou Sparty

Souhrn podzimu Fortuna ligy 2023/24 – hvězdy, zklamání, derby

Česká fotbalová liga má za sebou svojí první polovinu. Týmy čeká zasloužené volno a my se mezi tím můžeme ohlédnout za podzimem.

Jude Bellingham se raduje z výhry nad Deportivem Alavés

Fotbal v roce 2024: přehled největších akcí a hráčů ke sledování

Fotbal nabídne v roce 2024 plno zajímavých akcí. Podívejte se, co nás ve fotbale čeká. A přečtěte si, které hráče v roce 2024 sledovat.