Největší události v Česku i zahraničí: listopad 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Gól roku můžeme uzavřít, vítězem se stane Alejandro Garnacho z Manchesteru United. Kromě toho patřil listopad především národním týmům, finišovala kvalifikace na mistrovství Evropy, hrál se také světový šampionát sedmnáctiletých. Co vše se v listopadu 2023 událo? To nejzajímavější a nejdůležitější nabízíme v článku.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Listopad ozdobil svým gólem Garnacho Foto: Profimedia

Co přinesl listopad ve fotbale: Belmondo, Česko postoupilo na EURO a přišlo o trenéra

Listopad přinesl vyvrcholení kvalifikace o postup na mistrovství Evropy, které se bude konat už za několik měsíců v Německu. Nebude u toho chybět ani český národní tým, přestože jeho cesta na EURO byla pořádně trnitá. V reprezentační přestávce se také přepisovaly historické tabulky. Pokračovaly ale pochopitelně také ligové soutěže a evropské poháry, kde se dařilo českým týmům.

sipka Získejte u Betana bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Největší události

Největší události ve fotbale v listopadu 2023

1) Mistrovství Evropy už zná 21 účastníků

Skončila kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Poslední tři místenky zůstávají ještě ve hře skrz březnovou baráž, 21 reprezentací už ale může střádat své plány do Německa. Chybět nebude žádný z velkých favoritů, i když například obhájci titulu z Itálie měli docela namále, stejně jako bronzoví medailisté z loňského mistrovství světa z Chorvatska.

Na svůj první velký turnaj si bude muset ještě počkat Erling Haaland, který s Norskem neuspěl. Nepostoupili ani Švédové, ani jedna ze severských zemí navíc už ani nemá možnost nápravy v baráži. V ní naopak budou moci napravit své zaváhání například Ukrajinci či Poláci.

Závěr kvalifikace přinesl i některé velmi zajímavé příběhy. Francie zničila doma Gibraltar 14:0 a připsala si historicky nejvyšší vítězství v bojích o mistrovství Evropy. Trpaslík ze San Marina sice nakonec nezískal ani bod, poprvé v dějinách ale dokázal skórovat ve třech po sobě jdoucích duelech. Jediným stoprocentním týmem v kvalifikaci byli Portugalci, kteří vyhráli všech 10 zápasů s impozantním skóre 36:2.

2) Brazílie poprvé v historii v kvalifikaci padla doma

Pokračovala také jihoamerická kvalifikace o postup na další mistrovství světa, které se bude konat v roce 2026 v USA, Kanadě a Mexiku. Zatím se ale vůbec nedaří jednomu ze dvou hlavních favoritů, Brazílie je po šesti kolech až na šesté pozici. V listopadu oba své zápasy prohrála. Po porážce v Kolumbii padla i v souboji se svým úhlavním rivalem z Argentiny.

Šlo o vůbec první domácí prohru kanárků v kvalifikaci mistrovství světa v historii! Přišla až v 65. zápase. Nešlo ale o ojedinělý problém, nálada kolem brazilského národního týmu má v posledních měsících k ideálu daleko. Při zranění klíčových hráčů Neymara či Viníciuse jim schází pověstná lehkost v ofenzivě, spokojení nejsou ani fanoušci. Ti dokonce v závěru utkání výsměšně oslavovali každou úspěšnou přihrávku Argentiny hlasitým "olé". Brazílie na závěrečném turnaji nikdy nescházela, pokud to tak má zůstat, bude ale muset přidat.

3) Mistrovství světa do 17 let ovládli Němci

V Indonésii se konal světový šampionát hráčů do 17 let. Poprvé v historii ho vyhrálo Německo, které ve finále až po penaltovém rozstřelu přehrálo Francii. Bronz získalo Mali po jasné výhře nad Argentinou. Ozdobou turnaje se stalo semifinálové utkání mezi Německem a Argentinou, které skončilo remízou 3:3 a pozdější vítěz se i v tomto případě musel spolehnout na pokutové kopy.

Nejlepším hráčem šampionátu byl vyhlášen Němec Paris Brunner, jenž svůj tým dotáhl k titulu pěti góly a jednou asistencí. Stříbrný míč získal Makalou z Mali, bronzový pak Amougou z Francie. Nejproduktivnějším střelcem byl Argentinec Agustin Ruberto s osmi přesnými zásahy, hodně vidět byl i jeho týmový kolega Echeverri (5+2). Zjevením byl šestnáctiletý Malijec Ibrahim Diarra, který se prosadil v každém zápase vyřazovací části a celkem měl na kontě pět branek a čtyři nahrávky.

Největší události v českém fotbale v listopadu 2023

1) Česká reprezentace postoupila na EURO. Ale...

V Německu příští rok v létě nebude chybět ani český národní tým. Ten nejprve přivezl z Polska bod, čímž domácí výběr vyřadil. V rozhodujícím utkání pak Češi porazili doma Moldavsko 3:0 a zajistili si místo na mistrovství Evropy. Tím ale výčet pozitiv kolem reprezentace končí.

Sraz poznamenala aféra tří hráčů, kteří dva dny před klíčovým zápasem zamířili do víru velkoměsta a do pozdních nočních hodin holdovali alkoholu. Za porušení životosprávy byli Vladimír Coufal, Jakub Brabec a Jan Kuchta vyřazeni z týmu. O jejich dalším případném působení v reprezentaci už ale rozhodne nový realizační tým.

Jaroslav Šilhavý totiž okamžitě po skončení zápasu s Moldavskem u národního týmu skončil. Nastala tak poměrně bezprecedentní situace, kdy se reprezentace postupující na mistrovství Evropy ocitla bez trenéra. Problém s kázní zmíněných hráčů v tom hrál jistě také roli, zřejmě ale ne rozhodující.

Šilhavý byl v poslední době pod palbou kritiky, po ostudné prohře v Albánii 0:3 už se dokonce sešel výkonný výbor a řešil jeho budoucnost u týmu. Nakonec zůstal, přílišné důvěře se ale netěšil, což dalo vedení svazu jasně najevo i zkrácením jeho smlouvy právě po utkání s Moldavskem. Svou hlavní misi zvládl a na EURO postoupil, ze snadné skupiny by byl ale jakýkoliv jiný výsledek obřím selháním. A že k němu nebylo daleko...

2) Čeští evropští zástupci míří do jarní fáze

To na klubové úrovni slabí český fotbal úspěchy. Viktoria Plzeň zatím ve skupině Evropské konferenční ligy neztratila ani bod a už s velkým předstihem má jistotu prvního místa a tedy postupu do osmifinále soutěže.

V Evropské lize máme hned dva zástupce a i těm se v listopadu dařilo. Slavia si v domácí odvetě vyšlápla na AS Řím, následně vyhrála i v Tiraspolu a rovněž už má jistý postup do playoff. Pokud navíc v posledním kole porazí doma švýcarské Servette, svou základní skupinu vyhraje a rovněž se vyhne prvnímu jarnímu kolu a zamíří rovnou do osmifinále.

Spartu už o pohárové jaro připraví jen naprostý kolaps v Limassolu, třetí místo je na dosah ruky. Letenští ale míří výš a pokud na Kypru zvítězí, budou i oni bez ohledu na výsledek druhého zápasu pokračovat v Evropské lize.

Díky skvělým výsledkům v letošní sezoně se Česko v aktuálním žebříčku zemí posunulo na 11. místo. Více bodů do koeficientu na podzim zapsaly jen Anglie, Španělsko, Německo, Itálie a Belgie. Alespoň nějakou "reprezentací" se tak můžeme pyšnit.

3) Fortuna ligu bude dál na O2 TV, streamy poskytne Betano

Českou nejvyšší soutěž bude i po dalších pět sezon vysílat O2 TV. Ta bude práva na ligu nově vlastnit, dosud je pouze překupovala od Pragosportu. Fortuna ligu si bude možné pustit i na internetu, a to díky live streamům u sázkové kanceláře Betano. Český fotbal by měl vyinkasovat celkem více než 430 milionů korun, což je takřka trojnásobej stávající smlouvy.

Radovat se mohou i fanoušci. Nově bude možné záběry ze zápasů zveřejňovat, bude je tak možné například využívat i na sociálních sítích. Dalším pozitivem bude kalibrovaná ofsajdová čára, kterou vítěz tendru musí zajistit.

sipka Více o výsledcích tendru si přečtěte ZDE

Nejspornější momenty

Nejspornější moment ve fotbale v listopadu 2023

Italové mohou obhajovat zlato na ME i díky pomoci rozhodčích

V některých kvalifikačních skupinách se o postup na EURO bojovalo až do posledních vteřin. Výběry Itálie a Ukrajiny byly před posledním kolem srovnány na 13 bodech a na závěr si to rozdaly přímo proti sobě o všechno. Na neutrální německé půdě Italové věděli, že pokud neinkasují, budou moci slavit, remíza by jim totiž zajistila lepší bilanci vzájemných zápasů.

Gól nakonec k vidění nebyl, a tak Ukrajině zbyly jen oči pro pláč. Závěr utkání ale doprovázela pořádná kontroverze. Křídelník Chelsea Mudryk se v nastaveném čase dral v šestnáctce soupeře k míči, píchl si ho kolem Cristanteho a po kontaktu skončil na zemi. Rozhodčí Manzano penaltu neodpískal, ale měl... Ukrajina o šampionát bude muset ještě zabojovat v březnové baráži.

Nejspornější moment v českém fotbale v listopadu 2023

Coufal nechtěl přijít o Moldavsko...nebo chtěl?

O náladě v českém týmu už toho bylo napsáno mnoho. Dokonale výstižné je asi chování zkušeného obránce Vladimíra Coufala, který už dlouhé roky patřil k největším oporám reprezentace. V prvním klíčovém utkání v Polsku už ale naznačil, že ani jeho rozpoložení není rozhodně ideální. Na jeho straně hřiště s ním cvičil mladík Zalewski, což vygradovalo až v úvodní gól Poláků.

Ten připravil právě Zalewski poté, co ho Coufal až příliš snadno nechal uniknout po lajně. V pozápasovém rozhovoru, v němž mimochodem působil hodně arogantně, uvedl, že Zalewskiho nechtěl zastavit skluzem, protože byl pod hrozbou žluté karty, která by ho vyřadila z rozhodujícího souboje s Moldavskem. No, tak se z něj radši později vyřadil sám...

Nejlepší zápasy

Nejlepší zápas ve fotbale v listopadu 2023

Chelsea - Manchester City 4:4 (12. kolo Premier League)

Mladý tým Chelsea stále poměrně tápe a krčí se v polovině tabulky anglické nejvyšší soutěže, v posledních týdnech ale několikrát naznačil svůj potenciál. Nejdříve v dalším nádherně bláznivém utkání zvítězil na Tottenhamu 4:1, to pro nezaujatého diváka nejatraktivnější si ale schoval na další týden do 12. kola Premier League.

Souboj s Manchesterem City byl oslavou fotbalu. Diváci na Stamford Bridge viděli osm branek, po čtyřech v každém poločase a po čtyřech na každé straně. První gól dal ze sporné penalty Haaland, domácí ale běhěm osmi minut dokázali utkání otočit. Inkasovali až v nastavení první půle, to samé se jim ale přihodilo hned na startu druhého dějství. Jackson srovnal, jenže v 86. minutě se trefil Rodri a vypadalo to, že rozhodl o výhře Citizens.

Chyba lávky. V 90. minutě přišel na hřiště albánský útočník Broja a už o tři minuty později byl v šestnáctce soupeře podražen stoperem Díasem. Penalty se ujal Cole Palmer, tedy odchovanec City, jenž ale od Guardioly příliš šancí nedostával, a tak se v létě stal jednou z tváří nového projektu Chelsea. Pokutový kop chladnokrevně proměnil a krásné představení tak skončilo spravedlivou dělbou bodů.

Nejlepší zápas v českém fotbale v listopadu 2023

Slavia - AS Řím 2:0 (4. kolo Evropské ligy)

V českých ligových soutěžích tentokrát žádný duel nijak výrazně nevyčníval, a tak si v této rubrice pomůžeme zápasem, v němž sehrál český tým alespoň poloviční roli. I když, v případě Slavie byl její podíl na pozitivním zážitku ze souboje s AS Řím rozhodně většinový.

Sešívaní přitom do odvety s římským velkoklubem vstupovali v rozpačitém rozpoložení. V italské metropoli o 14 dní dříve zklamali a padli v podstatě bez boje 0:2, těsně před odvetou navíc po dlouhých měsících skončila jejich domácí neporazitelnost po prohře s Viktorií Plzeň.

Tentokrát si ale v Edenu vše sedlo. O triumfu Slavie rozhodli po přestávce Jurečka s Masopustem. Šlo o zcela zasloužený výsledek, domácí vyhráli na střely 18:5, na rohy 7:0. Kromě návratu na první místo v tabulce šlo ale především po delší době o další důkaz, že se české týmy mohou měřit i s těmi největšími evropskými rivaly.

Největší překvapení

Největší překvapení ve fotbale v listopadu 2023

Pokračující trápení tradičních týmů

V minulých vydáních této série jsme se věnovali například Gironě, která šokuje fotbalový svět a drží krok s Realem Madrid a Barcelonou. Nyní je čas podívat se pod pokličku týmů, které se pohybují na opačných pólech tabulky.

Ve francouzské Ligue 1 je na posledním místě slavný Olympique Lyon. Ten v listopadu posbíral čtyři body, čímž se dostal na celkový počet sedmi a jeho ztráta na záchranu se nebezpečně zvyšuje. Stejný počet bodů pak má v německé Bundeslize Union Berlín, který je rovněž na dně tabulky. Ten celkem ve všech soutěžích nevyhrál už neuvěřitelných 16 zápasů v řadě. Nakonec sáhl k výměně trenéra, pomůže to?

Největší překvapení v českém fotbale v listopadu 2023

O postup reprezentace se postaralo neočekávané duo

Že se národní tým trápil a o postupu na evropský šampionát rozhodl až v samém závěru kvalifikace, o tom už byla řeč a vlastně na tom nic zase tak překvapivého není. Že mu ale nakonec vytrhne trh z paty duo Tomáš Chorý – David Douděra, to by si asi netipl ani ten nejodvážnější příznivec Fortuna ligy. Ani jeden z hráčů nepatří k největším oblíbencům fanoušků a do reprezentace měli ještě nedávno poměrně daleko.

Výpadek formy některých hráčů i skandální chování zmíněné trojice jim ale přihrály do rukou životní šanci. A oba ji chytili za pačesy. V klíčovém souboji s Moldavskem dal rozhodující gól Douděra po krásné asistenci Chorého, který následně sám zvýšil na 2:0 a tým uklidnil. Jestli sami na EURO pojedou v tuto chvíli není jisté, výrazně se ale přičinili o to, že český tým v Německu chybět nebude.

Góly

Nejhezčí gól v listopadu 2023

Alejandro Garnacho (Everton - Manchester United 0:3)

O vítězi jedné kategorie tentokrát není sebemenších pochyb. Argentinský mladík ve službách Manchesteru United Alejandro Garnacho se svou trefou počkal až do 26. listopadu, všechny ostatní góly ale v ten moment upadly do zapomnění. Rudí ďáblové přitom nezažívali nejlepší týdny, prohráli derby, vypadli z poháru a padli i v Lize mistrů v Kodani.

Na malou chvíli ale všechny problémy zmizely. Garnacho dostal Dalotův centr za tělo, a tak mu zbývala jediná možnost. Nádhernými nůžkami se opřel do míče, poslal ho do horního růžku a nasměroval svůj tým za vítězstvím na Evertonu.

Největší gól v listopadu 2023

John Kenedy (Boca Juniors - Fluminense 1:2 po prodloužení)

Už na začátku měsíce se hrálo finále Copa Libertadores, tedy jihoamerické obdoby Ligy mistrů. V něm se utkala argentinská Boca Juniors, se šesti tituly druhý nejúspěšnější tým historie soutěže, a brazilské Fluminense, jež naopak usilovala o svou první trofej.

Hrálo se na slavném Maracanã, zápas byl přehlídkou emocí, hádek, ale i krásných fotbalových momentů. Ten hlavní si vzal na starost v 99. minutě John Kennedy, jenž svou povedenou ranou zpoza šestnáctky vystřelil Fluminense zápis do historie. Následně byl tedy za přehnané oslavy po druhé žluté kartě vyloučen, jeho tým ale už zbytek prodloužení zvládl.

Nejbizarnější gól v listopadu 2023

Sam Cosgrove (Barnsley - Wycombe 1:0)

Ještě v 90. minutě utkání mezi Barnsley a Wycombe ve třetí anglické lize bylo skóre nerozhodné 0:0. Pak nastala zdánlivě nevinná situace, hostující brankář Stryjek šetřil čas, a tak otálel se sebráním míče do rukou. A to tak dlouho, až k němu doběhl domácí útočník Cosgrove. Lehce do něj narazil, gólmanovi v pádu balón vypadl a 27letý forvard ho zasunul do prázdné branky. Barnsley díky tomuto nevšednímu okamžiku vyhrálo 1:0.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Choreo sparťanských fanoušků při utkání se Zlínem

Vyhrajte vstupenky na ligový zápas Sparty s Jabloncem

Sparta v sobotu přivítá Jablonec a vy můžete být u toho. Zapojte se do soutěže o šest lístků, kterou jsme pro vás připravili ve spolupráci...

Týden uzavře šlágr o čelo španělské ligy

Program TV vysílání fotbalových zápasů: týden 4.12.-10.12.

Které zápasy si můžete naladit v televizi v týdnu od 4. do 10. prosince? Poradíme vám, kdy a kde si pustit ty největší šlágry.

Erling Haaland, Manchester City - Profimedia

Fotbal dnes - kalendář akcí 2023/24 a rozpis termínů na jednom místě

Chcete vědět, co se ve fotbale děje dnes, v tomto týdnu či v příštím měsíci? ✔️ Podívejte se na náš přehledný kalendář.