Největší události v Česku i zahraničí: prosinec 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Rok 2023 je minulostí, na závěr se ale ještě děly věci. V prosinci slavilo Česko úspěchy v Evropě, Manchester City ve světě, k vidění byly ale i skandály. Co vše se v prosinci 2023 událo? To nejzajímavější a nejdůležitější nabízíme v článku.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Novým majitelem Slavie se stal miliardář Tykač Foto: Profimedia

Co přinesl prosinec ve fotbale: Citizens stvrdili dominanci, válely také české kluby

Mistrovství světa klubů podle očekávání s přehledem ovládl Manchester City. Skvěle se ale dařilo také českým klubům, všechny tři postoupily ze základní části evropských pohárů do jara. Zároveň ale prosinec nabídl i celou řadu skandálů...

sipka Získejte u Betana registrační bonus zdarma a vsaďte si na fotbal

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Největší události

Největší události ve fotbale v prosinci 2023

1) Manchester City "zkompletoval fotbal"

Nabitý program anglických velkoklubů účinkujících v evropských pohárech byl pro Manchester City ještě více zhuštěn účastí na mistrovství světa klubů. V Saúdské Arábii odehrál dva zápasy, nastřílel sedm gólů, ani jednou neinkasoval a po loňském treblu získal svou první letošní trofej.

Evropské týmy v současném formátu MS klubů dominují, a tak se výhra Citizens čekala, přesto byl způsob vítězství až příliš jednoduchý. I bez Haalanda, De Bruyneho či Dokua nejprve v semifinále porazili japonskou Urawu 3:0, aby následně ve finále rozdrtili brazilské Fluminense dokonce 4:0. I přes současné častější zbytečné ztráty je tohle stále nejlepší tým na světě, což má nyní už potvrzené i oficiálně.

2) Skandální napadení rozhodčího prezidentem Ankaragucu

Že to mají fotbaloví rozhodčí v Turecku obzvláště složité, to se ví už delší dobu. V posledních měsících ale situace vyeskalovala do opravdu ostudných rozměrů, vše pak vyvrcholilo skandálním incidentem v Ankaragucu.

Po skončení utkání mezi domácím výběrem a Rizesporem (1:1) hlavního arbitra Melera pěstí napadl prezident Ankaragucu Faruk Koca, čímž mu mimo jiné způsobil menší frakturu v obličeji. Po utkání se hájil tím, že chtěl arbitrovi jen "plivnout do tváře a atakovat ho verbálně". Vskutku elegantní omluva v podání chlapíka, který před rokem získal cenu fair play... Pod nátlakem veřejnosti nakonec Koca v tureckém fotbale skončil, je ale otázkou, jestli se tím situace vyřeší.

V průběhu podzimu si například Fenerbahce stěžovalo na rozhodčí, kteří prý ovlivňují výsledek každého zápasu. Bývalý prezident Besiktase zase uvedl, že sudí obměnili způsob, jakým jeho tým poškozují, v současnosti k tomu prý využívají VAR. Galatasaray pro změnu vydal oficiální report, v němž upozorňoval na to, že rozhodčí chybující v zápasech ostatních týmů bývají svazem potrestáni, zatímco ti poškozující právě něj sankcím unikají. No, v Turecku bude ještě zábava. Pokud tedy nejste rozhodčí...

3) Němečtí fanoušci se bouří proti vstupu investorů

Hojně se protestovalo také v Německu, i když ne proti rozhodčím. Kluby 1. a 2. Bundesligy si 11. prosince odhlasovaly plán podporující vstup privátních investorů do majetkových struktur výměnou za větší podíl z televizních práv. V německých klubech přitom dosud platilo tradiční tzv. pravidlo 50+1, které zajišťovalo nadpoloviční většinu akcií klubovým členům, čímž omezovalo právě možnost vstupu investorů.

Tato regulace je mezi fanoušky v Německu velice oblíbená, jelikož právě i oni mají mezi členy oddílu své početné zastoupení, a tak jsou oproti klubům z jiných zemí s tím svým oblíbeným mnohem více v kontaktu a mohou se podílet na jeho chodu. Ligové plénum teď ale vykročilo vstříc většímu přísunu peněz.

V nadcházejícím kole fanoušci napříč všemi stadiony vyjádřili svou nespokojenost společným dvanáctiminutovým tichem. Řada z nich naházela na hrací plochu symbolické čokoládové mince. Takuma Asano z Bochumi jednu z nich snědl a následně gólem rozhodl utkání s Unionem Berlín. Kromě úsměvných momentů ale celá věc přinesla i ty méně radostné. Fanoušci Hansy Rostock třeba k protestům využili pyrotechniku, kterou zranili osm členů pořadatelské služby a dvanáct policistů.

Největší události v českém fotbale v prosinci 2023

1) České kluby v Evropě válí a mohou se těšit na jaro

Čeští zástupci v letošní sezoně evropských pohárů zažívají historické úspěchy. Bohemians sice vypadli už ve svém prvním dvojzápase, zbylí tři účastníci ale došli do hlavní fáze některé ze soutěží a podzim zvládli na jedničku.

Nejimpozantnější cestu má za sebou Viktoria Plzeň, která se stala teprve druhým týmem v historii Konferenční ligy, který ve skupině neztratil ani bod. Připojil se tak k loňskému výkonu později vítězného West Hamu. Dotáhnou to Viktoriáni také až na samotný vrchol?

Ještě o soutěž výše budou pokračovat obě pražská S. Slavia měla postup zajištěn už s předstihem, v prosinci tak v posledním kole jen potvrdila své premiérové vítězství v základní skupině. Udělala to navíc ve velkém stylu, když doma rozdrtila švýcarské Servette 4:0. Až za sebou tak nechala AS Řím a může se těšit rovnou na osmifinále Evropské ligy.

Ve stejné soutěži, jen o kolo dříve bude na jaře pokračovat také Sparta. Ta zvládla klíčový souboj na hřišti kyperského Arisu, už po půli vedla jasně 3:0 a přestože po pauze jednou inkasovala, nakonec v poklidu přičetla klíčové tři body. Ty ji zajistily druhé místo ve skupině.

České kluby v letošní sezoně přispěly národnímu koeficientu už neuvěřitelnými 12 body. Více jich za podzim nasbírali jen zástupci Itálie, Německa, Anglie a Španělska. Do budoucna to znamená velice zajímavý scénář, kdy by se měl mistr Fortuna ligy opět po letech podívat rovnou do Ligy mistrů.

2) Slavia je zpět v českých rukou, koupil ji miliardář Tykač

Ke Slavii se na moment ještě vrátíme, ta totiž kromě sportovních úspěchů zaznamenala také jednu velmi významnou organizační změnu. Krátce před Vánoci bylo oficiálně oznámeno něco, o čem se v kuloárech už nějakou dobu šeptalo. Vršovický klub od čínských investorů odkoupil český miliardář Pavel Tykač.

Sešívaní zažili pod čínskými vlastníky nejúspěšnější období své novodobé historie, za více než pět let oslavili tři mistrovské tituly, tři výhry v domácím poháru a třikrát se dostali až do čtvrtfinále některého z evropských pohárů. Operačním modelem ale byla orientace na zisk, což by se nyní mělo změnit.

Tykač je celoživotním fanouškem Slavie, které chce pomoci v dalším rozvoji. Prioritou by mělo být vybudování mládežnické akademie, vysoko pak samozřejmě budou postaveny i sportovní úspěchy. Už v letošní sezoně je pak cílem návrat na český trůn, který z Edenu dvakrát po sobě na poslední chvíli vyklouzl.

3) Reprezentace se dozvěděla soupeře na ME, svaz se ale střílel do vlastních nohou

Když se na začátku prosince losovalo složení základních skupin mistrovství Evropy, v české výpravě v Hamburku chyběl trenér národního týmu. Zkrátka proto, že ještě žádného kouče neměl. Češi byli ze všech účastníků jediní, kteří po postupu byli bez trenéra.

Což o to, konec Šilhavého a jeho realizačního týmu vzhledem k průběhu posledních měsíců nebyl až tak překvapivý. Že ale vedení svazu nemělo připravenou náhradní variantu a ani na konci prosince ještě nedokázalo jmenovat náhradu, to je opravdová ostuda. Sám FAČR navíc celou situaci ještě vyšperkoval tím, že v průběhu měsíce už svolal tiskovou konferenci, na níž měl být ohlášet nástup Ivana Haška. Ta ale byla na poslední chvíli zrušena kvůli údajnému nedostatečnému přesvědčení klíčových členů vedení s nastoleným směrem.

V době vydání tohoto článku už bylo Haškovo jméno potvrzené, celou situaci ale provázely rozpaky až do jejího úplného vyřešení. O tom ale možná více zase v lednovém shrnutí... Za prosinec tak jen dodejme ještě to, že na mistrovství Evropy v Německu se Češi utkají s Portugalskem, Tureckem a vítězem baráže C. Tím se stane nejlepší ze čtveřice Řecko, Gruzie, Lucembursko a Kazachstán.

Nejspornější momenty

Nejspornější moment ve fotbale v prosinci 2023

Hrajte dál, výhoda! Nebo ne...?

Jedním z nejkrásnějších soubojů měsíce byl ten v anglické lize mezi Manchesterem City a Tottenhamem. Domácí v něm už potřetí v řadě v nejvyšší domácí soutěži ztratili, tentokrát ale závěr utkání poznamenala výrazná kontroverze.

Běžela už 96. minuta, stav zápasu byl nerozhodný 3:3, když měli Citizens příležitost vyrazit po ztrátě soupeře k jednomu z posledních útoků před závěrečným hvizdem. Haaland byl na polovině hřiště jasně faulován, okamžitě ale vstal, pokračoval ve hře a skvělým pasem vysunul do samostatného úniku nabíhajícího Grealishe.

Z ničeho nic se ale ozvala píšťalka sudího Hoopera, přestože ten na první pohled ponechával domácím výhodu. Poté, co Haaland míč odehrál směrem ke svému křídelníkovi, ale najednou zapískal a hru přerušil. Domácím tak sebral vyloženou příležitost, kterou mohli strhující zápas rozhodnout.

Nejspornější moment v českém fotbale v prosinci 2023

Fotbal v Olomouci neprospěl nikomu

První prosincové kolo Fortuna ligy nabídlo ve svém řádném termínu nakonec tři zápasy, zbylých pět bylo pro nezpůsobilé počasí odloženo. Nehrát se ale měl ještě minimálně jeden další. Sobotní program nakonec z nepochopitelných důvodů vyslal do boje Sigmu Olomouc a Slovácko, místo fotbalu se ale na hřišti spíše bojovalo.

Diváci ale trpěli nejen při pohledu na hrací plochu, v mrazivém počasí, kdy ještě navíc sněžilo, jich ostatně na stadion ani příliš nepřišlo, pro domácí Sigmu šlo o zdaleka nejslabší návštěvu v sezoně (2 228). A to je ještě nutné docela pochválit olomoucké trávníkáře, kteří v rámci možností připravili hřiště velmi slušně.

Za takových podmínek je ale kromě snížené kvality i naopak výrazně zvýšené riziko zranění. Už při rozcvičce to poznal domácí záložník Navrátil, který si vážně pochroumal koleno. Konečný výsledek 1:1 asi ani jeden z týmů nerozlítil, oba trenéři se pak ale po utkání právem vyjádřili na adresu vedení soutěže velice negativně.

Nejlepší zápasy

Nejlepší zápas ve fotbale v prosinci 2023

Barcelona - Girona 2:4 (La Liga, 16. kolo)

Nene, tenhle tým už dávno není jen chvilkovou pohádkou, musí se s ním naplno počítat do boje o titul ve španělské La Lize. Definitivní razítko na to dalo utkání na hřišti Barcelony. Tam nepřijel žádný ustrašený tým, ale reálný aspirant na první místo v tabulce.

Hosté nad svým slavnějším katalánským bratříčkem vedli 1:0, po vyrovnání Barcelony se pak znovu dostali do vedení, a to dokonce 3:1. Kdo by za příznivého stavu čekal zjednodušení fotbalu a urputné bránění, dočkal se pravého opaku. Ani v situaci, ve které byli tito fotbalisté asi poprvé v životě, nezmatkovali, neustoupili od svého typického stylu a drzými kombinacemi vyjížděli do smrtících brejků.

Kráse zápasu ale přispěla i Barcelona, která celkem v zápase vyslala na bránu hned 31 střel, z toho jedenáct na branku. Girona ale o mnoho nezaostala, vystřelila patnáctkrát, mezi tři tyče sedmkrát. Skvělý výkon předvedl především levý obránce Girony Miguel Gutiérrez, jenž dal i svůj první gól v sezoně.

Nejlepší zápas v českém fotbale v prosinci 2023

Baník Ostrava - Slavia 2:3 (Fortuna liga, 19. kolo)

V mrazivém prosincovém období se na těžkých terénech v Česku příliš pohledných utkání neodehrálo. Jedno z posledního kola se ale přeci jen vymykalo, a to se přitom hrálo až ve druhé polovině měsíce. Slavia ale v posledních týdnech podzimu předváděla skvělé výkony a jeden takový si schovala i do Ostravy, kde ji k tomu ještě stejnou měrou sekundoval i domácí Baník.

Strhující zápas měl v podstatě všechno, pět branek, plno dalších příležitostí, skvělé zákroky brankářů, brilantní individuální výkony i emoce. Ty ve druhé půli neudržela podzimní kometa ligy Tanko, nigérijský rychlík se nesmyslně ohnal po střídajícím Douděrovi a byl předčasně vyloučen.

To byl ale v podstatě jediný negativní aspekt duelu, jinak se hrál strhující fotbal nahoru dolů. Skóre otevřel krásnou střelou levačkou Jurečka, Baník ale už o tři minuty najednou vedl 2:1. Klíčovým momentem byl zbytečně inkasovaný gól do šatny od van Burena, po pauze pak utkání rozhodl svým prvním gólem po třech letech Bořil.

Největší překvapení

Největší překvapení ve fotbale v prosinci 2023

Bayern schytal ostudný debakl ve Frankfurtu

Bavorský gigant přezimoval na druhém místě tabulky Bundesligy, na první Leverkusen přitom ztrácí jen čtyři body a má ještě jedno odložené utkání k dobru. Poměrně poklidná situace, se kterou se Bayern potýká poměrně pravidelně a kterou se mu během jara zpravidla daří přetavit v mistrovský titul.

Daleko větším problémem tak bylo vystoupení mnichovského klubu na hřišti Frankfurtu ve 14. kole nejvyšší německé soutěže. Tam totiž Bayern schytal od domácího Eintrachtu nevídaný debakl 1:5, když nejvíce jeho příznivce rozčílil odchozený první poločas, během kterého prohrával už 0:3. Kimmich sice snížil, ve druhé půli ale Neuer ještě dvakrát inkasoval.

Bayern inkasoval pět branek v bundesligovém utkání podruhé za posledních osm let, v obou případech to přitom bylo právě od Frankfurtu. K dobru Tuchelově týmu je nutno přičíst alespoň fakt, že reakci na tuto ostudu zvládl na výbornou a poslední tři zápasy roku zvládl vítězně.

Největší překvapení v českém fotbale v prosinci 2023

Brzký konec perspektivních trenérů

Jistě, Marek Kulič při svém prvním trenérském angažmá v profesionálním fotbale příliš nepřesvědčil. S talentovaným týmem Mladé Boleslavi začal velmi slibně, postupem času ale jako by tým plný zajímavých individualit přestal zvládat kočírovat a osudným se mu stala série šesti porážek z osmi posledních zápasů roku. Tým z města automobilů ale přesto zakončil podzim na sedmém místě, na skupinu o titul ztrácí jen o skóre.

Otázkou tak je, proč vůbec Kulič příležitost u prvního týmu dostal, pokud mu vedení nebylo připraveno poskytnout čas na koncepční práci. Za půl roku by s Mladou Boleslaví zázraky nesvedl ani José Mourinho, navíc je nutno brát v potaz, že v minulé sezoně skončila na deváté příčce, Kulič s ní zároveň předváděl atraktivní fotbal, více branek během podzimu daly jen Sparty a Plzeň.

Skončila také anabáze Tomáše Zápotočného v Českých Budějovicích. V podivném sledu událostí nejprve dostal padáka jeho trenérský kolega Nikl, Zápotočný tak měl u týmu pokračovat sám. Vydržel ale jen čtyři kola, během nichž získal jediný bod a utrpěl pětigólovou lekci od plzeňské Viktorie. Budějovice tak na jaře už povede jiný trenér.

Góly

Nejhezčí gól v prosinci 2023

Alexis Mac Allister (Liverpool - Fulham 4:3)

Zápas mezi Liverpoolem a Fulhamem byl jednou z ozdob aktuální sezony Premier League. Výsledek 4:3 hovoří za mnohé, sám o sobě ale nevypovídá o vší kráse, která byla na Anfield Road k vidění. Už úvodní gól stál za to, přestože byl nakonec označen jako vlastní brankáře Lena, předcházela mu ale parádní rána Alexander-Arnolda odražená od břevna.

Fulham rychle srovnal, domácí ale podruhé poslal do vedení ještě krásnější trefou záložník Alexis Mac Allister. K němu se odrazil míč ve středu hřiště, Argentinec se ale vůbec nerozpakoval a z prvního dotyku dalekonosným projektilem vymetl pavučinky v soupeřově bráně.

Hosté opět brzy odpověděli a deset minut před koncem se dokonce dostali do vedení 3:2. Liverpool ale dalšími dvěma pěknými střelami v samotném závěru během dvou minut utkání otočil a připsal si všechny tři body.

Největší gól v prosinci 2023

Rasmus Højlund (Manchester United - Aston Villa 3:2)

Tomuhle dánskému mladíkoví to v tu chvíli nepřáli snad jen ti nejzarytější fanoušci Aston Villy. Rasmus Højlund přišel loni v létě do Manchesteru United za astronomických 75 milionů eur poté, co v dresu Atalanty stihl jen devět ligových branek. A úvod do vysněného angažmá rozhodně neproběhl podle představ jeho ani klubu.

V United to nefunguje a přestože Højlund na podzim zvládl úctyhodných pět zásahů v základní skupině Ligy mistrů, na domácí půdě na svou premiérovou trefu čekal až příliš dlouho. Dočkal se 26. prosince, tedy až v 19. kole Premier League. Jeho tým přitom po poločase prohrával doma s Aston Villou 0:2, pak ale dvěma góly srovnal další mladík Garnacho.

V 82. minutě si pak dánský forvard našel odražený míč a chladnokrevně ho o tyč uklidil do sítě. Už ze samotné oslavy této branky bylo jasně zřetelné, jak moc tento moment pro Højlunda znamenal. Jeho první gól z mnoha?

Nejbizarnější gól v prosinci 2023

Daniel Heuer Fernandes vl. (St. Pauli - Hamburk 2:2)

Na tenhle zápas se těšil celý Hamburk. Dva nesmiřitelní rivalové, St. Pauli a HSV, se totiž hned na úvod prosince utkali v přímém souboji o první místo 2. Bundesligy. Hosté ale zažili doslova hororovou úvodní půlhodinu. První gól dostali v 15. minutě, ten druhý si pak pro jistotu kuriózním způsobem dali sami.

Na to, že se odkopy od branky už často neřeší bezmyšlenkovitým nákopem za polovinu hřiště, na to už si fanoušci tak nějak zvykli. Příznivci Hamburku by ale možná v nejbližší době takovou variantu preferovali. Právě rozehrávka od gólmana se totiž stala v derby osudnou.

Vše začal brankář Heuer Fernandes krátkým pasem na stopera Ambrosiuse, ten předal svému kolegovi ze středu obrany Ramosovi, který chtěl zpětnou přihrávkou na gólmana vyšachovat oba napadající útočníky St. Pauli. Míč mu ale sjel po placírce a mířil nebezpečně blízko hostující svatyni. Její strážce už v tu chvíli rozpoznal nebezpečí a chtěl míč upálit co nejdál, ten mu ale skočil a zamířil po jeho zásahu ukázkově pod břevno.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.