Největší události v Česku i zahraničí: září 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V září už byl klubový fotbal v plném proudu. Běžící ligové soutěže doplnily také skupinové fáze evropských pohárů. Reprezentační výběry pak čekal třeba boj o Euro 2024. Podívejte se na výběr těch nejzajímavějším událostí ve fotbale za září 2023.

Největší událostiSporné momenty
Nejlepší zápasyPřekvapeníGóly

Fanoušci Girony během utkání proti Realu Madrid Foto: Profimedia

Co přineslo září ve fotbale: překvapení v TOP ligách i český hazard s postupem na Euro

Během září nebyla ve fotbale nouze o významné události, kontroverze nebo překvapení. V evropských ligových soutěžích hrály o čelo kluby, od kterých se to nečekalo. Vrátila se skupinová část Ligy mistrů a jedna zářijová derby neděle se pořádně zvrtla. V Česku se řešila výkonnost reprezentace, odehrálo se 308. derby a v lize padnul první trenér.

sipka Získejte bonus a vsaďte si na fotbal

Sleduj průběh zápasu ZDE

Největší události ve fotbale v září 2023

1) Nečekaní účastníci boje o čelo

Kdybyste se před ligovou sezonou zeptali fanoušků, kdo vyhraje titul v TOP pěti ligách, tak v některých soutěžích by přišly jednoznačné odpovědi. Začátek nového ročníku ale v některých zemích vypadá jinak, než se čekalo. V Anglii po září sice vedl favorizovaný Manchester City, nalepeno na něj ale bylo několik klubů, a to včetně před sezonou podceňovaného Tottenhamu.

Ve Španělsku se gigantů Realu Madrid a Barcelony zase drželo překvapení z Girony. V Německu se Bayern musel po září spokojit s až třetím místem. Lépe na tom byly týmy Leverkusenu i Stuttgartu. Těžký začátek nového angažmá pak ve Francii prožívá trenér Luis Enrique. Místo jeho PSG vedlo ligu po září Monaco. Velice vyrovnané je to v Itálii, kde měl slabší začátek obhájce z Neapole.

2) Liga mistrů je zpět

Září také znamenalo návrat skupinové fáze Ligy mistrů. A 16 zápasů během dvou dnů hned nabídlo několik velkých témat. Po dlouhé odmlce se do milionářské soutěže vrátily týmy jako Newcastle nebo Lens. A oba bodovaly. Úplné debuty pak čekaly na Antverpy nebo Union Berlín. Ten na Realu Madrid padl až v nastavení.

Až v nastaveném čase skórovalo i Lazio proti Atléticu Madrid. Zajímavé na tom bylo, že bod trefil Ivan Provedel, brankář římského celku. V prvním hracím dni skupiny rovnou došlo i na souboj velkoklubů. Utkání mezi Bayernem a Manchesterem United naservírovalo sedmigólovou přestřelku s vítězným koncem pro bavorský mančaft.

3) Rozklad Ajaxu vyvrcholil v derby

Neděle 24. září měla být v Česku i Evropě plná napětí. Na programu bylo hned několik derby. Největší rivalové se střetli v Madridu, severním Londýně i Praze. Do toho tu v Nizozemsku byl De Klassieker, bitva mezi Ajaxem a Feyenoordem. Amsterdamský celek byl v krizi, když z úvodních čtyř ligových kol vyhrál jediné. A v derby vše vyvrcholilo.

Domácí Ajax prohrával už 0:3, když jeho fanoušci naházeli na hřiště pyrotechniku a po přerušení byl zápas nakonec i ukončen. Svět pak obletěly záběry, jak se chuligáni Ajaxu snaží probojovat hlavním vchodem do útrob stadionu. Následovaly střety s policií. Celé utkání bylo dohráno 27. září – tentokrát už bez diváků – a Feyenoord přidal další gól, kterým upravil výsledek derby na 4:0.

Výsledky Ajaxu v září 2023
03. 09. 4. kolo Eredivisie Sittard vs. Ajax 0:0
17. 09. 5. kolo Eredivisie Twente vs. Ajax 3:1
21. 09. 1. kolo skupiny Evropské ligy Ajax vs. Marseille 3:3
27. 09. 6. kolo Eredivisie Ajax vs. Feyenoord 0:4

Největší události v českém fotbale v září 2023

1) Češi ztrátou s Albánií ohrozili své postupové šance

Po losu kvalifikace na Euro 2024 mohli být Češi celkem spokojeni. Nejvážnějším konkurentem ve skupině E se zdálo být Polsko. Takže když tým trenéra Jaroslava Šilhavého na úvod kvalifikace Poláky porazil, vše vypadalo růžově. Následná remíza v Moldavsku vyvolala otázky, poté se ale vyhrálo na Faerských ostrovech.

V září se ovšem kritika vrátila. A tentokrát pořádně zesílila. Češi doma jen remizovali 1:1 s Albánií a výrazně si zkomplikovali cestu na mistrovství Evropy do Německa. Zatím tuto nevyzpytatelnou skupinu, ve které je Polsko předposlední, vedou právě Albánci. A příští cesta české reprezentace vede do albánské Tirany. Šilhavému a spol. tak bude v závěru kvalifikace až nečekaně horko.

Česká reprezentace v kvalifikaci na EURO 2024: tabulka skupiny E
# Tým Z V R P Skóre B
1. Albánie 5 3 1 1 8:3 10
2. Česko 4 2 2 0 7:2 8
3. Moldavsko 5 2 2 1 5:5 8
4. Polsko 5 2 0 3 6:8 6
5. Faerské ostrovy 5 0 1 4 2:10 1

2) Derby pražských S nabídlo hlavně boj

Slavné derby mezi Slavií a Spartou přitahuje pozornost celého Česka. Vše je umocněné tím, že oba rivalové spolu naplno bojují o titul. V minulé sezoně tuto přetahovanou vyhrála Sparta. Tentokrát oba rivaly před 308. vzájemným duelem dělilo jen skóre. Očekávané derby ale nakonec sklouzlo k tvrdému boji.

K vidění bylo celkem 40 faulů a vše vyvrcholilo pár minut před koncem, kdy se strhla hromadná mela. Zaplatili za ni kapitáni obou mužstev. Jan Bořil dostal za potyčku trest na čtyři utkání, Ladislav Krejčí na dvě. Bohužel se zapojili i členové realizačních týmů. Nakonec se přece jen na hřišti našlo drama i mimo strkanice. V nastavení se po ruce Igoha Ogbua kopala penalta a Sparta vyrovnala na konečných 1:1.

3) Po hradecké euforii přišel první trenérský vyhazov

Kdo by to byl řekl, že v našem přehledu největších událostí zmíníme za srpen i za září Hradec Králové. Minule šlo o dobrou zprávu spojenou s otevřením vytouženého nového stadionu. Euforie ale Votrokům moc dlouho nevydržela. Po osmém ligovém kole, ve kterém Hradec prohrál v Mladé Boleslavi 1:5, přišel první trenérský vyhazov sezony.

Jozefa Webera nahradil Václav Kotal, který už dříve v Hradci Králové působil. V roce 2010 dokonce Votroky vytáhl zpět do nejvyšší soutěže. Svou staronovou štaci nezačal špatně, když porazil Jablonec a přešel v poháru přes Jihlavu. Na jeho hodnocení je ale zatím samozřejmě brzy. Jisté je, že Fortuna liga má prvního odvolaného kouče.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Nejspornější moment ve fotbale v září 2023

Zmatený VAR v zápase Tottenhamu s Liverpoolem

Nejspornější moment za září bereme až z jeho závěru. V poslední zářijový den se utkaly týmy Tottenhamu a Liverpoolu. Zdálo se, že hosté i v deseti půjdou do vedení po trefě Luise Díaze. Na hřišti se pískal ofsajd, ale Darren England měl u VARu před sebou jasně vypovídající záběry o tom, že šlo o regulérní branku. England si ovšem nevšiml, že na hřišti gól neplatil. Myslel si, že má vše jen posvětit. Liverpool přišel o Díazův zásah a trenér Jürgen Klopp pak volal po tom, aby se celý duel opakoval.

Nejspornější moment v českém fotbale v září 2023

Konec nechvalně proslulého rozhodčího

I v Česku přinesl poslední den v září kontroverzní rozhodnutí sudího. Šlo sice o neporovnatelně méně sledovanou soutěž, přesto rozhodčí Drahoslav Drábek strhl svými verdikty velkou bouři. V divizním zápase Vysokého Mýta s Velkými Hamry nařídil dvě zvláštní penalty. A pakoval se z listiny rozhodčích. Z té profesionální byl přitom vyškrtnut už v roce 2013. I tehdy šlo o nařízení velice podezřelého pokutového kopu.

Nejlepší zápas ve fotbale v září 2023

Bayern Mnichov vs. Bayer Leverkusen 2:2 (4. kolo bundesligy)

Po třech kolech vedl německou Bundesligu překvapivě Bayer Leverkusen, který do té doby nasázel svým soupeřům 11 gólů. Jen vinou horšího skóre za ním byl hlavní favorit celé soutěže Bayern Mnichov. Ve čtvrtém kole se oba týmy potkaly v Allianz Areně. A už po několika minutách to vypadalo, že Leverkusen při střetu s tou nejvyšší kvalitou tvrdě narazí. Skóre otevřela nová posila Kane, z přímého kopu ale parádně srovnal Grimaldo. Show pokračovala ve druhé půli, kdy padly další dva góly v samotném závěru. A oba celky se rozešly po remíze 2:2.

Nejlepší zápas v českém fotbale v září 2023

Sparta Praha vs. Viktoria Plzeň 2:1 (10. kolo Fortuna ligy)

Po derby, které nabídlo spíše boj než fotbal, se čekalo, co nabídne další šlágr české ligy. Vedoucí Sparta přivítala Plzeň, která táhla sérii 12 soutěžních výher v řadě. A duel prvního s třetím nezklamal. Sparťané šli zásluhou Laciho rychle do vedení, ve formě hrající Durosinmi ale srovnal. Za minutu už ale bylo vše zase jinak, když udeřil Kuchta. Viktoriáni málem opět vyrovnali, jejich gól ale nebyl uznán kvůli ruce. To potkalo i Letenské chvíli před koncem. Celý duel pak uzavřela situace ze šesté minuty nastavení, kdy Vitík vyhlavičkoval míč z čáry a zachránil Spartě výhru.

Největší překvapení ve fotbale v září 2023

Wolves se postarali o první prohru City v lize

Šest kol byli úřadující mistři Premier League z Manchesteru City stoprocentní. Mužstvo Pepa Guardioly ligou procházelo se skóre 16:3. První nečekaná ztráta pak přišla na hřišti Wolves. Tedy týmu, který v minulé sezoně bojoval o záchranu. Domácím na skolení ligového šampiona a vítěze Ligy mistrů stačila jediná střela na bránu. K té se přidal vlastní gól Rúbena Diase a překvapivé vítězství 2:1 bylo na světě.

Největší překvapení v českém fotbale v září 2023

Skoro perfektní Plzeň

Viktoria Plzeň odstartovala sezonu s velkými rozpaky, od srpna se ale rozjela. To pokračovalo i v září, kdy ještě natáhla svou vítěznou sérii ve všech soutěžích. Ta čítala už 12 zápasů. Plzeň navíc v září předvedla několik kanonád. Svého bývalého trenéra Pavla Vrbu potupila ve Zlíně výpraskem 7:1. O týden později doma rozstřílela Pardubice 6:2. Vítězná šňůra skončila až na Spartě, kde viktoriáni padli 1:2.

Nejhezčí gól v září 2023

Mikael (Jeonbuk vs. Kitchee 2:1)

Pro nejkrásnější gól září půjdeme až do Jižní Koreje. Jeonbuk v rámci asijské Ligy mistrů přivítal klub Kitchee z Hongkongu. Hosté prohráli 1:2, když jejich jedinou trefu obstaral Brazilec Mikael. Ten z takřka nemožného úhlu kopem přes hlavu překvapil domácího brankáře. Na Mikaelův gól se podívejte díky následujícímu videu od času 1:45.

Největší gól v září 2023

Ivan Provedel (Lazio Řím vs. Atlético Madrid 1:1)

Důležitost tohoto gólu se teprve ukáže po konci základních skupin Ligy mistrů, náš hlas si ale zasloužil už nyní. Lazio prohrávalo na úvod skupinové fáze doma s Atléticem Madrid 0:1. V páté minutě nastavení tak na roh domácích šel i gólman Ivan Provedel. Ten si posléze naskočil na centr Luise Alberta a krásnou hlavičkou poslal Stadio Olimpico do extáze.

Nejbizarnější gól v září 2023

Federico Gatti (Sassuolo vs. Juventus 4:2)

Juventus prohrával v Serii A na hřišti Sassuola 2:3 a měl ještě asi dvě minuty na vyrovnání. Závěrečné drama se ale nekonalo. Místo toho si stoper Federico Gatti dal vlastní gól, při kterém se musel červenat. Brankář Wojciech Szczesny rozehrával z rohu hřiště právě na Gattiho. Ten chtěl svému gólmanovi z první míč vrátit. Balon ale nasměroval přímo do vlastní brány, kde Szczesny vzhledem k předchozímu místu rozehrávky nemohl být. Na bizarní vlastňák se podívejte níže od času 2:40.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Serhou Guirassy slaví gól proti Darmstadtu

Nejlepší hráči v Česku i zahraničí: září 2023

Podívejte se na přehled hráčů, ⚽ kteří naši redakci nejvíce zaujali v září 2023. A to jak na evropské scéně, ⭐ tak na té domácí.

Španělsko MS

Největší události v Česku i zahraničí: srpen 2023

Odstartovala nová sezona elitních soutěží, ve hře byl postup do evropských pohárů a gradovalo přestupní období. A také se našly nové...

Bellingham

Nejlepší hráči v Česku i zahraničí: srpen 2023

Úvod do nového ročníku nejlépe vyšel Bellinghamovi z Realu Madrid, který si okamžitě po svém příchodu podmanil Španělsko. Kdo další zaujal?